gista

Ligging zonnepanelen

Om een optimaal opbrengst te behalen is de richting waarop de zonnepanelen geplaatst worden zeker erg belangrijk. De zon speelt hierin een onmisbare rol. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Daarnaast is het zo dat de functie van de zon ervoor zorgt dat objecten gericht naar het zuiden het meeste licht vangen.

Hellingshoek van zonnepanelen

De hellingshoek van een zonnepaneel is de mate waarin jouw zonnepanelen worden gekanteld, waarbij 0° helemaal plat is en 90° volledig verticaal. Wanneer je het meeste rendement uit jouw zonnepanelen wilt halen moet je rekening houden met de hellingshoek van de zonnepanelen. De ideale hellingshoek wordt bepaald aan de hand van de richting waarin de zonnepanelen liggen. Door hier goed op in te spelen kun je jou rendement op jouw zonnepanelen verhogen. Zo ligt de ideale hellingsgraad voor zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn tussen de 15° en 55°, terwijl dit bij zonnepanelen gericht naar het oosten tussen de 0° en 25° is. Wil je het meest rendement halen uit jouw zonnepanelen? De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht, dus plaats jouw zonnepanelen naar het zuiden met een hellingshoek van 35°.

Meeste zonnepanelen gericht naar het zuiden

Consumenten krijgen vrijwel altijd het advies om hun zonnepanelen naar het zuiden te richten. Een logisch advies, zonnepanelen die gericht zijn naar het zuiden vangen immers het meeste zonlicht op. Uit onderzoek blijkt echter dat dit niet altijd de beste plaatsing is en dat zonnepanelen geplaatst naar het westen juist aantrekkelijker kunnen zijn.

Daarom moet je jouw zonnepanelen laten plaatsen door een ervaren vakspecialist

Wil je zonnepanelen laten plaatsen op jouw woning? Dan is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken van vakspecialisten uit jou regio. Vraag daarom tot wel 4 offertes aan van ervaren vakspecialisten. Je vergelijkt eenvoudig prijzen, waardoor je altijd kiest voor de beste optie. Door te vergelijken bespaar je soms nog wel tot 40% op de offerte.

Zonnepanelen naar het westen

Wanneer zonnepanelen naar het westen worden geplaatst vangen ze in totaal 10% tot 20% minder energie op, dan zonnepanelen gericht op het zuiden. Een belangrijk punt om mee te nemen is echter niet alleen hoeveel de zonnepanelen opleveren, maar ook wanneer de zonnepanelen de energie opwekken. Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden halen rond het midden van de dag hun piekproductie. Wanneer zonnepanelen in de richting van het westen worden geplaatst ligt de piekproductie aan het einde van de dag, wanneer we gemiddeld meer energie gebruiken. Zonnepanelen gericht naar het westen leveren vanaf 5 uur ‘s middags 55% van hun piekvermogen, terwijl zonnepanelen die gericht zijn naar het zuiden rond dit tijdstip slechts 15% van hun piekvermogen opleveren, terwijl de vraag naar elektriciteit juist dan het hoogst ligt. Aan het einde van de dag wordt er gemiddeld meer energie gebruikt voor bijvoorbeeld verlichting en elektronische apparaten, zoals de televisie en vaatwasser.

Er zijn 3 factoren die bepalen hoeveel zonnestralen jouw dak kan opvangen:

  1. De richting en de helling van je dak. Een dak op het zuiden, westen of oosten vangt meer zon dan een dak op het noorden. En ook de helling van je dak heeft invloed.
  2. Hoeveel schaduw er op je dak valt. Misschien staat er een boom naast je huis die zonnestralen tegenhoudt, of heb je een schoorsteen of dakkapel die schaduw op je dak werpt. Een beetje schaduw is niet erg, maar teveel schaduw vermindert de opbrengst.
  3. Hoeveel ruimte je op je dak hebt voor zonnepanelen. Op de plek van een raam of kan je bijvoorbeeld geen panelen neerleggen.

 

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%