Bevestigingsmaterialen zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op het dak te bevestigen. De benodigde bevestigingsmaterialen hangen grotendeels af van het uitgekozen montagesysteem aangezien elke dak situatie anders is. Wil je meer weten over de verschillende bevestigingsmaterialen voor zonnepanelen en wat de meest geschikte manier is om zonnepanelen op daken te bevestigen? Ga dan direct door met lezen hieronder om er alles over te weten.

Bevestigingsmaterialen zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen bevestigd worden op een tal van manieren. De meest gangbare methodes die worden toegepast zijn een kliksysteem en een schroefsysteem, maar de bevestigingsmaterialen die er nodig zijn tijdens de montage hangen per dak soort af. Als er wordt gekozen voor een kliksysteem dan wordt het aluminium frame razendsnel op de panlatten aangeklikt. In geval van een schroefsysteem wordt het frame door middel van speciale schroeven goed geschroefd op de panlatten. Het gebruiken van de verkeerde bevestigingsmaterialen kan enorme schade met zich meebrengen die kan zorgen voor hoge onnodige kosten.

Waarom een goede bevestiging belangrijk is

Het is van groot belang dat de zonnepanelen goed bevestigd worden op het dak. Het is immers belangrijk dat de zonnepanelen op een bepaalde manier worden bevestigd dat ze niet makkelijk kunnen losraken bij hevige wind en levensgevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Daarnaast kan de juiste bevestiging het rendement van het zonnepanelensysteem maximaliseren, zeker als de panelen op de juiste wijze zijn bevestigd ten opzichte de ligging van het dak en de juiste hoek. Tenslotte is een goede bevestiging belangrijk voor het verlengen van de levensduur van de zonnepanelen en het hele systeem.

Bevestiging op een pannendak

Zonnepanelen die op een pannendak worden bevestigd kunne het best gedaan worden door middel van een schroefhaak bevestiging of een haak-kliksysteem. In geval van een schroefhaak bevestiging wordt aan de onderkant van de dakpannen bij de spanten en de beplating een schroefhaak geplaatst. Op deze manier wordt de onderliggende dakpan niet geraakt en is er geen sprake van drukspanning. Vervolgens worden de zonnepanelen vastgeklemd en geklikt op de rails. Bij een haak-kliksysteem wordt er om de panlat en dakpan een beugel gemaakt van aluminium bevestigd. Hierna wordt er een profiel of rails daarop geschroefd door middel van klemmen. Dit maakt dat de panelen stevig vast blijven haken, ook als er sprake is van harde wind.

Bevestiging op een bitumen dak

Als het gaat om bevestigingsmaterialen voor een bitumen dak, dan moet er eerst worden gekeken naar het dak soort. Op platte bitumen daken is een ballast systeem de meest ideale optie. Hierbij worden allerlei ballastblokken in het systeem gelegd waardoor de zonnepanelen bij harde wind stevig vast blijven liggen op het dak. In geval van schuinen bitumen daken worden de zonnepanelen direct bevestigd aan het dak door elk profiel vast te boren in het dak. Vervolgens wordt dit gedeelte afgedicht met een stuk bitumen om de oppervlakte waterdicht te maken.

Bevestigen indak zonnepanelen

Ook een indak zonnepanelensysteem kan makkelijk op het dak worden bevestigd. In plaats van op het dak, worden de zonnepanelen in het dak bevestigd door het verwijderen van de dakpannen en het aanleggen van brandwerende platen. Vervolgens worden de zonnepanelen bevestigd waardoor de hoogte van de zonnepanelen hetzelfde is als die van de pannen.

Bevestigen zinken dak

Zonnepelen kunnen ook worden bevestigd op zinken daken. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van speciale bevestigingsbeugels. De profielen van de zonnepanelen worden aan de beugels vervolgens bevestigd aan het zinken dak.

Bevestigen golfplaat dak

Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren worden bevestigd aan een golfplaat dak. De eerste optie is door het gebruiken van speciale bevestigingsbeugels. De profielen worden aan de beugels bevestigd en vervolgens aan het golfplaat dak. Een andere manier om zonnepanelen te bevestigen op een golfplaat dak is door middel van stokschroeven. Stokschroeven zijn lange speciale schroeven die je kunt vastzetten aan zowel het da als aan de bevestigingsbeugel.

Bevestigen stalen of trapezium dak

Als je zonnepanelen op een stalen of trapezium dak wenst te plaatsen, dan kan dit middels een speciaal profiel. Door het vastboren van de profielen met schroeven wordt lekkage tegengegaan. Deze schroeven zijn namelijk van een rubberring voorzien.

De dakconstructie fixeren

Als zonnepanelen op het dak worden bevestigd is het vaak verstandig om eerst de dakconstructie te fixeren. Dit wordt gedaan om zaken zoals het effect van zware rukwinden en hevige stormen tegen te gaan door het bieden van tegenstand. Door het fixeren van de dakconstructie blijven de zonnepanelen veel steviger liggen op het dal, ook in geval van grote stuw-, trek- en drukbelasting.

Ballast of geen ballast gebruiken?

In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om gebruik te maken van een ballast, terwijl dit in andere situaties juist niet zo is. Elke situatie is anders, maar om een beslissing te maken is het belangrijk om de voor- en nadelen van het wel of niet gebruiken van een ballast met elkaar te overwegen. Hieronder tref je een schets van de situatie als de zonnepanelen wel worden bevestigd met een ballast en als dat niet het geval is:

Bevestiging met ballast Bevestiging zonder ballast
Een bevestiging met ballast is goedkoper. De prijs is wat hoger zonder ballast.
Een ballast is makkelijk en snel te plaatsen door een specialist. Er is sprake van maatwerk, geen standaard product.
De kans op schade is groter in geval van een storm. De dakbedekking wordt niet beschadigd tijdens de bevestiging.
Er is een kans op waterzakken. De waterafvoer blijft normaal functioneren.
Niet elke dak soort is geschikt voor ballast.

Offertes vergelijken

Zonnepanelen op het dak brengen veel voordelen met zich mee. Dit geldt niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee dankzij de hoge jaarlijkse opbrengsten en de maandelijkse besparingen op de energiefactuur. Daarnaast verhoogt je woning aanzienlijk in waarde en wek je duurzame groene energie op. Wil je meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen en wat ze in je situatie kunnen betekenen? Neem dan even contact op met een specialist om zo na te gaan wat de beste keuze is, maar vergeet niet om eerst een goede vergelijking te maken zodat je op d kosten bespaart.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%