Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

De Postcoderoosregeling wordt steeds populairder sinds de introductie enige tijd geleden. Nederlanders kunnen tegenwoordig op gezamenlijke wijze zonne-energie opwekken zonder dat de zonnepanelen op je eigen dak hoeven te zitten. Maar wat is een Postcoderoos nou eigenlijk precies, wat zijn de voorwaarden en wie kunnen er allemaal meedoen? Kom er alles over te weten door hieronder verder te gaan met lezen.

Wat is een Postcoderoos?

Een Postcoderoos kan het best worden omschreven als een afgebakend gebied. In dit gebied kan een lokale energie coöperatie deelnemers werven die bij deelname aan de Postcoderoos elk het recht hebben op belastingteruggave. Hier komen wel bepaalde voorwaarden bij kijken waaronder de aansluiting en de postcode van de deelnemer. Een Postcoderoos wordt bepaald door de postcode, waarbij het vier-cijferig getal van de postcode het hart van de roos vormt. De verschillende gebieden die grenzen aan dit postcodegebied vormen samen de blaadjes van de roos en kunnen zo tot de Postcoderoos worden toegerekend. Enkel personen die wonen in deze postcodegebieden kunnen meedoen met de Postcoderoos en lid worden van de coöperatie. Verder moet de productie installatie zich wel binnen de Postcoderoos bevinden.Top of FormBottom of Form

De Postcoderoosregeling

Niet elke Nederlander is in de gelegenheid om zelf zonnepanelen te kopen en deze op het dak te installeren voor het opwekken van groene energie. Voor velen is een beperkt budget en een vrij hoge aanschafprijs hier de reden voor. De Postcoderoosregeling is geïntroduceerd door de Rijksoverheid en wordt officieel de Regeling Verlaagd Tarief genoemd. Zowel particulieren als MKB’ers kunnen profiteren van een Postcoderoosregeling door te investeren in duurzame energie dat dichtbij wordt opgewekt via een coöperatie. De duurzame energie wordt hierbij door een collectief aangeschaft. Daar komen tevens allerlei belastingvoordelen bij kijken voor alle deelnemers van de Postcoderoos. De overheid wil namelijk de opwekking van lokale duurzame energie zoveel mogelijk aanmoedigen middels de Postcoderoosregeling aangezien Nederland binnen een aantal jaar volledig groen moet worden volgens het Energieakkoord. De deelnemers moeten wel in de buurt wonen om mee te mogen doen met een Postcoderoosregeling.

Terugleversubsidie

Vanaf 2021 wordt in Nederland een terugleversubsidie geïntroduceerd waarbij energiecoöperaties een vergoeding krijgen voor elke opgewekte kWh groene stroom met de zonnepanelen. Deze vergoeding moet verdeeld worden onder de verschillende deelnemers van de Postcoderoosregeling. In dit geval zijn de deelnemers dus niet langer afhankelijk van een specifieke energieleverancier, ook niet als er sprake is van een verhuizing.

De voorwaarden van een Postcoderoosregeling

Om mee te kunnen doen met een Postcoderoosregeling moet het energieproject een piekvermogen van minimaal 15 kW hebben, wat overeenkomt met gemiddeld 50 zonnepanelen en een maximum van 300 kW. Dit komt met 1.000 panelen overeen. Daarnaast moet de coöperatie minstens 1 lid hebben per 5kWp aan zonnepanelen. Verder kan de Postcoderoosregeling wel een zekerheid van 15 jaar beiden maar de deelnemers moeten de regeling jaarlijks overtekenen. Hou verder rekening dat bestaande coöperaties die de regeling al gebruiken niet naar de nieuwe Postcoderoosregeling over kunnen stappen. Verder kan de totale opbrengt van de installatie lager uitvallen als de energie coöperatie geen goed teruglevertarief hanteert.

De belastingteruggave

Elke deelnemer van de Postcoderoosregeling heeft elk jaar het recht op teruggave van energiebelasting aangezien alle zonnepanelen eigendom zijn van de gezamenlijke energie coöperatie. Deze belasting geschiedt naar rato van het aantal zonparticipaties, waarbij een recht op teruggave geldt voor minstens 15 jaar voor alle deelnemers. Degenen die kunnen profiteren van de belastingteruggave zijn niet alleen particulieren, maar ook verenigingen, bedrijven en stichtingen. De enige voorwaarde is dat de deelnemers moeten dicht bij de productie installatie moeten wonen, dus in de postcoderoos. Een andere voorwaarde is dat deelnemers moeten beschikken voer een kleinverbruikersaansluiting. De energiecoöperatie stuurt elke deelnemer een verklaring. De deelnemers moeten vervolgens deze verklaring bij de energieleverancier brengen om te profiteren van het jaarlijks belastingvoordeel.

Opgewekte stroom verkopen

De energiecoöperatie verkoopt de opgewekte stroom van de gezamenlijke installatie aan een energieleverancier, waarbij een overeenkomst wordt afgesloten. Hierin worden alle afspraken vastgelegd over onder andere de prijzen. Met de opbrengst van de verkoop betaalt de coöperatie de lopende jaarlijkse kosten van het project. Denk zo aan onderhoudskosten, administratiekosten, schoonmaakkosten, verzekeringskosten en dergelijke.

De stappen van een Postcoderoos

Een Postcoderoos wordt niet zomaar gesticht. Er zijn een aantal stappen die gevolg moeten worden. Zo bereidt de energiecoöperatie het project eerst voor door een geschikt dak uit te zoeken en door op zoek te gaan naar deelnemers voor het project. Deze deelnemers worden vervolgens lid en schaffen zonparticipaties aan. Hierdoor werven de deelnemers 15 jaar lang het recht op een jaarlijkse teruggave van belasting. Verder bespreken de deelnemers jaarlijks de voortgang van de Postcoderoos en de huidige stand van zaken. Als 15 jaar voorbij zijn is het project beëindigd en heeft elke deelnemer 15 jaar lang genoten van groene duurzame stroom en een interessant rendement.

Voor wie is een Postcoderoos?

Een Postcoderoos is voornamelijk geschikt voor personen die niet over voldoende budget beschikken om zonnepanelen aan te schaffen voor op het eigen dak. Dit kan om verschillende redenen, bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont, als je dak ongeschikt is of als je huis niet op het zuiden ligt. Zo kunnen Nederlanders toch investeren in een zonnepanelensysteem samen met anderen in de regio en collectief eigenaar zijn van de installatie. Daarnaast is een Postcoderoos enkel geschikt voor deelnemers die in dezelfde regio als het project woonachtig is.

Offertes vergelijken

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is nu het juiste moment om een set zonnepanelen aan te schaffen om ook te voorzien in je eigen energiebehoeften op duurzame ene energiebesparende wijze zonder dat je schade toebrengt aan het milieu. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je eigen dak? Neem dan eerst contact op met een goede specialist door verschillende offertes op te vragen bij betrouwbare experts uit je eigen omgeving. Zo kan je een vergelijking maken en de beste deal selecteren waardoor je het meest bespaart op de kosten en tevens verzekerd bent van het inschakelen van een erkend vakman die op professionele wijze te werk gaat. Zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt.


Laatste nieuws