Alle soorten zonnepanelen

alle soorten zonnepanelen Als je je een beetje hebt georiënteerd op de zonnepanelen markt, dan zal je waarschijnlijk gezien hebben dat er een groot aantal soorten zonnepanelen beschikbaar zijn. Het is dan dus de kunst om hier de beste van uit te kiezen voor jouw situatie. Natuurlijk zijn er voldoende specialisten aanwezig die je hier uitgebreid over kunnen inlichten en het is belangrijk om daar gebruik van te maken. Zoals beneden namelijk zal blijken kun je je zonnepanelen aanpassen op jouw situatie en op jouw behoeften. Lees daarom de volgende informatie alvast aandachtig door, zodat je je zo goed mogelijk op dit gesprek kunt voorbereiden.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Fotovoltaïsche zonnepanelen

De bekende zonnepanelen die je op je dak plaatst en die stroom opwekken zijn fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze werken met cellen die gevuld zijn met silicium. Deze stof reageert op de zon en er ontstaat een elektrische lading in de cel met een positieve- en een negatieve kant. Omdat de cellen aan elkaar zijn gekoppeld en met elkaar in verbinding staan gaat deze elektriciteit lopen en ontstaat er stroom. Dit is echter nog gelijkstroom en dat wordt door de omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom gaat je meterkast in, het wordt geregistreerd en je kunt het gaan gebruiken. Er zijn drie gangbare fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt, namelijk monokristallijn, polykristallijn en amorf. De volgende tabel geeft aan wat het verschil is en hoe je ze het beste kunt toepassen.

 

Soort zonnepaneel Toelichting
Polykristallijn Rendement: 12 – 16 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Klein verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en indirect zonlicht.

Monokristallijn Rendement: 14 – 20 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Groter verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een klein dakoppervlak en een goede oriëntatie op het zuiden.

Amorf Rendement: 6 – 10 procent.

Levensduur: 25 jaar.

Minimaal verlies bij zwakke lichtval op het dak.

Minimaal verlies bij hoge temperaturen.

Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en minder gunstige omstandigheden.

 

Thermische zonnecollectoren

Er zijn ook zonnecollectoren en deze kun je gebruiken om je water mee op te warmen. Dit water gaat vervolgens je centrale verwarming in, of je kunt het gebruiken voor je sanitaire behoeften. Thermische zonnepanelen zijn zwart en bevatten een buizenstelsel dat glycol bevat. Achter deze zonnepanelen kan het erg warm worden en het glycol neemt deze warmte op en transporteert het naar het watervat. Daar wordt het door middel van een warmtewisselaar overgedragen aan het water. Een warmtewisselaar is een spiraal van afgesloten buizen die rondom het vat lopen. Op die manier kan je water erg snel verwarmen en kun je dus aanzienlijk besparen op je gasverbruik. Een soortgelijke installatie wordt een zonneboiler genoemd en dit is een uitstekend alternatief voor een standaard verwarmingsketel. Je zal alleen in de wintermaanden wel een extra naverwarmer nodig hebben om het water op temperatuur te brengen.

 

Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen zijn eigenlijk een vrij recente uitvinding, maar ze beloven erg veel goeds. De  naam zegt het eigenlijk al; hybride zonnepanelen zijn panelen die zowel elektriciteit als warmte kunnen opwekken. Dat betekent dat je met alleen de zon, een onuitputtelijke bron van energie, je warme water en je stroom kunt genereren. Er zijn twee verschillende soorten hybride zonnepanelen. Deze worden ook wel Photo Voltaïsch Thermisch (PVT) genoemd.

 • PVT-zonnecollectoren: bij dit type hybride zonnepaneel ligt de nadruk op het verwarmen van het water en niet op het opwekken van elektriciteit. Dit is een goede keuze als je centrale verwarming hebt, waarbij goed warm water essentieel is.
 • PVT-zonnepanelen: bij dit type hybride zonnepaneel ligt de nadruk op het opwekken van elektriciteit. Als je een warmtepomp hebt, vloerverwarming, of een ander verwarmingssysteem waarbij water met een lagere temperatuur vereist is, dan is dit de beste optie.

 

De prijs, het rendement en de terugverdientijd

Al deze zonnepanelen kunnen je op verschillende manieren van dienst zijn en ze hebben dus ook een verschillend prijskaartje. Daarnaast kun je bij alle zonnepanelen de belasting die je betaalt hebt over de aanschaf en de montage terugvragen bij de belastingdienst. Naar aanleiding van de mogelijke besparingen kun je dan dus de terugverdientijd uitrekenen en daarna zijn alle besparingen die je nog maakt pure winst. We hebben voor elke situatie een tabel opgesteld waaruit je kunt aflezen met welke besparingen je mogelijk te maken kunt krijgen. Uiteraard zijn deze gemiddeld en kunnen ze voor jou nog enigszins afwijken. De gasprijs die genomen is, is €0,67 per kubieke meter gas en de prijs voor elektriciteit die we hebben gehanteerd is €0,23 per kWh.

 

Fotovoltaïsche zonnepanelen Rendement/jaar in kWh Rendement/jaar in € Gemiddelde prijs Gemiddelde prijs min btw Terugverdien tijd
3000 Wp 2500 kWh €575 €6125 €5062 8,5 – 9 jaar
4100 Wp 3500 kWh €805 €8500 €7025 8,5 – 9 jaar
4700 Wp 4000 kWh €920 €10.000 €8264 9 jaar
5900 Wp 5000 kWh €1150 €12.000 €9917 8,5 – 9 jaar

 

Zonneboiler Collectoren Gemiddelde prijs Subsidie Jaarlijkse besparing Terug

verdientijd

100 liter 1 €2000 – €2500 €400 – €500 150 m3, €114 16 jaar
100 liter 2 €2750 – €3250 €550 – €650 185 m3, €140,60 17 jaar
200 liter 2 €3250 – €3750 €650 – €750 235 m3, €178,60 15,5 jaar
300 liter 3 €4750 – €5000 €950 – €1000 335 m3, €254,60 15 jaar

 

Hybride zonnepanelen Rendement/jaar gas Rendement/jaar stroom Gemiddelde prijs Gemiddelde prijs min btw Terugverdien tijd
3500 kWh €213 €805 €12.000 €9017 8,5 – 9 jaar

 

Andere soorten zonnepanelen

Behalve deze standaard soorten zonnepanelen heb je nog de keuze uit een groot aantal andere mogelijkheden om zelf stroom op te wekken. In Nederland zijn we namelijk koplopers op dit gebied en deze markt staat nooit stil. We brengen regelmatig nieuwe producten uit en deze kunnen voor jou misschien beter zijn of meer opleveren. Kijk bijvoorbeeld naar het volgende lijstje met recente ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen.

 • Rode zonnepanelen: als je zonnepanelen zoekt die niet zo opvallen op je rode dakpannen, dan kun je zonnepanelen aanschaffen met een rode kleur.
 • Transparante zonnepanelen: om dezelfde reden bestaan er ook transparante zonnepanelen. Deze kunnen geplaatst worden op je dak, maar ook voor je raam, op je muur of op je caravan.
 • Flexibele zonnepanelen: voor lastige oppervlakten zijn er flexibele zonnepanelen die zich aanpassen aan de vorm van de ondergrond. Ook deze zijn bijzonder handig op vakantie.
 • Zonnepanelen in glas: laat je een mooie lichtkoepel of –straat plaatsen in je platte dak, dan kun je hier glas in laten zetten waar al zonnepanelen in zijn verwerkt.
 • Mobiele zonnepanelen: dit type zonnepaneel kun je overal neerzetten om een batterij op te laden. Ook kun je ze soms in je stopcontact doen met een gewone stekker en zullen ze zo energie aanleveren.
 • Zonnepanelen in gordijnen en dakpannen: er worden ook al gordijnen ontwikkeld met zonnepanelen er in of dakpannen. Er zijn ongetwijfeld ook andere voorwerpen waarin zonnepanelen worden verwerkt zodat ze nauwelijks opvallen en je toch stroom kunt opwekken.
 • Zonnepanelen in kegelvorm: als laatste in dit lijstje, maar zeker niet als laatste optie die je hebt, zijn er ook zonnepanelen die de vorm hebben van een kegel. Deze vangen zon op van elke windrichting, zodat je niet meer afhankelijk bent van een zuidelijke oriëntatie van je dak.

 

Interessante bespaartips

De mogelijkheden zijn eigenlijk bijna eindeloos en dagelijks wordt er gewerkt aan nieuwe soorten zonnepanelen die nog praktischer zijn en die een nog hoger rendement laat zien. Als je geld wilt besparen op je aankoop, dan kun je de volgende bespaartips gebruiken.

 • Leasen of huren: als je moeite hebt in één keer een groot bedrag te moeten betalen, dan kun je je zonnepanelen ook leasen of huren. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en krijgt hier alles voor terug, behalve eigenaarschap over de installatie.
 • Outlet: ook bij outlets vind je soms zonnepanelen voor een aantrekkelijke prijs. Dit zijn gewoon goede panelen die met korting worden verkocht omdat ze om de één of andere reden niet meer voor de volle prijs kunnen worden aangeboden.
 • Collectief: je kunt je ook aanmelden bij een collectief en zo een goede aanbieding vinden. Je schrijft je in, vertelt wat je nodig hebt en jouw voorstel wordt samen met die van een groep andere geïnteresseerden geveild aan leveranciers van zonnepanelen. De winnende leverancier zal je dan een voorstel doen en hopelijk een mooie korting aanbieden.
 • Plaatselijke bedrijven: steeds meer leveranciers en montagebedrijven vragen om voorrijkosten. Ook transportkosten worden vaak in rekening gebracht. Deze kun je vermijden of minimaliseren als je alleen specialisten aanneemt die in jouw omgeving zijn gevestigd.

 

Vergelijk offertes

De beste besparingen maak je met een vergelijking van het marktaanbod. Hiervoor kun je offertes aanvragen bij verschillende leveranciers en deze naast elkaar leggen. Onze vergelijkingstool kan jou deze offertes aanleveren, zodat jij alleen nog maar op zoek hoeft te gaan naar de scherpste prijzen en de meest vakkundige leverancier.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!