Alles wat je moet weten over het tiersysteem van zonnepanelen

Het tiersysteem van zonnepanelen is een indelingssysteem, waarbij de bedrijven die zonnepanelen produceren worden ingedeeld in drie segmenten: tier 1, tier 2 en tier 3. De bedrijven in tier 1 leveren in dit geval de betrouwbaarste zonnepanelen en zijn het meest vernieuwend ten opzichte van bedrijven uit tier 3. Hierbij moet in acht genomen worden dat de tiers niks zeggen over de kwaliteit van de zonnepanelen. De tier zegt iets over de eisen die worden gesteld aan het bedrijf, die de zonnepanelen fabriceert. Het tiersysteem is opgericht door databedrijf Bloomberg New Energy Finance vanwege de vele aanvragen over de kredietwaardigheid van de bedrijven die zonnepanelen maken.

Wat zijn de eisen van het tiersysteem?

Bij de indeling van een bedrijf in het tiersysteem wordt gekeken naar een aantal kenmerken:

  • Is er sprake van een verticale integratie?
  • Wordt er geïnvesteerd in Research and Development?
  • Is de productie van de zonnepanelen geautomatiseerd?
  • Worden zonnepaneelcellen van silicium geproduceerd?
  • Hoeveel jaar produceert het bedrijf al zonnepanelen?

Wat is verticale integratie?

Verticale integratie houdt in dat het bedrijf het hele productieproces van zonnepanelen beheert. Dit houdt onder andere in dat losse onderdelen niet bij andere bedrijven ingekocht worden, maar ook zelf worden geproduceerd. Door middel van verticale integratie heeft een bedrijf volledige controle op het eindproduct en kunnen er geen fouten gemaakt worden door andere bedrijven. Hierdoor ligt de verantwoordelijkheid voor fouten in de zonnepanelen ook volledig bij de producent.

Het investeren in de toekomst

Door veel geld te investeren in Research and Development, zorgt een fabrikant voor betere en verfijndere zonnepanelen, omdat ze op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de zonnepanelen wereld. Bij zonnepanelen houden deze ontwikkelingen vooral in dat het rendement hoger komt te liggen, doordat er meer Wattpiek op een paneel geplaatst wordt. Zo wordt er meer groene stroom opgewekt uit zonne-energie en kan er met een zonnepaneel meer bespaard worden.

Is het productieproces van zonnepanelen geautomatiseerd of niet?

Bij een handmatige productie moet een bedrijf beschikken over een personeelsbestand om de werkzaamheden te verrichten. Personeel is op de korte tijd een niet dure investering. Bij een geautomatiseerde productie worden de werkzaamheden verricht door machines of zelfs robots. Hoewel dit een dure investering voor het bedrijf is, zijn de kosten op de lange duur lager. Machines hoef je immers eenmalig te betalen en ze hebben een langere levensduur, terwijl je personeel maandelijks betaalt. Door te kiezen voor automatisering van het productieproces kan het uitgespaarde geld geïnvesteerd worden in Research and Development of de prijzen van de zonnepanelen kunnen omlaag zonder dat de kwaliteit hiervoor hoeft in te boeten.

Het produceren van zonnecellen van silicium

Silicium zonnecellen heb je in twee varianten: mono en poly kristallijne zonnecellen. Het productieproces bepaalt of er sprake is van mono of poly zonnecellen. Silicium zonnecellen staan garant voor een langere levensduur van je zonnepanelen en een hoger rendement.

Hoeveel jaar is het bedrijf actief in de zonnepanelen branche?

Het produceren van zonnepanelen is een vrij nieuwe branche. Hierdoor is als eis gesteld dat vijf jaar al voldoende is om in het hoogste segment te vallen. Hoe langer een bedrijf actief is in het produceren van zonnepanelen, hoe meer ervaring een bedrijf hier natuurlijk ook in heeft.

Hoe ziet een tier 1 bedrijf eruit?

Twee procent van alle zonnepanelen fabrikanten behoort tot tier 1. Deze bedrijven hebben een verticale integratie en zorgen dus voor het hele productieproces zelf. Het productieproces vindt plaats daarnaast door middel van geavanceerde robotica processen in plaats van manuele arbeid. Deze automatisering heeft echter geen effect op de kwaliteit van de zonnepanelen. Deze fabrikanten investeren eveneens veel geld in Research and Development. Wat betreft de productie van zonnepanelen zijn de bedrijven al vijf jaar of langer actief in de zonnepanelen branche.

Hoe ziet een tier 2 bedrijf eruit?

Binnen de tier 2 zitten kleine of middelgrote zonnepanelen fabrikanten, die vaak losse onderdelen inkopen bij bedrijven uit tier 1. Deze veelal jongere bedrijven uit tier 2 investeren geen of weinig geld in Research and Development. Het productieproces is slechts gedeeltelijk geautomatiseerd. Dit is afhankelijk van de werkzaamheden die verricht moeten worden. Deze bedrijven zijn tussen de twee en vijf jaar actief in de zonnepanelen branche.

Hoe ziet een tier 3 bedrijf eruit?

Bij een bedrijf uit tier 3 zul je geen investering in Research and Development tegenkomen. Deze bedrijven zullen alleen zonnepanelen monteren, wat inhoudt dat de losse onderdelen van andere fabrikanten afkomstig zijn. Deze bedrijven produceren dus zelf geen silicium zonnecellen. Het productieproces van zonnepanelen bestaat uit voornamelijk handmatige werkzaamheden. Als laatste is een bedrijf uit deze tier niet langer dan twee jaar actief.

 

Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%