9 manieren om energiekosten te besparen

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar bijna 3.000 kilowattuur elektriciteit. Gemiddeld betaal je €0,22 per kWh, dat is dus meer dan €600 per jaar. Met deze negen manieren kun je niet alleen energie besparen, maar ook op de energiekosten.

  1. Vervang je elektrische apparaten

Vaak vervangen mensen pas hun apparaten als ze kapot zijn, maar toch is het veel goedkoper en milieuvriendelijker als je dit eerder doet. Denk aan apparaten als de koelkast, wasmachine, vriezer, tv en droger. Tegenwoordig gebruiken de elektrische apparaten van nu minder elektriciteit dan de apparaten van een paar jaar geleden.

  1. Vervang je gloeilampen voor ledlampen

Licht is vaak de grootste verbruiker. Door het vervangen van de gloeilampen naar ledlampen kun je wel €130 per jaar besparen. Laat ook het licht niet de hele tijd aan staan en zet deze dus alleen aan wanneer het nodig is.

  1. Ontdooi de vriezer

Wist je dat als je jouw vriezer regelmatig laat ontdooien het dan beter werkt? Door een ijslaagje van meer dan twee millimeter gebruik je al meer dan tien procent van je stroomverbruik. Stel daarna de vriezer in op -18 graden, dit is meer dan voldoende.

  1. Maak gebruik van een thermoscan

Als je koffie of thee zet schenk het dan in een thermoscan. De warmhoudplaat van een koffiezetapparaat gebruikt namelijk veel stroom. En als je thee zet dan hoef je niet steeds de waterkoker aan te zetten.

  1. Was op lager temperatuur

Een wasmachine gebruikt vaak het meest energie door het water op te warmen. Wassen met koud water scheelt dus veel energie. Wel moet u langer wassen als u gaat wassen op een kouder temperatuur. Dit is dus de reden waarom wassen op eco-stand dus vaak langer duurt. Zet niet alleen de wasmachine op eco-stand, maar ook de andere apparaten.

  1. Droog de was aan een droogrek of waslijn

Gemiddeld kost het droger van de was in een droger één euro aan stroom. Als je jouw was dus op laat drogen aan een droogrek of waslijn, dan kun je veel geld besparen. Als je echt niet zonder een droger dan, kijk dan naar een warmtepompdroger.

  1. Controleer uw tv-kastje

Met een led televisie gebruik je voor de helft minder stroom dan met een lcd-tv. Hoe groter het beeldscherm, hoe minder je dus verbruikt. Kijk ook naar het stroomverbruik van de settopbox. Als je een settopbox hebt met een harde schijf, dan verbruikt dit twee keer zoveel stroom dan zonder een harde schijf. Zet deze dus uit als je hem niet gebruikt.

  1. Vervang de ventilatie box

Wist je dat een ventilatie box wel €80 per jaar aan stroom verbruikt? Het verbruikt dus meer stroom dan een koelkast en wasmachine bij elkaar. Een moderne box verbruikt wel tien keer minder stroom.

  1. Vervang de vloerverwarmingspomp

Als je een vloerverwarming hebt dan kan het zijn dat je een pomp hebt met maar één stand. De pompen staan het hele jaar met vol vermogen aan, ook als de verwarming niet aan staat. Inmiddels bestaan er nu vloerverwarmingspompen die veel efficiënter zijn. Met een oude pomp ben je wel €130 per jaar kwijt en met een nieuwe maar €20 per jaar. Mocht je jouw pomp niet willen vervangen, dan kun je die in de zomermaanden op de laagste stand zetten.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%