Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Verschil Wattpiek, Watt en kWhAls jij je nog niet veel verdiept hebt in zonnepanelen en de bijbehorende terminologie, dan zal je veel te leren hebben. Er is een breed vakjargon dat bij zonnepanelen hoort en als je deze niet onder de knie hebt is het verstandig om je hier eerst eens in te verdiepen. Gelukkig is het niet erg moeilijk om bijvoorbeeld het verschil te leren tussen monokristallijn- en polykristallijn zonnepanelen, om te begrijpen hoe de efficiëntie de opbrengst beïnvloedt en om te achterhalen wat de warmte coëfficiënt is. Hier kun je verder lezen over de terminologie die gepaard gaat met het vermogen en de opbrengst van de zonnepanelen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Watt, Wattpiek en kWh

Bij de productiespecificaties zal je onder vermogen van het zonnepaneel een getal aantreffen met de waarde Wattpiek (Wp). Dit getal moet niet vergeleken worden met Watt (zoals dat van een lamp) en ook niet met kWh, zoals je op je energierekening aantreft.

  • Watt: Watt is een constante aarde waarmee het vermogen ergens van wordt aangeduid. Aangezien het vermogen van zonnepanelen per moment verandert, is dit geen goede eenheid om te gebruiken. Komt het zonnepaneel in de schaduw te staan of staat de zon niet meer op het hoogste punt, dan neemt het vermogen af. Bij lampen is dit niet het geval. Daarom is besloten om een andere waarde in het leven te roepen.
  • Wattpiek: deze waarde is de Wp geworden. Aan het aantal Wp kun je zien wat het maximale vermogen is van het zonnepanelen bij laboratoriumomstandigheden. Voordat het paneel op de markt gebracht wordt, krijgt het een aantal tests, waaronder de test om het vermogen vast te stellen. Dit wordt gedaan onder bepaalde omstandigheden die altijd hetzelfde zijn. Het is dus goed mogelijk dat het vermogen van jouw zonnepanelen op jouw dak lager is.
  • KWh: kWh staat voor kilowattuur en dat is een eenheid van energie. Het wordt gebruikt om de hoeveelheid stroom die jouw zonnepanelen opwekken mee uit te drukken. In Nederland kun je de maximale jaarlijkse opbrengst uitrekenen door het vermogen van het paneel te nemen en deze te vermenigvuldigen met 0,85. Een paneel met een vermogen van 290 Wp zal in ideale omstandigheden jaarlijks dus een opbrengst geven van 290 Wp x 0,85 = 246,5 kWh.

Doe een dakscan of laat een dakinspectie uitvoeren

Het vermogen van jouw installatie wordt volledig bepaald door de situatie op jouw dak. Factoren zoals de oriëntatie waarmee de zonnepanelen zijn opgesteld, de hellingshoek en de hoeveelheid schaduw op je dak hebben hier allemaal invloed op. In de meeste gevallen zal het rendement voor jouw zonnepanelen dus lager zijn dan wat je aan de hand van het vermogen van je zonnepanelen uitrekent. Iemand met kennis van zaken kan je exacter vertellen hoeveel energie je met zonnepanelen op jouw dak op kunt wekken. Dit doen ze door een dakinspectie uit te voeren. Via een online dakscan kun je hier alvast een wat minder nauwkeurig voorproefje van krijgen.

Vergelijk offertes

Wil jij de eerste stap zetten richting nieuwe zonnepanelen en is het tijd om met een specialist te gaan praten? Vraag dan hier offertes aan via onze vergelijkingstool en je kunt hier de beste prijs en het meest complete aanbod gemakkelijk uitvissen.

Gratis tot 4 offertes van erkende installateurs?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws