Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Welkom in de zonnepanelen jungle. Zie je door de bomen het bos niet meer in je zoektocht naar zonnepanelen? Het is heel begrijpelijk want je krijgt van alles te horen. Er zijn natuurlijk goede installateurs, maar ook hele slechte. De uitspraak goedkoop is duurkoop geldt zeker in een markt als deze. Wil je weten waar je op moet letten? Lees dan verder.

Het kopen van een “zonnepaneel pakket” is onverstandig

Vaak te zien bij leveranciers: “Vraag direct het X-pakket zonnepanelen aan.” Zo koop je een pakket bestaande uit zonnepanelen en een specifiek omvormer- en montagemateriaal. Klinkt eenvoudig, maar wees voorzichtig! De combinatie van zonnepanelen en omvormers hangt volledig af van de situatie ter plekke. Een werkelijke berekening moet worden uitgevoerd voordat een pakket überhaupt kan worden aangeboden.

Goedkoop is duurkoop, vooral in deze markt

Het is niet zo moeilijk voor een aanbieder om de goedkoopste producten te selecteren om snel een deal te sluiten: low-budget zonnepanelen, een vergelijkbare omvormer en een bevestiging die razendsnel op het dak wordt geplaatst. Van buiten ziet het er goed uit, maar schijn bedriegt. Baseer jouw keuze nooit uitsluitend op de prijs! Je investeert in een product voor ongeveer vijfentwintig jaar. Deze investering in kwaliteit wordt zeker beloond op de lange termijn.

Fabrieksgarantie kan een valse garantie zijn.

De meeste installateurs bieden een installatie garantie van twee jaar, een fabrieksgarantie van vijf jaar op de omvormer en tien jaar op zonnepanelen. Maar wat als u een Chinees merk heeft gekocht? De meeste Chinese productenten hebben geen enkele vestiging in Europa. Je kunt dan wel raden wat de fabrieksgarantie waard is. Dan moet je contact opnemen met het Chinese bedrijf als uw installateur niet welwillend is. Dit is een belangrijke kwestie, vooral voor omvormer die het kwetsbaarst zijn. Het zal altijd moeilijk zijn om de verschillende merken te beoordelen. De laatste tijd zijn er ook veel Europese bedrijven op de fles gegaan. Dan is het essentieel dat je een betrouwbare installateur hebt.

Salderingsregeling verdwijnt waarschijnlijk

Op dit moment ontvang je hetzelfde bedrag terug die je voor de aankoop van elektriciteit betaald. Volgens minister Kamp blijft dat zo tot 2020. In juni 2014 verklaarde minister Kamp dat de compensatieregeling wordt uitgekleed. Onthoud dat.

Hou je oude stroommeter

Veel installateurs zullen je het verhaal vertellen het dat je bij het installeren van zonnepanelen het beste je analoge meter kunt vervangen door slimme meters, omdat je dan precies de teruglevering ziet. Maar de slimme meter gaat je na 2020 waarschijnlijk geld kosten, dus doe het niet, kijk eerst of je de oude meter niet kunt houden.

Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend

Veel aanbieders zeggen dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Ze doen dat zodat je niet gaat nadenken over onderhoudskosten. Daardoor heb je namelijk te maken met een langere terugverdientijd en zou je misschien wel af kunnen zien van de hele aanschaf. Als je de zonnepanelen niet goed schoonmaakt, verliest je al na een jaar drie procent omzet. Dat is misschien niet zo veel, maar wanneer vuil zich ophoopt, verlies je steeds meer van je opbrengst.

Aarden van zonnepanelen is absoluut nodig

Het is niet verplicht om je zonnepanelen te aarden. Daarentegen is het wel verplicht om metalen constructies te aarden. Niet alle installateurs houden zich hieraan. Informeer bij de installateur hoe hij omgaat met het aarden van de panelen. Hier kun je veel uit leren.

Wees voorzichtig met vooruit betalen

Ondanks de stijgende vraag naar zonnepanelen is er een moordende concurrentie. Dit heeft ervoor gezorgd dat er maar weinig marge overblijft. Helaas heeft dit ertoe geleid dat er nog meer leveranciers failliet zijn gegaan ten opzichte van vorig jaar. Als je zonnepanelen koopt, wees dan voorzichtig met aanbetalingen. Als jouw leverancier wegvalt ben je je geld echt kwijt en het gaat hier om flinke investeringen. Ga hier dus verstandig mee om!

Soms is zonnepanelen plaatsen onverstandig

Zonnepanelen zijn geweldig. Maar je moet ze niet koste wat kost en in elke situatie moeten nemen. Let op de volgende punten:

  • Neem zonnepanelen alleen op daken met oost en west in zuidelijke richting. Indicatie: zonnepanelen in het westen hebben ongeveer zestien procent lagere opbrengst dan zonnepanelen op het zuiden.
  • Neem zonnepanelen alleen als er beperkt schaduw is. Schaduw is slecht voor je opbrengst en kunnen ervoor zorgen dat het niet verstandig is om een hoge investering in panelen te maken.

Bekijk klant beoordelingen

Als een aanbieder geen klant recensies kan geven, ben je waarschijnlijk niet bij de juiste partij. Er zijn tegenwoordig voldoende aanbieders met veel ervaring en een goed team. Kijk op de website van jouw aanbieder en kijk rond op het internet en lees de recensies van anderen. Kun je weinig vinden denk dan twee keer na. Een betrouwbare aanbieder zou veel goede recensies moeten ontvangen van tevreden klanten.

Hen je al zonnepanelen? Zo haal je er nog meer uit!

Als je al zonnepanelen hebt, profiteer je van lagere energie kosten. Wist je dat je nog meer kunt terug verdienen door je btw te claimen? Mocht je nieuwsgierig zijn naar de prestaties van jouw panelen, dan kun je een prestatie check uitvoeren. Als je de zonnepanelen efficiënt wilt laten werken zul je ze goed moeten onderhouden. Dan blijft je opbrengst optimaal.

Heb je nog geen zonnepanelen?

Je kunt eenvoudig berekenen hoeveel u kunt besparen. Je kiest niet alleen voor een milieuvriendelijke oplossing, maar bespaart ook op je energiekosten.

Benieuwd naar de prestaties van zonnepanelen in jouw situatie? Ontvang dan nu gratis en vrijblijvend een persoonlijk advies en de prijzen van verschillende zonnepanelen.


Laatste nieuws