Hoe worden zonnepanelen gerecycled?

Al meer dan een miljoen huishoudens gebruiken zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Naar verwachting zal het aantal huishoudens nog zeker stijgen. Maar nu is de grote vraag: wat gebeurt er met de zonnepanelen na hun levensduur? Het inzamelen van zonnepanelen wordt steeds beter georganiseerd in Nederland, maar toch bestaat er nog steeds geen verwijderingsbijdrage voor consumenten.

Het heeft wel dertig jaar gekost om zoveel huishoudens te krijgen met zonnepanelen, maar nu gaat het wel heel hard. In een nieuw rapport van Sungevity staat namelijk dat ze ervan uitgaan dat in 2025 al meer dan twee miljoen huishoudens zonnepanelen zullen hebben.

Het afvalprobleem

Door de enorme groei van zonnepanelen zal dit in de toekomst voor afvalproblemen zorgen. Het International Renewable Energy Agency (IRENA) verwacht dat in 2050 alle gebruikten zonnepanelen voor 10% goed zullen zijn voor de mondiale stroom elektronisch afval. ‘’Het is belangrijk dat de duurzame initiatieven van nu over 25 of 30 jaar geen problemen veroorzaken. De snelle groei in combinatie met de mogelijkheden om panelen volledig te recyclen, maken dat we er nu scherp op moeten zijn’’ zegt Roebyem Anders de oprichter van Sungevity en een van de Nederlandse pioniers.

De oude zonnepanelen kunnen voor 90% gerecycled worden. Volgens Anders zal er echter een kink in kabel ontstaan. ‘’Recycling is commercieel nog niet interessant omdat de afvalstroom nog te klein is, terwijl teruggewonnen materialen weinig opleveren. Wij pleiten daarom een voor een verplichte verwijderingsbijdrage per zonnepaneel, zodat gespaard en geïnvesteerd kan worden in goede recyclingsfacaliteiten voor de toekomst. In België bestaat dat al en zetten we die gewoon op de factuur van consumenten. Het gaat om 2 euro per zonnepaneel.

Er is maar een klein spaarpotje en in Nederland zijn de importeurs verantwoordelijk voor de recycling. ‘’ Een onwerkbaar systeem omdat de recyclingskosten in de toekomst sterk toenemen. Er is dus een enorme prikkel om onder die verantwoordelijkheid uit te komen.’’

Stichting opgericht

In de Tweede Kamer is er ook veel aandacht geweest voor dit onderwerp. Nadat GroenLinks Kamervragen had, is het sinds deze maand verplicht voor de importeurs om zich aan te sluiten bij stichting OPEN. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de inzameling en recycling.

Dit is een goede eerste stap vindt Anders. ‘’Wat je uiteindelijk zou willen is dat er ook aandacht komt voor recycling in de productiefase. Over het algemeen zijn de materialen glas, aluminium en silicium goed te recyclen, maar er is weinig aandacht voor de voetafdruk bij de productie en de manier waarop materialen van elkaar te scheiden zijn.’’

 

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%