Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
bauer

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Vuil wordt meestal weggespoeld door de regen of sneeuw. Het is wel belangrijk om je zonnepanelen te controleren op vuil dat is achtergebleven. Dit kan namelijk een negatief effect hebben op het rendement van de zonnepanelen. Het is dus belangrijk om ze te laten inspecteren. Hiervoor zorg je dus niet alleen voor een hoger rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Inhoudsopgave

Onderhoud

Heb je vuil op je zonnepanelen? Dan kan je dit in principe zelf schoonmaken. Maar je moet wel rekening houden met een paar regels om schade te voorkomen. Je mag bijvoorbeeld geen zeep of allesreiniger gebruiken. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon terug kunnen kaatsen. Hierdoor verminderd het rendement. Een zachte spons en lauw warm water is al voldoende. Gebruik geen schuurspons dit kan krassen veroorzaken. Een hogedrukspuit is ook geen goed idee, je kan de zonnepanelen enorm beschadigen. Het is verstandig om je zonnepanelen 1 keer per jaar schoon te maken, bij voorkeur in het voorjaar. Mocht je het zelf niet willen schoonmaken dan kan je een glazenwasser laten komen.

Opbrengstcontrole

Controleer elke maand de stand van kWh-meter en schrijf het op. Maandelijks verschillen de opbrengsten wel natuurlijk. Je kan ook op een app of website de stand bekijken. In december zul je minder energie hebben opgewekt dan in juni. Zo kan je na een paar jaar vergelijken. Zijn er veel grote verschillen, dan is het tijd om op het dak te gaan kijken wat er aan de hand is. Vergeet dan niet om ook onder het paneel te kijken. Hieronder staan een paar voorbeelden waar je rekening mee moet houden.

  • Een kras op je zonnepaneel:

het staat niet mooi maar het is niet schadelijk voor de opbrengst. Wel is er een kans dat het vuil hier tussen kan zitten. Heb je krassen onder je zonnepaneel, dan kan dit ontstaan als de paneel wordt geïnstalleerd. Zolang je geen cel ziet is er niks aan de hand.

  • Foutje op de cel:

dit is meestal een fabricagefout. Dit zal niet tot opbrengstverlies leiden. Het paneel hoeft hiervoor niet omgewisseld te worden.

  • Vocht in zonnepaneel:

Als er vocht onder de glasplaat zit kan dit leiden tot delaminatie, roest etc. Kijk ook goed naar de kitranden en naar de onderzijde of daar blaasjes zitten.

  • Delaminatie:

delamineren komt doordat er vocht in het EVA-folie komt te zitten. De oorzaak hiervan is dat de EVA-folie slecht is aangebracht of de kwaliteit slecht is. Zodra het delaminatie proces begint neemt het vermogen af en doet de paneel niks meer.

  • Schroeivlekken:

Deze vlekken zijn bruin en ontstaan door te hoge temperaturen. Oververhitting kan ook een oorzaak zijn.

  • Blaasjes op de achterkant:

Blaasjes ontstaan door extreme oververhitting. Als je dit ziet aan de achterzijde kan het ook een probleem zijn voor de voorzijde. Dit kan je ook opsporen met een infraroodcamera.

  • Hagelschade:

De meeste scheurtjes in de zonnepanelen worden veroorzaakt door hagel. Vaak is het niet zichtbaar aan de cel, maar als een EL-beeld gemaakt wordt zal de schade die door de hagel is aangericht zichtbaar worden.


Laatste nieuws