Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Volgens recente cijfers beschikt minstens 50% van de Nederlandse huishoudens over een digitale meter. Er zijn allemaal voorwaarden die gelden bij het gebruiken van digitale meters zoals in hoeverre het gebruik wettelijk verplicht is en wat de eisen zijn omtrent zonnepanelen. Maar wat is een digitale meter nou precies, kan deze terugdraaien en moet een digitale meter nou wel of niet worden genomen? Om dit allemaal te weten kan je direct doorgaan met lezen hieronder.

Wat is een digitale meter?

Een digitale meter is een meter die gebruikt kan worden om je totale energieverbruik nauwkeurig te raadplegen. Een digitale meter kan zowel het verbruik van stroom als van aardgas nagaan, waarbij sprake is van een duidelijke scheiding tussen de werkelijk verbruikte energie en de opgewekte energie. Een digitale meter bestaat uit een elektrisch scherm dat gegevens kan ontvangen maar deze ook kan versturen. Digitale meters zijn niet je eigen verantwoordelijkheid, maar vallen onder de verantwoordelijkheid van je netbeheerder. Een digitale meter is de vervanger van de slimme meter, de traditionele meter die door velen jarenlang werd gebruikt om het aardgas- en elektriciteitsverbruik te meten.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Digitale meter en zonnepanelen

Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, dan draait bij een oude meter de teller terug op moment dat er energie wordt geproduceerd. In het verleden heeft dit voor veel onrust gezorgd en oneerlijkheid gezorgd, aangezien me van mening is dat zonnepaneeleigenaren slechts het verschil betalen tussen de energie die is opgewekt en de energie die afgenomen is. Dit werkt dus in het nadeel van huishoudens die geen zonnepanelen hebben. Met de komst van de digitale meter kan de productie van de zonnepanelen en het energieverbruik nauwkeurig apart worden geregistreerd. Hierdoor gaan zonnepaneeleigenaren de normale nettarieven moeten betalen, waardoor de situatie wel als eerlijk wordt beschouwd. Dit heeft als gevolg dat mensen met zonnepanelen minder gaan moeten betalen als ze een digitale meter nemen.

Digitale meter en de elektriciteitsfactuur

Als je gebruik gaat maken van een digitale meter, dan zal dit ook op de elektriciteitsfactuur van invloed zijn aangezien de kosten worden gespreid. Het gaat om een verschil van een aantal euro’s, maar naar schatting gaat de elektriciteitsfactuur omhoog. Al worden de kosten verhoogd, hou rekening dat je wel volledig inzicht hebt tot je werkelijk energieverbruik dankzij de digitale meter. Hierdoor ben je beter in staat om in te springen op moment dat de stroomprijzen het laagst zijn waardoor je toch nog kunt besparen op de elektriciteitsfactuur.

Digitale meter en groenestroomcertificaten

Velen die zonnepanelen hebben vragen zich af wat er gaat gebeuren met de groenstroomcertificaten met de komst van de nieuwe digitale meter. De digitale meter zal namelijk een invloed kunnen hebben op de rendabiliteit van de panelen, wat uiteindelijk ook een rol speelt bij het recht op groenestroomcertificaten. Als je momenteel al certificaten ontvangt, dan zal dit recht zo blijven. Dit geldt ook na de installatie van een digitale meter.

Terugdraaiende teller

Tot eind 2020 konden klanten nog kiezen voor een terugdraaiende digitale teller bij de aanschaf van een set zonnepanelen. Deze regel die 15 jaar geduurd heeft is inmiddels afgeschaft. De terugdraaiende teller mag niet langer worden gebruikt. De voorwaarden omtrent de teller die momenteel van kracht zijn:

  • Verbruik je meer stroom dan je opwekt, dan draait de teller vooruit.
  • Wek je meer stroom op dan je verbruikt, dan draait de teller terug.

De teller zal bij een zonnepanelensysteem overdag terugdraaien, meestal op moment dat er minder energie wordt verbruikt.

Kosten

Ben je benieuwd wat je moet gaan betalen voor het vervangen van je huidige meter voor een digitale meter? Je hoeft niets te betalen, de kosten worden namelijk gesolidariseerd via het nettarief. Indien het gaat om nieuwe en bestaande zonnepaneleneigenaren, dan zijn de kosten van de vervanging de verantwoordelijkheid van de netbeheerder.

Voordelen en nadelen digitale meter

Bij een digitale meter komen er allerlei voordelen, maar ook enkele nadelen kijken. De voor- en nadelen die het meest voorkomen bij een digitale meter zijn als volgt:

Voordelen Nadelen
De meterstanden worden automatisch naar de netbeheerder doorgestuurd. Sommigen zijn ongerust over de privacy van klantgegevens over het netwerk.
Je hebt meer inzicht tot je energieverbruik.
De aan- of afsluiting kan vanop afstand gebeuren.
Digitale meters zijn minder gevoelig voor fouten en werken nauwkeurig.
Slimme apparaten kunnen aan een digitale meter worden gekoppeld.
De netbeheerder kan dankzij de monitoring sneller op problemen inspelen.
Je kunt van een enkeltarief wisselen naar een dubbeltarief.

Bescherming van gegevens

De ongerustheid omtrent de privacy van de gegevens van klanten is in principe onterecht. Je bent en blijft zelf de eigenaar van alle opgemeten gegevens met de digitale meter. Daarnaast wordt er vanuit de overheid duidelijk aangegeven wie deze gegevens wel en niet mogen gebruiken. Je persoonlijke gegevens mogen namelijk alleen met expliciete toestemming gebruikt worden.

De installatie

Een digitale meter kan je het best laten installeren door een specialist die weet wat de correcte installatiewijze is en op professionele wijze te werk gaat met het uitrollen van de meter. Afhankelijk van de complexiteit van de klus wordt bepaald hoeveel werknemers er nodig zijn voor de installatie.

Digitale meter, wel of niet nemen?

De vraag in hoeverre je een digitale meter moet nemen of niet, is een vraag die velen nog stellen. Sinds 2019 worden alle ouderwetse terugdraaiende tellers afgeschaft. Elk huishouden die een set zonnepanelen op het dak heeft liggen moet verplicht een digitale meter accepteren. Het weigeren van een digitale meter met zonnepanelen op het dak is helaas niet toegestaan.

Offertes vergelijken

Ook met de komst van de nieuwe digitale meter blijft het een zeer verstandig idee om in zonnepanelen te investeren. Je kunt namelijk je eigen groene stroom opwekken op duurzame en milieuvriendelijke wijze. Daarnaast gaat de waarde van je pand omhoog en profiteer je van een verlaging op de energiekosten en hoge jaarlijkse opbrengsten. De eerste stap is het vergelijken van een aantal offertes van goede specialisten uit je omgeving zodat je op de hoogte bent van de beste prijzen en voorwaarden.


Laatste nieuws