Opslag van zonne-energie

zonne energie

Opslag van zonne-energie is vooral in niet-netgekoppelde systemen erg belangrijk. Een zonnepaneel levert ‘s nachts immers geen energie, terwijl de behoefte aan elektriciteit niet ophoudt met het ondergaan van de zon. In geval van een netgekoppeld systeem wordt de overdag overbodig opgewekte zonnestroom keurig het lokale elektriciteitsnet ‘ingepompt’ en verkocht aan de leverancier. ‘s Nachts tapt u weer van de leverancier, wetende dat u overdag voldoende groene energie heeft geproduceerd om het verbruik ‘s nachts ruim te rechtvaardigen. Bent u echter ‘off-grid’, dan is het van belang de overdag opgewekte energie op te slaan. Op deze pagina vindt u een overzicht van diverse opslagmethoden die momenteel toegepast worden of in ontwikkeling zijn.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Inhoud van dit artikel

De accu

Accu’s (batterijen) zijn de meest gebruikte vorm van energieopslag voor zonne-energie. Er zijn twee typen accu’s beschikbaar: Nikkel-Cadmium (NiCad) en loodzuur. Loodzuur-accu’s zijn goedkoop, maar vergen veel onderhoud en moeten vanwege explosiegevaar altijd goed geventileerd opgeslagen worden. De NiCad-accu heeft een hogere capaciteit en een langere levensduur, maar is duurder. Het grote nadeel van accu’s, is dat er veel zware metalen in verwerkt zitten. Deze zware metalen hebben een rampzalige invloed op het milieu, waardoor het van groot belang is de accu’s regelmatig te controleren op lekken. Accu’s leveren daarnaast gelijkstroom, terwijl de meeste huishoudapparaten op wisselstroom werken. Een DC->AC converter is daardoor benodigd.

Zeolieten

Deze techniek is volop in ontwikkeling. Zeoliet is een alkali-rijk mineraal dat water in zijn kristalstructuur heeft opgenomen (zogenaamd ‘kristalwater’). Zodra het mineraal verwarmd wordt, wordt dit water ‘uitgezweten’ en wordt er warmte in het mineraal opgeslagen. Zodra er weer water toegevoegd wordt, wordt deze opgeslagen warmte weer afgegeven. Omdat de snelheid waarmee water toegevoegd wordt regelbaar is, is de energieafgifte van het mineraal goed regelbaar. Momenteel zijn met name synthetische zeolieten geschikt voor energieopslag. Omdat deze echter relatief duur zijn, wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van pure natuurlijke zeolieten.

Water

Water kan op diverse manieren worden gebruikt voor energieopslag. De eerste en tevens meest bekende methode is simpelweg de verwarming van het water (zie zonneboiler). Het warmte water kan vervolgens gebruikt worden in het huishouden. Een tweede methode is het toepassen van waterpompen. Deze pompen het water tijdens periodes van laag energieverbruik naar een hoger gelegen niveau. Tijdens periodes van hoog energieverbruik wordt het water via een waterturbine terug naar beneden geleid. Nadeel van deze methode is dat de efficiëntie van de waterturbine beperkend is. Een derde methode, die nog in experimentele fase is, is het splitsen van water in zuurstof en waterstof. De energie van de zon kan gebruikt worden om dit proces in gang te zetten. In een speciale brandstofcel worden het zuurstof en de waterstof weer tot elkaar gebracht. De energie die bij deze reactie vrijkomt, kan weer benut worden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!