Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Binnen de techniek is zonnepaneleninstallateur een van de meest opkomende functies. Zonnepanelen worden namelijk steeds populairder en als vraag is naar zonnepanelen, dan zijn de installateurs ook nodig. Het is een beroep van de toekomst. Hoe zit de opleiding in elkaar en wat leer je precies? Dat lees je allemaal terug in dit artikel.

Een tekort aan installateurs van zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit ervan omhoog en kun je steeds beter presterende panelen aanschaffen. Het is op dit moment dus echt een goed moment om te investeren in zonnepanelen en veel mensen doen dit ook. Zoveel dat leveranciers de vraag niet aankunnen. Er wordt constant gezocht naar installateurs van zonnepanelen en het zal dan ook niet moeilijk zijn om hier werk in te vinden. Vaak kun je direct al aansluiten bij de training en ben je binnen een paar weken onderdeel van het installatieteam.

Wat ga ik doen als installateur van zonnepanelen?

Als installateur van zonnepanelen maak je meestal deel uit van een team van 3 installateurs die samen installaties monteren op de daken van klanten. Je gaat dan samen het dak op, plaatst de rails of montagesystemen, monteert de zonnepanelen en sluit ze aan en je sluit het bedieningspaneel aan. Deze installaties kunnen vaak in één dag worden gedaan en het is voor de prestaties van de zonnepanelen erg belangrijk dat dit vakkundig gebeurt.

Welke vaardigheden moet je bezitten?

Je zou kunnen overwegen om een afzonderlijke cursus zonnepanelen installeren te volgen, maar dit wordt doorgaans niet gevraagd. De opleiding gebeurt bij het bedrijf waarvoor je gaat werken en daar kun je alles leren wat je moet weten voordat je aan het werk gezet wordt. Er zijn wel enkele vaardigheden waarom gevraagd wordt.

 • Basiskennis van elektrotechniek en eventueel een mbo-opleiding techniek.
 • Je bent handig en bent graag met je handen bezig.
 • Je bent fit en hebt geen hoogtevrees.
 • Je hebt een geldig VCA diploma (bij veel bedrijven kun je deze ook via hen halen).
 • Je wilt graag leren.
 • Je bent representatief en hebt goede communicatieve vaardigheden.
 • Je bent een sociaal iemand die graag in teamverband werkt.

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

Als installateur van zonnepanelen zal je eerst beginnen als onderdeel van een ploeg waarmee je samen installaties monteert. De logische manier om door te groeien is door na een tijd ploegleider te worden en daarna teamleider van de installatieteams, bijvoorbeeld. Eventueel kun je installaties gaan inplannen, accountmanager worden of kun je een specialisme gaan volgen. Weer anderen zetten hun eigen installatiebedrijf op en leveren diensten aan fabrikanten die werken met derde partijen of particulieren die zelf de installatie van zonnepanelen inplannen. Eén ding is zeker, de baan als installateur zal nog vele tientallen jaren nodig zijn en dat betekent voor jou zekerheid en vastigheid. Met steeds beter wordende zonnepanelen en strenge eisen met betrekking tot het klimaat, zal de zonnepanelen installateur een belangrijke bijdrage kunnen doen aan het energieneutraal worden van ons land.

De eisen

Als je aan de opleiding zonnepanelenmonteur wilt beginnen, dan is belangrijk dat jij aan de volgende eisen voldoet:

 • Bezit van rijbewijs B
 • Je hebt geen hoogtevrees
 • Jij hebt basis technisch inzicht
 • Je bent bereid om maximaal 50 kilometer te reizen
 • Je beheerst de Nederlandse taal redelijk
 • Je bent bereid om buitenwerk te verrichten

Hoe ziet de opleiding eruit?

Op dit moment bestaan er nog geen officiële opleiding omdat het vak nog vrij nieuw is. Wel is het belangrijk om in bezit te zijn van een certificaat, opdrachtgevers en werkgevers vragen hier naar. Een certificaat die wij aanraden is van installQ, hiervoor moet je wel een opleidingsinstituut vinden.

Tijdens de opleiding wordt je geëxamineerd in het volgende:

 • Basiscursus zonne-energiesystemen
 • Duurzame daken
 • Deskundige zonnestroomsystemen
 • Deskundige zonnewarmtesystemen
 • Uitvoering zonnestroomsystemen
 • Uitvoering zonnewarmtesystemen
 • Montage zonne-energie systemen op daken

Hoeveel verdient een zonnepaneleninstallateur?

Een startende monteur verdient gemiddeld per maand €2.150. Een startende zzp’er verdient tussen de 25 en 35 euro per uur. Heb je meer ervaring? Dan verdien je tussen de 35 en 45 euro en als je nog meer ervaring hebt en bij het vakmanschap zit dan kan je wel 50 euro of wel meer per uur verdienen.

Werken als zzp’er

Als je als zzp’er wilt werken dan bied dit veel voordelen. Alleen kan je pas als zzp’er gaan werken als je al ervaring hebt in het plaatsen van de panelen. Begin dus eerst met werken in loondienst. Ook zijn bedrijven steeds kieskeuriger geworden in het aannemen van installateurs. Als je wilt werken als zzp’er dan moet je ook omvormers kunnen aansluiten en dus kennis hebben in omvormers. Neem dus hiervoor een technische handleiding door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

nieuwe zonnepanelen installaties

Zo’n 350.000 nieuwe zonnepanelen installaties in eerste helft 2023

november 21, 2023

In de eerste helft van 2023 zijn maar liefst 347.649 nieuwe zonnepaneleninstallaties

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je auto op te laden?

november 14, 2023

Je hebt de overstap gemaakt naar een elektrische auto en overweegt nu

Doorbraak met nieuwe soort zonnepanelen

november 7, 2023

Chinese onderzoekers hebben een nieuwe soort zonnecel ontwikkeld die de kostprijs van