Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

aandachtspunten omvormer

Bij het kiezen van een omvormer is het belangrijk om zelf te weten wat er speelt en wat er nodig is. Veel installateurs weten niet alles van dit onderwerp en daarom heb je deze punten nodig om je goed voor te bereiden!

 

 

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

  1. Het vermogen van de omvormer

De zonnepanelen en de omvormer werken samen voor het hoogste rendement. Het vermogen van de omvormer moet passen bij de capaciteit van de zonnepanelen. Omdat wij in Nederland nooit de ideale omstandigheden kan het vermogen van de omvormer wat lager zitten dan de capaciteit van de zonnepanelen. Er wordt vaak gekozen voor een omvormer die maximaal 10% groter is en 20% kleiner is dan de capaciteit van de zonnepanelen.

  1. Wel of geen transformator in je omvormer?

Omvormers worden in beide gevallen aangeboden, met en zonder transformator. Omvormers zonder transformator maken over het algemeen minder verlies dan met transformator. Sommige omvormers kunnen alleen aangesloten worden met een transformator maar tegenwoordig zijn de meeste omvormers transformatorloos (TL).

aandachtspunten omvormer

 

  1. Schaduw

Als je geen last hebt van schaduw kun je dit punt overslaan. Het vermogen van de zonnepanelen wordt bepaald door de schaduw die op de zonnepanelen staat. Met deze 2 manieren kun je dit opvangen.

  • Kies voor power optimizers of micro-omvormers om elk zonnepaneel individueel te voeden kies je voor deze optie. Zo wordt het rendement in de zonnepanelen die wel in de zon liggen niet omlaag getrokken door de zonnepanelen die in de schaduw liggen door bijvoorbeeld een schoorsteen.
  • Kies voor minder zonnepanelen. Met deze optie haal je de zonnepanelen weg die in de schaduw liggen. Als je er 14 wilt maar er 2 van in de schaduw komen kun je kiezen om die weg te laten.
  1. Omvormer aansluiten

In Nederland is de hoofdaansluiting 25A, 35A of 40A. De omvormer moet hier op afgesteld zijn. In dit schema hieronder staat het maximum aangegeven.

Hoofdaansluiting Max groepzekering Max vermogen installatie
1x 25A 16A 3680 watt
1x 35A 25A 5750 watt
1x 40A 25A 5750 watt
3x 25A 3x 16A 3x 3680 watt
3x 35A 3x 25A 3x 5750 watt
3x 40A 3x 32A 3x 7360 watt
3x 63A 3x 40A 3x 9200 watt
3x 80A 3x 50A 3x 11500 watt
  1. Het geluid van de omvormer

Omvormers maken geluid, dat ligt aan de koeling. Bij gebruik van een ventilator hoor je die aanslaan. Ook omvormers met een convectiekoeling zijn niet geruisloos. Overleg met de specialist voor de beste plek van de omvormer.

  1. Monitoring van de omvormer

  • Via bluetooth: Hiermee kun je via een programma op je PC of laptop je omvormer uitlezen. Vaak is de verbinden niet sterk genoeg waardoor er vaak storingen kunnen optreden.
  • Via ethernet: Hiermee wordt de omvormer aangesloten aan een netwerkkabel van de router. Vanaf daar kan je via een app of een website de zonnepanelen volgen.
  • Via wifi: Dit is hetzelfde als via het ethernet alleen gebruik je hierbij geen kabel. De wifi is niet altijd even stabiel dus dat kan soms voor problemen zorgen.
  • Via usb: Sommige omvormers kun je via een usb uitlezen. Alleen bij deze optie is het nadeel dat je dat bij de omvormer moet doen.
  • Via een ingebouwde webserver: Dit wordt gebruikt bij de nieuwste generatie omvormers. Zo kun je vanaf je eigen netwerk verbinding maken met de omvormer.
  1. De garantie op het merk

In de meeste gevallen krijg je 5 jaar garantie op de omvormer. Je kan zelf garantie bijkopen voor 10 jaar. De omvormer gaat hoogstwaarschijnlijk niet kapot binnen 5-10 jaar en de garantie zal dus voordelig uitkomen voor de fabrikant. Er zijn vele merken voor omvormers, doe goed je research op internet over de verschillende merken en de referenties van hun klanten.

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws