Zonnepanelen Workum

Zonnepanelen WorkumHet dringt steeds vaker door dat zonnepanelen in Workum populairder worden, vandaar ook de stijgende lijn in de aankoopcijfers. Zonnepanelen liggen al op veel van de daken in Workum, en dat werkt zeer aanstekelijk onder de inwoners. Wil je meer weten over zonnepanelen in Workum en de essentiële zaken die hierbij komen kijken? Lees dan hieronder verder.

*Tip
→ Zonnepanelen kopen in Workum? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

Kosten van zonnepanelen in Workum

Zonnepanelen mogen dan wel een vrij grote investering zijn, maar de jaarlijkse opbrengst waar je van kunt profiteren is dan ook hoog. Als je wilt weten hoeveel een zonnepanelensysteem gaat kosten voor je eigen huishouden, ga dan na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om te voorzien in de energiebehoeften aan de hand van de capaciteit van de zonnepanelen. Check hieronder wat de gemiddelde kosten van zonnepanelen in Workum zijn:

Zonnepanelen

Huishoudgrootte

Vermogen

Investering

Jaarlijkse opbrengst

6

1-2

1.650 Wp

€2.250 – €2.400

€345 – €500

10

3-4

2.750 Wp

€3.550 – €3.750

€575 – €650

18

5-6

4.950 Wp

€5.900 – €6.350

€1.035 – €1.175

Het belang van een lokale specialist

Als je voor de keuze komt te staan tussen een landelijke en een lokale zonnepanelenspecialist, dan dien je keer op keer te kiezen voor lokaal. Een lokale specialist brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • Ze zijn veel goedkoer.

 • Ze kunnen sneller afspreken.

 • De regionale kennis en contacten.

 • De ervaring met vergunnings- en subsidieaanvragen.

Subsidies zonnepanelen in Workum

De landelijke aankoopsubsidie voor zonnepanelen in Nederland is sinds 2013 niet meer mogelijk, maar er worden verschillende gemeentelijke subsidies beschikbaar gesteld voor zonnepaneleneigenaren die investeren in verduurzaming en energiebesparing. Wat de mogelijkheden zijn van een subsidie voor zonnepanelen in Workum lees je op de website van de gemeente Workum.

De btw-aftrekregeling

De btw-aftrekregeling is een interessante korting van 21% op je totale investering. Als je met zonnepanelen stroom teruglevert aan het energienet ben je in de ogen van de Belastingdienst een ondernemer waardoor je dus recht hebt op een btw-nummer. Met dit nummer kan je de btw terugvorderen voor zowel de aanschaf als de installatie van de zonnepanelen. Wees er wel op tijd bij, je moet de aanvraag binnen 6 maanden na aanschaf van datzelfde jaar indienen.

Keurmerken van zonnepanelen

Koop alleen zonnepanelen waarvan je zeker weet dat ze te vertrouwen zijn, door te kijken naar de keurmerken. Keurmerken waar je zeker op moet letten zijn de keurmerken voor zonnepanelen: het CE-keurmerk en het Tüv-keurmerk. Als de zonnepanelenspecialist beschikt over een Zonnekeur keurmerk, dan kan je ervan uitgaan dat deze erkend is en tot een brancheorganisatie is aangesloten.

Let op deze valkuilen

Probeer de onderstaande valkuilen zoveel mogelijk te vermijden om onnodige consequenties te vermijden:

 • Een systeem met onvoldoende capaciteit: Je behoort de zonnepanelen te kopen aan de hand van je exact jaarverbruik op je jaarrekening. Zo voorkom je dat je te weinig stroom opwekt en toch bij de energieleverancier moet gaan voor extra stroom.

 • Een specialist die van ver moet komen: Landelijke specialisten kunnen niet direct een afspraak maken, zijn veel duurder in verband met de oplopende kilometerkosten en je moet lang wachten mocht er een storing of probleem plaatsvinden.

Stappenplan zonnepanelen kopen

De 6 stappen die je moet doornemen om zonnepanelen in Workum aan te schaffen en te installeren worden hieronder vermeld:

 1. Ga ten eerste na of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen.

 2. Bepaal daarna je energieverbruik zodat je de juiste zonnepanelen kunt kopen.

 3. Is een vergunning nodig? Vraag die dan nu aan en check meteen of er subsidiemogelijkheden zijn.

 4. Zoek lokale specialisten op zodat je een vergelijking kunt maken van de kosten.

 5. Kies de beste specialist uit en accepteer de offerte.

 6. Laat de zonnepanelen vervolgens installeren en vraag daarna de btw terug.

De terugverdientijd

Ben je benieuwd of je aanschaf wel de moeite waard is? Bereken dan de terugverdientijd, welke aangeeft hoe snel je je begininvestering hebt terugverdiend dankzij de grote besparingen en de hoge opbrengsten van zonnepanelen. Ook de capaciteit van de panelen en subsidies spelen een rol.

Handige checklist

Hieronder tref je een aantal tips die je kunt gebruiken wanneer je wilt nagaan of je helemaal klaar bent voor de aanschaf van zonnepanelen:

 • Check welke keurmerken de leverancier voert. Als je het Tüv of het CE keurmerk tegenkomt, dan zijn de zonnepanelen betrouwbaar aangezien ze voldoen aan strenge eisen.

 • Check of je voor zonnepanelen in Workum kans maakt op een subsidieregeling. De btw regeling kan je dan wel 21% besparen, maar een lokale subsidie om de kosten nog meer te verlagen zou ideaal zijn.

Wil je ook volop profiteren van de zon door je eigen groene stroom op te wekken met zonnepanelen? Verzamel dan altijd eerst voldoende informatie. Voordat je in contact komt met een geschikte specialist, vergelijk altijd eerst een aantal offertes zodat je zeker weet dat je een goede deal hebt gescoord.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!