|

|

6 valse vooroordelen over zonnepanelen


Zonnepanelen

Het laten plaatsen van zonnepanelen is een grote beslissing. Waarschijnlijk heb je hier nog twijfels over, want de initiële investering die je moet maken is groot. Hier krijg je dan ook veel voordelen voor terug, want je kunt je eigen energie opwekken en deze direct gebruiken. We hebben de volgende vooroordelen op een rij gezet zodat deze je in ieder geval niet meer tegen kunnen houden zonnepanelen aan te schaffen.

  1. Alleen als ze op het zuiden gericht zijn leveren zonnepanelen rendement op

Er zijn enkele ideale situaties voor zonnepanelen en één hiervan heeft te maken met de oriëntatie. Als je een dak hebt dat exact op het zuiden gericht is, dan zal je inderdaad de grootste opbrengsten kunnen genereren. Dat betekent echter niet dat daken met een afwijkende oriëntatie geen rendement opleveren, in tegendeel. Daken met een oriëntatie op het zuidwesten of het zuidoosten kunnen nog steeds voldoende stroom opwekken om de zonnepanelen rendabel te maken. Alleen daken op het noorden zijn echt ongeschikt omdat je dan je investering niet binnen de levensduur kunt terugverdienen.

  1. Als er geen zon is leveren zonnepanelen niets op

Ook dit is een stelling die niet waar is. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen voor verschillende situaties en het ene paneel is het meest rendabel als deze pal in de zon staat terwijl andere zonnepanelen juist beter geschikt zijn voor schaduwrijke daken. Als jouw dak veel schaduw vangt, dan kun je dit bespreken met je leverancier en bijvoorbeeld overwegen dunne film zonnepanelen te namen. Ook op dagen dat de zon achter de wolken verstopt is zal je een rendement zien van je zonnepanelen. Deze is dan niet zo hoog als wanneer het onbewolkt is, maar het rendement is nog steeds zeer de moeite waard.

  1. Zonnepanelen kosten veel geld

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen ervan af zien om zonnepanelen aan te schaffen is financieel. Het aanschaffen van zonnepanelen zal je inderdaad een initiële investering kosten en deze ligt gemiddeld rond de €7000. Op dit moment zijn de prijzen van zonnepanelen echter lager dan ze ooit zijn geweest en de vraag om zonnepanelen stijgt nog steeds. Dit is dus zeker een goed moment om te overwegen deze investering te maken. Je hebt dan ook een aantal zeer interessante financiële hulpmiddelen tot je beschikking die de initiële investering gemakkelijker maken.

  • Subsidies: vraag altijd even bij je gemeente en provincie of er subsidies zijn waarvan je gebruik kunt maken als je zonnepanelen laat plaatsen. Dit wordt op regionaal niveau bepaald, dus is volledig afhankelijk van waar je woont.
  • Btw-aftrek: over het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen betaal je 21 procent btw. Deze mag je volledig aftrekken van de belasting, wat betekent dat je van alle kosten die je maakt 21 procent terugkrijgt. De manier om dit te doen is door je aan te melden als ondernemer (je bent nu immers energieleverancier) bij de belastingdienst.
  • Terugverdientijd en besparingen: nadat je zonnepanelen zijn geplaatst ga je energie opwekken en dat levert je besparingen op. Met deze besparingen kun je je zonnepanelen binnen 9 jaar afbetalen wat betekent dat je daarna gratis energie krijgt. De levensduur van zonnepanelen is minstens 25 jaar, dus nadat deze zijn afbetaald heb je nog zeker 16 jaar waarin ze je pure winst zullen opleveren.
  1. Dit is niet het juiste moment om zonnepanelen te kopen

Zoals eerder al aangegeven zijn zonnepanelen op dit moment erg voordelig en worden ze steeds beter en leveren ze steeds meer op. In Nederland zijn we koplopers op het gebied van zonnepaneel-productie en -ontwikkeling en maken we op dit moment zeer kwalitatieve panelen voor een relatief laag bedrag. Daarnaast is de regering van plan om de energieprijzen nog verder te laten stijgen door de belastingen wederom te verhogen. Van een financieel oogpunt is dit dus het ideale moment om zonnepanelen te kopen. Twijfel je omdat je niet zeker weet dat je in deze woning zal blijven wonen? Dan moet je weten dat zonnepanelen de waarde van je huis aanzienlijk doen stijgen, dat ze je energielabel verbeteren en je woning aantrekkelijker maken voor kopers. Het geïnvesteerde geld kun je indien je besluit je woning te verkopen op die manier terugverdienen. En anders kun je altijd je zonnepanelen mee laten verhuizen naar je nieuwe woning.

  1. Zonnepanelen zijn lelijk

Een andere reden om niet voor zonnepanelen te kiezen is omdat ze lelijk gevonden worden. Ze zijn inderdaad erg prominent op het dak aanwezig en grote installaties nemen dan ook veel plek in beslag. Het is echter al lang niet meer zo dat zonnepanelen lelijk zijn. De oudere modellen met de kenmerkende donker blauwe vlakken en zilveren randen zijn al lang vervangen voor panelen die veel vriendelijker zijn voor het oog. Er zijn bijvoorbeeld rode zonnepanelen die aansluiten bij de kleur van je dakpannen of moderne zonnepanelen die volledig mat zwart zijn. Ook zijn er zonnepanelen die buigzaam zijn of transparante zonnepanelen die veel minder duidelijk zichtbaar zijn. Bespreek dit met je leverancier, want er worden tegenwoordig zonnepanelen in glas, gordijnen, muren en dakpannen geplaatst. De mogelijkheden zijn veel groter dan voorheen en als uiterlijk belangrijk is voor je, dan is er vast een oplossing te vinden.

  1. Salderen is niet rendabel

Het verkopen van zonne-energie aan je energieleverancier wordt salderen genoemd. Elk jaar zal je een overzicht ontvangen waarin staat hoeveel energie je verbruikt hebt, hoeveel je hebt opgewekt en wat het verschil is. Als je meer hebt opgewekt dan je verbruikt hebt, dan heb je een overschot en die stroom kan door de energieleverancier worden verkocht aan iemand anders. Ze bieden je dan een regeling aan waarmee ze de energie van jou kopen en deze regeling verschilt tussen de energieleveranciers onderling. Je kunt ervan uitgaan dat je de kale energieprijs zal ontvangen per kWh die je opwekt en dat is dus exclusief belastingen en netbeheerkosten. Op dit moment ligt die prijs op ongeveer €0,06 per kWh. Het is niet meer dan logisch dat energieleveranciers je deze prijzen aanbieden, omdat zij zelf alleen in energie handelen. De regering bepaalt hoeveel de belastingen zijn en de netbeheerder bepaalt hoeveel de netbeheerkosten zijn en hier ziet de energieleverancier verder niets van terug. Ook al lijkt €0,06 per kWh niet erg veel, het is voor jou nadat je de zonnepanelen hebt afbetaald gewoon winst.

 

Vergelijk offertes

Wil je weten hoeveel jij zou moeten betalen als je zonnepanelen aanschaft? Dan kun je via onze vergelijkingstool een aantal offertes opvragen bij verschillende leveranciers. Als je deze met elkaar vergelijkt dan kun je de beste deal aanwijzen voor het aanschaffen en laten monteren van jouw zonnepanelen.