Hoe kan je meer uit je zonnepanelen halen?

Als je zonnepanelen wilt kopen of al hebt wil je waarschijnlijk het maximale uit je zonnepanelen halen. Een deel van deze stroom kan je direct in huis gaan gebruiken, maar een groot deel zal je niet gebruiken. En dat overgebleven stroom kan je gaan salderen. Maar hoe haal je het beste uit je zonnepanelen? Dat lees je in deze blog.

Omvormers en optimizers

Als je het over zonnepanelen hebt, dan heb je het eigenlijk over het hele zonnestroomsysteem inclusief omvormer (PV-systeem). De omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Op deze stroom werken de huishoudelijke apparaten. Een omvormer van goede kwaliteit is cruciaal voor een hogere opbrengst om zo het maximale uit zonnepanelen te halen.

Ook kan je gebruik maken van een optimizer. Een optimizer is een apparaat die in een zonnestroom systeem wordt geinstalleerd om zo de productie van zonne-stroom te optimaliseren.

Bij een serie geschakeld systeem zonder optimizers, is het systeem zo sterk als zijn zwakste schakel. Bijvoorbeeld: als een paneel een uur lang in de schaduw ligt, resulteert dit in een verlaagde prestatie van alle panelen. Wat een optimizer dus doet is dus berekenen wanneer het beter is om een paneel voor een tijdje af te sluiten, zodat de prestatie van andere panelen hier niet onder lijd.

Het stroomverbruik afstemmen

Meestal wordt het aangeraden om tijdens de daluren energie te gebruiken. Alleen gaat het net even anders als je zonnepanelen hebt. De zon schijnt de hele dag, maak daarom zoveel mogelijk gebruik van de stroom op de dag. Als je een wasje gaat draaien doe dat dan op dag. Zo gebruik je meer de zelf opgewekte stroom en hoef je niks bij te kopen bij de elektricteitsleverancier.

Misschien ben jij overdag niet thuis en gaat dat dus lastig om overdag stroom te verbruiken. Gelukkig kan je tegenwoordig bij de meeste wasmachines, drogers en vaatwassers ze programmeren.

Nog een andere optie is de salderingsregeling. Door deze regeling is het geen probleem als jij je opgewekte stroom niet gelijk gebruikt. De gebruikte stroom wordt namelijk verrekend jouw geleverde stroom. Het werkt dus eigenlijk als een soort opslag die jouw niet gebruikte energie opslaat.

Tips

  • Reinig de zonnepanelen.
  • Combineer jouw zonnepanelen met een elektrische auto. Zo haal je dus meer uit je rendement als jouw auto overdag moet opladen.
  • Verlaag jouw energieverbruik overdag en schaf ledverlichting aan, dit verbruikt minder energie.
  • Zet je apparaten niet allemaal tegelijk aan, maar verspreid dit over de dag. Zo verbruik je veel meer stroom als je op dat moment al energie aan het opwekken bent.
  • Schaf apparaten aan die als energiebron elektra nodig hebben en geen gas.
Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%