Zonnepanelen afmetingen

Indien je van plan bent om een investering te doen in zonnepanelen zal je met een groot aantal factoren rekening willen houden. Er is bijvoorbeeld niet alleen het type zonnepaneel, maar ook de afmetingen waar de panelen over beschikken zijn van belang. De zonnepanelen afmetingen kunnen grote verschillen vertonen en zijn uiteraard mede bepalend voor het volledige rendement waar je als investeerder op kan rekenen. Wil je graag een concreet beeld hebben van de invloed die de zonnepanelen afmetingen hebben op het rendement waar je rekening mee kan houden? Twijfel dan niet langer, lees snel verder en ontdek op deze pagina alles over de afmetingen waar zonnepanelen over kunnen beschikken.

zonnepanelen afmetingen

Het kiezen van de juiste zonnepanelen afmetingen

Het merendeel van de zonnepanelen die Vandaag de dag geleverd worden beschikken over de afmetingen 1650 x 992 x 40 mm. Het is evenwel niet omdat dit de standaard afmetingen zijn dat ze daarom ook de enige mogelijkheid vormen, in tegendeel. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om zonnepanelen in huis te halen met als afmetingen 1956 x 992 x 40 mm en ook 1257 x 977 x 35 mm behoort tot de mogelijkheden. Daarenboven zijn de zogenaamde accu systemen in nog meer verschillende formaten leverbaar.

MONO of POLY- kristallijn zonnepanelen

Het merendeel van de mensen zal er voor opteren om te kiezen voor een systeem met MONO of POLY- kristallijn zonnepanelen. Het is op dit vlak belangrijk om er rekening mee te houden dat het vermogen van een paneel een beetje kan schommelen. Gemiddeld ligt deze evenwel tussen de 250 en 280 kWh. Het gewicht waar je per zonnepaneel rekening mee dient te houden (interessant om weten in verband met de kwaliteit van de ondergrond) is gelegen tussen de 18 en 20 kilogram.

De afmetingen die voor MONO of POLY- kristallijn zonnepanelen gelden is veelal afhankelijk van het merk waarvoor je kiest. Een bekend merk is bijvoorbeeld Axitec. Dit merk voorziet je van de mogelijkheid om een keuze te maken tussen drie verschillende afmetingen. Denk hierbij niet alleen aan 1640 x 992 x 40 mm, maar ook aan 1640 x 992 x 40 mm en 1956 x 992 x 40 mm. Hoe groter de afmetingen, des te hoger uiteraard ook het kostenplaatje komt te liggen, maar des te meer elektriciteit het paneel in kwestie kan produceren.

Een ander eveneens zeer bekend merk is SolarWorld. SolarWorld is wereldwijd één van de grootste spelers en ook het merendeel van de zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn door dit bedrijf gerealiseerd. De afmetingen die door SolarWorld gehanteerd worden verschillen evenwel ten opzichte van de afmetingen van Axitec. We onderscheiden bij SolarWorld de volgende mogelijkheden: 1675 x 1001 x 31 mm, 1675 x 1001 x 31 mm en 1675 x 1001 x 31 mm. Ook hierbij geldt, des te groter het paneel, des te groter de opbrengst, maar des te hoger ook het prijskaartje waar je rekening mee moet houden komt te liggen.

En dunnefilm zonnepanelen?

In bepaalde gevallen kan je er als woningeigenaar niet voor kiezen om gebruik te maken van MONO of POLY- kristallijn zonnepanelen, maar prefereer je voor de dunnefilm variant. Kiezen voor deze variant lijkt op het eerste zicht niet zo interessant omdat ze over een slechter rendement beschikt, maar daar staat dan wel ook een gevoelig lager prijskaartje tegenover. Op vlak van dunnefilm zonnepanelen wordt er vaak gekozen voor de afmetingen 1257 x 977 x 35 mm. De prijs per paneel is in dit geval gelegen tussen de 150 en 200 euro, uiteraard exclusief eventuele plaatsingskosten.

De gemiddelde kostprijs van zonnepanelen

Bovenstaande geeft je als woningeigenaar reeds een goed beeld van de verschillende afmetingen waar een systeem met zonnepanelen over kan beschikken. Hoewel de afmetingen een niet onbelangrijke invloed hebben op het totale prijskaartje waar je bij zonnepanelen rekening mee dient te houden is het wel zo dat er nog andere factoren een rol spelen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven dient er met name ook rekening te worden gehouden met het type zonnepaneel en ook de constructie van je dak is bepalend voor het totale prijskaartje waar rekening mee moet worden gehouden. Gemiddeld zijn de kosten voor een systeem met zonnepanelen per huishouden de volgende:

  X aantal panelen De kosten (gemiddeld) Besparing per jaar
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420,-
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680,-
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930.-
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110.-

Voor een uitgebreide kostenanalyse ga je naar de pagina: zonnepanelen kosten.

Je dient er echter rekening mee te houden dat deze prijs nog door een reeks factoren kan worden beïnvloed. Wat bijvoorbeeld te denken van de plaatsingskosten? Meer en meer mensen kiezen er voor om hun systeem met zonnepanelen zelf te installeren, maar houden daarbij geen rekening met de vanaf dat ogenblik optredende gebrekkige garantie. Heel veel fabrikanten zijn namelijk uitsluitend bereid om garantie te bieden wanneer het systeem werd geplaatst door een installateur met ervaring. De prijs die voor het installeren in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van het aantal panelen evenals de constructie van het dak. Zonnepanelen plaatsen op een plat dak kost je wat dat betreft dan ook altijd meer dan wanneer het gaat om een dak met een hellingsgraad van bijvoorbeeld 45 graden.

Hoe de afmetingen van je zonnepanelen bepalen?

Met de informatie die is terug te vinden op deze pagina kom je ongetwijfeld reeds een behoorlijk eind. De vraag die veel mensen zich echter stellen is welke invloeden nu bepalend zijn voor de afmetingen van je zonnepanelen. Er dient hoe dan ook rekening te worden gehouden met de belasting van je dak. Het spreekt voor zich dat alle gewicht zich laten manifesteren op één en dezelfde plaats absoluut geen goed idee is. Bovendien zal jij of de installateur ook rekening moeten houden met de constructie bij met name een plat dak. De kans bestaat dan immers dat je nog heel wat ruimte verlies omdat de zonnepanelen in een bepaalde hoek moeten worden geplaatst. Wanneer je twijfelt welke zonnepanelen voor jouw situatie over de beste afmetingen beschikken is het in ieder geval steeds aan te raden om dit even na te vragen bij een ervaren installateur. Hij zal je op dit vlak precies kunnen vertellen wat je nodig hebt.

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.