Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

 

Zonnepanelen voor waterstofOns land is druk bezig huishoudens van het gas af te sluiten. Het aardgas zoals dat wordt gebruikt voor de verwarming van radiatoren en tapwater is uitermate slecht voor het milieu. Daarnaast is er sprake van een hoge CO2 uitstoot door de combiketels die we gebruiken. Het is om die reden dat er druk wordt gezocht naar alternatieven voor aardgas. Naast de warmtepomp die al bekend was komt er nu een opvolger bij; we hebben het over waterstof. Dit is een brandstof  die in het verleden maar moeizaam kon worden opgewekt maar tegenwoordig is er een betaalbare methode voor in opkomst.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De ontwikkeling van het zonnepaneel voor waterstof

Zonnepanelen kennen we al veel langer. De nieuwste generatie zonnepanelen werd ontworpen op de technische universiteit van Leuven. Deze zonnepanelen zijn in staat om niet alleen elektriciteit op te wekken, maar om eveneens het vocht in de lucht te gebruiken. Dit vocht, wat anders loos op de panelen achterblijft, wordt nu ontdaan van de waterstof. Die wordt aan het vocht onttrokken en opgeslagen waardoor er waterstof wordt opgeslagen. Waterstof is een middel wat gebruikt wordt ter vervanging van gas. Een gemiddeld gezin zou met 20 van deze speciale panelen kunnen worden afgesloten van het stroomnet en het gasnet. De panelen produceren gemiddeld ieder 250 liter waterstof per dag. Al met al is er op deze manier een goede methode gevonden om waterstof te winnen waardoor het probleem van zowel stroom als gas kan worden ondervangen.

De prijs van een zonnepaneel met waterstof

De zonnepanelen met waterstof bevinden zich nog in een experimenteel stadium. Het is dan ook om die reden dat men nog niet in staat is om een prijs te koppelen aan deze panelen. Er moet nog worden onderzocht wat voor een omvormer er voor de particuliere markt kan worden gemaakt. Daarnaast wordt er gekeken naar de goedkoopste manier om een dergelijk zonnepaneel te maken. Zolang deze zaken nog in een onderzoeksfase zitten kan er nog niet met zekerheid worden gesteld wat de prijs van een dergelijke installatie gaat worden. Wel is bekend wat de prijs ongeveer zal zijn van een kilogram waterstof. We hebben het over een kostprijs van ongeveer 2,17 euro per kilogram. Dit is een stuk goedkoper dan wat er momenteel voor elektriciteit en aardgas wordt betaald. Als consument ben je er dus bij gebaat om geduld te hebben tot deze zonnepanelen op de markt komen.

Een omvormer voor de waterstof

Om de waterstof uit het water op de zonnepanelen te winnen wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur. Daar waar er gebruik wordt gemaakt van een omvormer voor het omzetten van zonlicht naar elektriciteit moet er gebruik worden gemaakt van een katalysator voor het omvormen van het water naar waterstof. Dit zorgt ervoor dat het apparaat op zich behoorlijk wat ruimte zal gaan innemen in eerste instantie. Het is te vergelijken met oude computers die ook bestonden uit behoorlijk grote kasten tot de technologie verder verfijnd werd. Je zal dan ook de ruimte die jouw combiketel en omvormer in gebruik nemen hard nodig gaan hebben om deze installatie te kunnen plaatsen in jouw huis. Een katalysator houdt in dat de lucht wordt gezuiverd die wordt uitgestoten terwijl de vrijgekomen waterstof wordt afgegeven.

De hoeveelheid waterstof van zonnepanelen

De 20 zonnepanelen die we eerder benoemden zullen ongeveer 160 kilogram waterstof produceren in een jaar. Dat houdt in, wanneer je het afzet tegen de prijs van 2,17 euro die we eerder benoemden dat je met deze speciale zonnepanelen voor een fractie van de prijs van aardgas in staat bent om een huis te voorzien van warmte en van stroom. Het is dan ook om deze reden dat het zaak is dat deze zonnepanelen voor de termijn klaar zijn die de overheid heeft gesteld om van het aardgas af te zijn.

Voor nu verloopt dat gefaseerd. Daar waar er nu woonwijken van het gasnet worden afgesloten is dit alternatief er nog niet. Het is dus wachten op het moment waarop er meerdere locaties worden afgesloten. De woningen en wijken die in de latere fase van dit geheel zitten zullen in aanmerking komen voor deze nieuwste techniek. Tot die tijd zullen er vooral veel warmtepompen worden geplaatst.

De subsidie op deze zonnepanelen

De zonnepanelen die nu worden verkocht komen op zich maar heel beperkt in aanmerking voor subsidie. Je mag bij de belastingaangifte over het jaar waarin je de zonnepanelen aanschafte de 21 procent BTW die je hebt betaald aftrekken op de aangifte. Verder is het toegestaan om bijvoorbeeld bij een zonneboiler een subsidie aan te vragen. Je schaft dan immers een alternatief verwarmingsapparaat aan en daar is een subsidie voor beschikbaar. Wanneer deze subsidie er nog steeds is wanneer deze waterstof producerende zonnepanelen op de markt verschijnen kan jij dan ook profiteren van deze subsidie.

Op die manier is het mogelijk om zonnepanelen met een subsidie aan te schaffen. De hoogte van de prijs van deze nieuwe zonnepanelen is echter nog niet bekend. Het is dus nog niet mogelijk om nu al te kijken hoeveel subsidie je zal gaan krijgen. De hoogte van een subsidie hangt namelijk af van een aantal zaken:

  • Het rendement van het verwarmingsapparaat. Er wordt, kortom, gekeken naar het aantal kW wat een verwarmingsapparaat opbrengt. Daarnaast wordt er gekeken naar nog een zaak.
  • De prijs van het verwarmingsapparaat. De hoogte van jouw investering is bepalend voor de hoogte van de subsidie die je kan krijgen op een alternatief verwarmingsapparaat.

Betaal niet teveel

Wil je nu al profiteren van de kracht van de zon dan is het goed om zonnepanelen aan te schaffen. Vraag vooraf eerst offertes op. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Je vergelijkt ze op de onderstaande punten:

  • De offertes moeten gespecificeerd zijn. Dat houdt in dat de zaken als het materiaal, het arbeidsloon en het ingezette materieel apart op de offerte vermeld staan.
  • De prijzen moeten inclusief de BTW zijn.
  • Vergelijk de kosten van de verreden kilometers. Een leverancier uit je eigen omgeving zal een stuk minder kosten dan een leverancier vanaf de andere kant van het land.
Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws