Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 09 jun 2020

Er wordt vandaag de dag veel aandacht besteedt aan energiezuinig leven. En dit is ook niet vreemd, want het opwekken van grijze energie beschadigt het milieu aanzienlijk. Steeds meer tijd wordt besteed aan het opwekken van groene energie en het gebruiken van onuitputtelijke energiebronnen zoals de zon, de wind en het water. In Nederland wordt iedereen aangemoedigd om ook een steentje bij te dragen en hier vindt u enkele tips waarmee u uw woning energiezuiniger kunt verwarmen. En aangezien 60 procent van de energie die u verbruikt daar naartoe gaat, zal u zo een groot verschil kunnen maken.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met belegggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Tip 1: zet de verwarming lager

Het klinkt misschien erg simpel, maar als u de verwarming standaard 1 of 2 graden lager zet, kunt u jaarlijks €100 of meer besparen op uw energierekening. Misschien trekt u deze tip niet, omdat u bang bent het koud te hebben, maar u zal een graad temperatuurverschil niet zo gemakkelijk merken. Daarnaast kunt u altijd een dikkere trui aantrekken als u het koud heeft in plaats van direct de verwarming hoger te zetten. U zal verbaasd staan over hoe snel u aan de nieuwe binnentemperatuur gewend bent.

Tip 2: isoleer uw woning

Als u een slecht geïsoleerde woning heeft, dan gaat de meeste warmte verloren via het dak en uw gevel (dit is voor elk 25 procent). Via de vloer gaat nogmaals 15 procent van de warmte verloren en via de ramen en deuren 10 procent. De overige 25 procent verliest u door ventilatie, door het in- en uitgaan van uw huis, door het openzetten van ramen enzovoorts. Als u uw woning beter kunt isoleren, dan kunt u dus potentieel 75 procent van de warmte die u nu stookt bewaren. Uiteraard is het niet goedkoop om uw gehele woning te isoleren, dus het is beter om eerst de belangrijkste oppervlakten aan te pakken, zoals het dak en de gevel. Het goede nieuws is dat u zoldervloerisolatie al kunt laten uitvoeren voor €20 per vierkante meter en dat spouwmuurisolatie gedaan kan worden voor €15 per vierkante meter. Wist je al dat er een subsidie beschikbaar was voor het isoleren van je woning? Ontdek de voorwaarden op: www.rvo.nl.

Tip 3: een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat krijgt u een beter inzicht in uw energieverbruik. Dit apparaatje houdt uw stookgedrag bij, stuurt u hier rapportages over en geeft u suggesties over hoe u uw stookgedrag kunt aanpassen. U kunt deze ook bekijken als u een app downloadt op uw telefoon. Daarnaast kunt u met uw telefoon uw verwarming bedienen en zo dus exact bepalen wanneer deze aan- en uit gaat ook als u niet thuis bent. Er zijn zelfs slimme meters die uw ritme monitoren en die naar verloop van tijd zo energiezuinig mogelijk zullen gaan werken. Dit is uiteraard alleen handig als u een regelmatig leven leidt en altijd op dezelfde tijden vertrekt en weer thuis komt. Met een slimme thermostaat kunt u hoe dan ook aardig wat van uw energierekening afhalen door slimmer met uw energieverbruik om te gaan.

Tip 4: laat zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen kunt u uw eigen energie opwekken van een onuitputtelijke energiebron, de zon. Er is niet veel energiezuiniger dan dat. Zelfs met een kleinere installatie kunt u al een gedeelte van uw energieverbruik vervangen en dus geld besparen. Het goede nieuws is dat u voor de aanschaf van zonnepanelen alle btw kunt terugvragen via de belastingdienst. Dat betekent dus een korting van 21 procent. Met deze korting zijn de meeste zonnepanelen installaties terugverdiend binnen 7 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar, wat betekent dat u dus nog minstens 15 jaar pure winst zal maken. Waar u wel rekening mee moet houden is dat het rendement van zonnepanelen achteruit gaat naarmate ze ouder worden en dat niet alle daken hier geschikt voor zijn.

Tip 5: korter douchen

Als u ervan houdt om lekker lang onder de douche te staan, dan bent u waarschijnlijk niet de enige. Het nadeel van zo’n lange douche is echter dat u hier veel energie voor gebruikt en dat al het water dat uit de douchekop komt moet worden verwarmd. Probeer daarom uw douchegewoonten aan te passen en niet langer dan 5 minuten onder de stromende kraan te staan. Zet het water uit als u zichzelf aan het wassen bent of als u even niet onder de douche staat. Douchen met zijn tweeën of met uw kinderen is dus ook bijzonder energiezuinig. Investeer eventueel in een douche met warmteterugwinning (wtw) en de warmte van het afvoerwater wordt gebruikt om het nieuwe water alvast mee voor te verwarmen. Dit zal u flink wat energieverbruik schelen.

Tip 6: een nieuwe verwarmingsketel

Er zijn plannen om verwarmingsketels die werken op gas binnen een korte tijd volledig uit de handel te halen. Het zal dus niet erg lang meer duren of u kunt geen nieuwe hr-ketel meer kopen. Er worden gelukkig een aantal gesubsidieerde alternatieven aangeboden waarmee u uw woning kunt verwarmen. Daarnaast kunt u nu nog wel een hr-ketel aanschaffen en ook dit zal nu al een groot verschil maken. Eventuele gasloze alternatieven zijn een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler, een pelletkachel of een biomassaketel. Met deze toestellen komt u in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en bent u werkelijk op de toekomst voorbereid.

Tip 7: vloerverwarming

Vloerverwarming is in Nederland op dit moment een zeer heet onderwerp. Dat komt doordat u uw woning met vloerverwarming energiezuiniger kunt verwarmen. Ten eerste wordt er een groter oppervlak verwarmd en komt de warmte vanaf de gehele vloer in plaats van kleine radiatoren. Hierdoor kan de temperatuur van het water dat door de buizen loopt naar beneden en dat levert een besparing op. Vloerverwarming heeft nog vele andere voordelen, bijvoorbeeld dat de warmte evenrediger verdeeld wordt en dat u uw ‘lelijke’ radiatoren kunt verwijderen uit uw kamers. Kiest u voor vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp, dan kunt u uw woning gasloos en met aanzienlijk minder elektriciteitsverbruik verwarmen. Ideaal dus als u energiezuiniger wilt gaan leven. Bekijk hier: de vloerverwarming prijzen.

Vergelijk offertes

Wilt u een specialist of aannemer inschakelen om uw woning te inspecteren en u te helpen de juiste maatregelen te kiezen om energiezuiniger te verwarmen? Of u nu een isolatiespecialist, een verwarmingsmonteur of een leverancier van zonnepanelen wilt bereiken, via onze vergelijkingstool vraagt u offertes op en kunt u de eerste stap zetten richting een energiezuiniger leven.


Laatste nieuws