8 fabels over zonnepanelen

Zonnepanelen, men heeft het er de laatste tijd veel over. Zonnepanelen zie je steeds vaker en er bestaat een grote kans dat voor 2050 iedereen ze op hun dak heeft liggen. Maar doordat de populariteit zo toeneemt, komen er ook steeds meer fabels over zonnepanelen. In deze blog gaan wij samen met jou door deze fabels heen.

Fabel 1: Zonnepanelen zijn niet rendabel in Nederland.

Een van de eerste aspecten waar je natuurlijk op let bij aanschaf van zonnepanelen is of ze rendabel zijn of niet. Dit is ook een van de belangrijkste punten waar je op moet letten. Tegenwoordig gaan er verhalen rond dat zonnepanelen in Nederland niet rendabel zouden zijn. Maar waarom denkt men dit? Dit kom waarschijnlijk doordat mensen denken dat zonne-energie alleen opgewekt kan worden door zonnestraling. Ook denkt men dat zonne-energie alleen opgewekt kan worden bij hoge temperaturen, zoals die in Spanje of Marokko bijvoorbeeld. Wij kunnen je verzekeren, dat is niet het geval en dus een fabel. Zonnepanelen zijn ook rendabel in daglicht, ze hebben niet per se zonnestraling nodig. Ook is het zo dat zonnepanelen bij lagere temperaturen juist meer energie opwekken. Het is dus onjuist dat zonnepanelen beter werken bij hogere temperaturen.

Nederland is dus erg geschikt om zonnepanelen te plaatsen.

Fabel 2: Zonnepanelen zijn helemaal niet zo groen als dat het lijkt.

Je hebt misschien wel eens van iemand gehoord dat zonnepanelen helemaal niet zo groen zijn als dat men zegt dat ze zijn. Er zouden namelijk voor zonnepanelen allemaal gevaarlijke en giftige stoffen worden gebruikt. Deze zouden dan uiteindelijk in het milieu terecht komen, en dit zou dan weer slecht zijn voor de planeet. Deze beweringen zijn echter niet waar. Er wordt gezegd dat er in zonnepanelen veel cadmium zit. Cadmium is een metaal dat giftig is. Het kan giftig zijn voor je nieren. Ook kan het botontkalking veroorzaken en kankerverwekkend zijn. Echter zijn er bij de zonnepanelen die in Nederland verkocht worden geen sporen van cadmium gevonden. Dit is dus een fabel. Bij de meest verkochte zonnepanelen, mono-kristallijn en polykristallijn, is het hoofdbestanddeel silicium (zand). Dit is niet schadelijk.

Zonnepanelen zijn dus wel “groen”, en niet schadelijk.

Fabel 3: Zonne-energie is duurder dan netstroom zonder subsidies.

De prijzen van zonnepanelen gaan de laatste tijd steeds meer een meer naar beneden. De prijs van zonnepanelen is in maar drie jaar tijd gehalveerd. Echter is dit bij de opbrengst per paneel, het tegenovergestelde effect. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar lang mee en een kilowattuur zonnestroom kost je zo ongeveer 8 cent. Bij netstroom is dit bedrag fors hoger. Bij netstroom is dit bedrag namelijk 21 cent.

Zonne-energie is dus niet duurder dan netstroom, en is zelfs flink goedkoper.

Fabel 4: Zonnepanelen zijn niet efficiënt.

Nadat zonnepanelen geproduceerd zijn in de fabriek, worden ze altijd meteen getest. Ze testen de zonnepanelen door een constant gelijke lichtbundel op het zonnepaneel te laten schijnen. Zo worden ze dus altijd goed gecontroleerd. Zo weten ze precies hoeveel die oplevert. Ook is het zo dat zonnepanelen altijd energie opwekken. Met koud weer, bewolkt weer, regenachtig weeretc. Zonnepanelen zijn dus wel efficiënt.

Zonnepanelen zijn dus wel efficiënt, en leveren ook energie als de zon niet schijnt

Fabel 5: Het onderhouden van zonnepanelen en hun systemen is lastig

Veel elektrische apparaten en producten hebben veel onderhoud nodig. Dit vergt veel tijd en daar heb je natuurlijk niet altijd zin en tijd voor. Het wordt natuurlijk nog vervelender als je het dak op moet, al helemaal als het regent of als je hoogtevrees hebt. Gelukkig zijn zonnepanelen één van de weinige elektrische producten die maar zo weinig onderhoud nodig hebben. Zonnepanelen blijven werken door weer en wind, en ze doen minimaal twintig jaar of langer gewoon hun werk.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken om vaak je dak op te moeten vanwege een onderhoudsbeurt voor je zonnepanelen.

Fabel 6: Zonnepanelen zijn lelijk en staan niet mooi.

Dit is een lastig onderwerp, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Wel vinden wij dat mensen zich vaak verkijken op het uiterlijk van zonnepanelen. Er zijn namelijk zonnepanelen in verschillende kleuren. Als je de blauwe kleur van het zonnepaneel niet mooi vindt, kan je tegenwoordig ook kiezen voor zwarte zonnepanelen. Er bestaan tegenwoordig zelfs ook all-black zonnepanelen. Deze zijn helemaal zwart, en je ziet dus ook geen lijnen op het oppervlak. Vaak worden deze lijnen lelijk gevonden. Maar dat is nu dus verleden tijd, aangezien die er niet meer zijn. Je kunt dus kiezen uit verschillende kleuren, en niet uit maar één kleur. Ook laten de zonnepanelen op je dak zien dat je een steentje bijdraagt aan het milieu.

Er zijn dus genoeg opties om zonnepanelen te kiezen die jij wel mooi vindt.

Fabel 7: Zonnepanelen hebben alleen zin als je dak gericht is op het zuiden.

Het is natuurlijk zo dat zonnepanelen die geplaats worden op daken die naar het zuiden gericht zijn, meer geschikt zijn voor de installatie voor zonnepanelen. Dit komt doordat daar de meeste zon schijnt. Zo wordt er dus maximaal gebruik gemaakt van het zonlicht. Maar zoals we eerder in deze blog al hebben uitgelegd, zijn zonnepanelen zo efficiënt dat als je ze plaatst aan de oost, noord- of westkant, ze nog steeds zeer efficiënt zijn.

Zelfs als je een dak hebt die naar het oosten gericht staat, levert het veel stroom op en is het nog steeds goedkoper dan netstroom. Dit is dus nog steeds zeer efficiënt!

Fabel 8: Zonnepanelen zijn te duur

Je kunt er nou eenmaal niet omheen, zonnepanelen zijn inderdaad een flinke investering. En dit kost dan ook inderdaad veel geld bij aankoop. Maar deze investering verdient zich al heel snel terug. Nadat je deze investering hebt terugverdiend, profiteer je namelijk nog van vijftien jaar lange winst. Ook is het nog eens zo dat zonnepanelen steeds goedkoper en goedkoper worden. Zo is de aanschafprijs van zonnepanelen sinds 2008 al met 80% gedaald en kan je de btw terugvragen.

Zonnepanelen installeren is een grote investering, maar verdiend zich snel terug en je haalt er ook nog eens winst uit

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%