Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
SMA omvormers

Het opwekken van je eigen stroom met zonnepanelen wordt steeds populairder. En ook ontstaan er steeds meer ontwikkelingen. Niet alle zonnepanelen werken namelijk optimaal, dus het is nodig. Meestal worden zonnepanelen in een serie geschakeld, hierdoor kunnen de zonnepanelen het stroom van het ene naar het andere zonnepaneel doorvoeren en dat weer tot het einde van de string. Er zit hier wel een nadeel aan, namelijk als er een zwakke schakel tussen zit dan heeft dit weer invloed op het gehele systeem. Gelukkig kan je dit voorkomen met een optimizer en micro-omvormer. In dit artikel bespreken wij de omvormer van Solaredge. Het is nog een jonge leverancier, maar zeker een van de voorstaande leveranciers. Solaredge is oorspronkelijk een Israëlische onderneming, maar een deel van de productie zit en komt uit de Verenigde Staten.

Inhoudsopgave

Hoe werkt het?

De kracht van het Solaredge systeem komt uit de combinatie omvormer met power optimizers. Door een power optimizer voorkom je dat het paneel die het minst presteert de prestaties van de andere panelen behaalt. De kleine apparaatjes worden per zonnepaneel geplaatst, elke zonnepaneel heeft er dus eentje. Door deze apparaatjes wordt de stroom en spanning van elk zonnepaneel in verhouding gebracht, waardoor de productie per paneel gemaximaliseerd wordt. De zwakke schakel zal dus geen invloed meer hebben op de rest van de panelen.

Via de stroomkabels worden de optimizers met elkaar verbonden. Ze worden niet gelijk in de gelijkstroom (DC) omgezet naar wisstelstroom (AC). De optimizers worden daarom aangesloten op een centrale omvormer. De omvormers zetten het DC-vermogen uit de panelen en via de optimizer wordt het efficiënt omgezet in AC-vermogen. Het AC-vermogen wordt daarna vervoerd naar de meterkast en wordt dan doorgestuurd naar een centrale server, dit is het monitoring portaal van Solaredge.

Voordelen

  • Zonnepanelen produceren meer stroom: dagelijks zijn de zonnepanelen langer actief, omdat de panelen niet meer hoeven te wachten op de zon om stroom te produceren. Ook zijn de zonnepanelen na zonsondergang nog actief. De omvormers hebben een langere levensduur door de optimizers, dit komt omdat zij al een essentieel voorwerk doen.
  • Op afstand bedienen: je kan de zonnepanelen online op afstand bedienen. Je hebt dan zo volledig zicht en controle op de prestaties van de zonnepanelen. Om de 5 minuten worden de laatste gegevens van de optimizers naar de server gestuurd. Ook is het mogelijk om de panelen op een afstand uit te schakelen.
  • Zonnepanelen hoeven niet vanwege optimizers aan elkaar geschakeld te zijn: je hoeft niet meer alle zonnepanelen op een dakdeel te plaatsen. Je kan namelijk de panelen op meerdere dakdelen plaatsen en je kan dit combineren met een omvormer. Daarnaast levert dit een hogere opbrengst op.

Nadelen

  • Duur: de producten van Solaredge zijn vergeleken met andere fabrikanten gemiddeld duurder.
  • Veel verschillende onderdelen: zoals je al hebt gelezen werkt dit systeem in combinatie van de optimizers met omvormer. Een nadeel hieraan is dat de onderdelen stuk kunnen gaan. Maar dit kan ook weer de levensduur verlengen, het wordt namelijk toch verdeeld over meerdere onderdelen. Toch zit hier wel een risico aan.

 


Laatste nieuws