Zonnepanelen reinigen

Indien je een investering doet in zonnepanelen spreekt het voor zich dat je zal willen dat deze panelen een zo optimaal mogelijk rendement behalen. Dat rendement kan alleen maar worden verkregen wanneer de zonnepanelen niet zijn vervuild. Verschillende zaken uit de natuur kunnen er voor zorgen dat het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk onder druk komt te staan. Wil jij er ook zeker van zijn dat je voor jouw zonnepanelen steeds kan rekenen op een zo optimaal mogelijk rendement? Ontdek dan snel op deze pagina hoe je, je zonnepanelen moet reinigen en hoe vaak ze geïnspecteerd dienen te worden.

Zonnepanelen reinigen

Hoe zonnepanelen reinigen?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te reinigen. In het meest optimale geval en wanneer de zonnepanelen goed bereikbaar zijn is het, het interessantst om gebruik te maken van een reinigingsmiddel in combinatie met een zachte spons. Let op, gebruik nooit agressieve producten. Ga ook niet te werken met een allesreiniger of met groene zeep. In bepaalde gevallen kan dit er namelijk voor zorgen dat de zelfreinigende laag wordt aangetast met alle gevolgen van dien. Het reinigen met een reinigingsmiddel is (wanneer je deze bijvoorbeeld niet meteen voor handen hebt) niet altijd noodzakelijk. Je kan er ook gewoon voor kiezen om af te spoelen met lauw of koud water. Let wel op, maak de zonnepanelen vervolgens goed droog voor het best mogelijke resultaat.

Het spreekt voor zich dat het niet altijd zomaar mogelijk is om je dak te betreden. Toch zal je graag je zonnepanelen op gepaste wijze willen reinigen. Dit kan door onder andere gebruik te maken van een tuinslang evenals een speciale, uitschuifbare wisser (ook wel een telescoop genoemd). Door gebruik te maken van deze hulpmiddelen is het mogelijk om er voor te zorgen dat je zonnepanelen moeiteloos vanop een veilige afstand kunnen worden gereinigd waardoor het rendement zienderogen zal verbeteren.

Aard van de bevuiling

Veel mensen die een investering hebben gedaan in zonnepanelen denken dat ze hier de komende 20 tot 25 jaar geen omkijken naar hebben. Dit is immers de gemiddelde levensduur waar je bij een systeem met zonnepanelen van kan genieten. Dat is echter niet het geval. Niet alleen is er de omvormer die na een periode van doorgaans tussen de 8 en 10 jaar aan vervanging toe is, daarnaast is er ook nog het reinigen van de panelen. Het wordt algemeen aangeraden om drie keer per jaar je installatie met zonnepanelen grondig te controleren. Alleen door een dermate regelmatige controle uit te voeren is het namelijk mogelijk om met zekerheid te kunnen stellen dat je ten allen tijde kan genieten van het meest optimale rendement. Het vaker controleren van de panelen mag, maar is niet noodzakelijk.

Verschillende invloeden vanuit de natuur kunnen er voor zorgen dat het rendement van je zonnepanelen wordt teruggedrongen. Denk hierbij niet alleen aan bijvoorbeeld vallende bladeren die blijven kleven op je panelen, maar wat verder ook te denken van vogelpoep of de vorming van mos? Dit zijn stuk voor stuk soorten van vervuiling die niet onderschat mogen worden. Wanneer ze zich manifesteren kunnen ze er namelijk niet alleen voor zorgen dat het rendement van je zonnepanelen wordt beperkt, daarnaast kunnen ze zelfs schade veroorzaken. Het mag dan ook duidelijk zijn, een tijdig onderhoud is ongetwijfeld altijd interessant!

Pas op met het reinigen van je zonnepanelen!

Het spreekt misschien voor zich, maar veel mensen nemen nog altijd heel wat risico’s wanneer ze hun zonnepanelen reinigen. Dat is in het bijzonder het geval voor mensen die beschikken over een schuin dak met een niet onaanzienlijke hellingsgraad. Voor hun zijn de zonnepanelen doorgaans moeilijk te bereiken waardoor ze er genoegen mee moeten nemen om ze schoon te spuiten met behulp van een tuinslang. Hoe dan ook, wanneer je, je dak betreedt is het altijd interessant om gebruik te maken van speciale valbeveiliging. Alleen op deze manier kan je er voor zorgen dat je, je zonnepanelen op een zo veilig mogelijke manier kan reinigen.

Hoe zonnepanelen zeker niet reinigen?

Op deze pagina geven we je graag een aantal interessante tips over hoe je zonnepanelen te reinigen, maar we geven je eveneens aan wat je vooral niet moet doen. Het is bijvoorbeeld absoluut af te raden om hoge druk te gebruiken, want deze kan het glas beschadigen. Daarnaast is het zoals reeds aangegeven ook niet interessant om gebruik te maken van een allesreiniger en ook een ruitenreiniger kan er voor zorgen dat er bijvoorbeeld krassen worden veroorzaakt op de panelen. Kiezen voor aangepaste producten wanneer je de reiniging zelf gaat uitvoeren is dan ook altijd een absolute must.

3% extra rendement door reinigen zonnepanelen

Wanneer je er voor kiest om je zonnepanelen te (laten) reinigen kan je gegarandeerd rekenen op een beter rendement. Verschillende schoonmaakbedrijven ‘garanderen’ hun klanten zogezegd een verbeterd rendement van 15 tot 20 procent, maar dat is uiteraard uit de lucht gegrepen. Afhankelijk van de aard en de intensiteit van de vervuiling kan er worden gerekend op een verbeterd rendement van zo’n 3 tot 5 procent. Ondanks het feit dat dit minder indrukwekkend klinkt dan 15 of 20 procent moet het toch gezegd dat dit best aanzienlijk is.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het hierboven vermelde rendement is gebaseerd op een termijn van één jaar. Met andere woorden, wanneer de zonnepanelen verschillende jaren niet worden gereinigd kan het gebeuren dat het rendement met niet 3 of 5, maar bijvoorbeeld 6 of 10 of misschien zelfs meer procent zal dalen ten opzichte van de originele opbrengst. In deze situatie kan het verschil in rendement dus wel degelijk hoger uitvallen.

Zonnepanelen reinigen uitbesteden

Ben je er niet echt voor te vinden om zelf op je dak te gaan en je zonnepanelen schoon te maken? Heb je hier geen tijd voor of ben je bijvoorbeeld niet goed te been? In al deze gevallen kan het een interessante keuze zijn om het reinigen van je zonnepanelen uit te besteden aan een professioneel schoonmaakbedrijf. Deze bedrijven beschikken over al het nodige, waarom ook speciale producten om er voor te zorgen dat de opbrengst van je zonnepanelen terug optimaal is. Ben je bang dat het laten schoonmaken van je zonnepanelen een behoorlijke som geld zal kosten? Dat is nergens voor nodig. Gemiddeld dienen zonnepanelen slechts één keer per jaar echt grondig te worden gereinigd. Dit kost je doorgaans bij een professioneel schoonmaakbedrijf zo’n 40 euro.

Zoek jij een specialist bij jou in de buurt?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan! Zodat je straks weloverwogen een keuze kunt maken.