Zonnepanelen SDE+ op de schop? Ook SDE++

Zonnepanelen SDE+ op de schop? Ook SDE++Net als voor particulieren die de btw kunnen terugvragen en een salderingsregeling kunnen gebruiken, zijn er ook voor ondernemers initiatieven waarmee de aankoop van zonnepanelen in de zakenwereld eveneens wordt aangemoedigd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de KIA en de MIA/VAMIL. Een andere subsidie is de SDE+ subsidie die specifiek voor ondernemers die hebben geïnvesteerd in een groot project in het leven is geroepen. De SDE+ zoals we die nu kennen zal in 2020 echter worden uitgebreid en zal deze vervolgens de SDE++ subsidie worden genoemd. Hier kun je verder lezen over de huidige SDE+ subsidie, de voorgestelde uitbreidingen en de mogelijke gevolgen die dit heeft voor zakelijke eigenaren van zonnepanelen.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

De SDE+ subsidie anno 2019

Ondernemers en non-profit organisaties die investeren in het opwekken van duurzame energie komen in aanmerking voor de SDE+ subsidie. De categorieën die daar nu nog onder vallen zijn geothermie, biomassa, water, wind en zon. Dit gaat wel om grote projecten en als jij zonnepanelen wilt aanschaffen dan zal je bijvoorbeeld in 500 of meer panelen moeten investeren om in aanmerking te komen. De subsidie deelt een vergoeding uit per kWh die is opgewekt door jouw zonnepanelen en is dus geen fiscale teruggave. Je kunt je aanvragen twee keer per jaar indienen, namelijk in het voorjaar en in het najaar en de volgende ronde gaat op 29 oktober om 9 uur in. Je hebt dan tot 14 november 1700 om deze in te dienen. Er is in totaal €5 miljard vrijgemaakt.

Wat krijg je van de SDE+ subsidie?

De SDE+ subsidie is bijzonder ingewikkeld en het bedrag dat je per kWh kunt terugvragen verandert regelmatig. Dat komt doordat dit het verschil is tussen de huidige marktprijs voor fossiele energie en de huidige kostprijs voor groene energie. Heb jij als ondernemer in meer dan 500 zonnepanelen geïnvesteerd, dan is het verstandig om je hier goed over te laten voorlichten voordat je je aanvraag indient.

De SDE++ subsidie anno 2020

Er is ondertussen aangekondigd dat de SDE+ subsidie in 2020 zal worden uitgebreid. De huidige SDE + subsidie blijft bestaan, echter er worden nieuwe technieken en energiebronnen aan de lijst toegevoegd. Hierdoor komen meer bedrijven in aanmerking voor deze subsidie en worden ook andere minder bekende technieken gestimuleerd. De SDE+ subsidie zal dan voortaan de SDE++ subsidie worden genoemd en de afkorting staat dan niet meer voor Stimulering Duurzame Energieproductie, maar voor Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie.

De uitbreiding van de SDE+ subsidie

Zoals al eerder gezegd wordt de SDE+ subsidie dus uitgebreid en hierover is al het één en ander bekend gemaakt. De onderstaande tabel geeft je een idee van deze uitbreiding en van de uitbreidingen die er mogelijk nog aan zitten te komen.

SDE+ Extra technieken SDE++ Toekomst?
Biomassa Aquathermie Recycling
Geothermie Composteringswarmte Geavanceerde nieuwe brandstoffen
Water Restwarmte industrie en data Hergebruik van afgevangen CO2
Wind Warmte- en koudeopslag Elektrificatie
Windenergie op zee Warmtepompen
Zon Waterstof-productie
Elektrische boilers
CO2-afvang en -opslag

Wat zijn de grootste verschillen?

Het grootste verschil tussen de SDE+ en de SDE++ subsidie is dus dat de subsidiemogelijkheden zijn verbreed en dat er meerdere technieken en energiebronnen worden meegerekend. Daarnaast is er het verschil in de rangschikking van de subsidieaanvragen en de manier waarop deze wordt bepaald.

  • SDE+: de rangschikking werd gedaan op basisbedrag. Je krijg een bedrag per kWh die je groen hebt opgewekt.
  • SDE++: de rangschikking werd gedaan op subsidiebehoefte. Je krijgt een bedrag per ton CO2 die je hebt weten te reduceren.

Wat betekent dit voor zakelijke eigenaren van zonnepanelen?

Voor zakelijke eigenaren van zonnepanelen betekent dit dat het subsidiebedrag mogelijk naar beneden gaat en voor de aanvraag in het najaar van 2019 krijg je mogelijk €0,099 per groen opgewekte kWh. Voor de SDE++ subsidie liggen de voorspellingen echter eerder rond de €0,090. Dit zijn echter enkel speculaties en wat er exact zal gaan gebeuren is nog onbekend. Zelfs de Rijksdienst van Ondernemend Nederland geeft aan nog weinig vrij te kunnen geven behalve dat de subsidie zal worden uitgebreid en dat er een exploitatiesubsidie van wordt gemaakt.

Wat ook het gevolg, het blijft voor ondernemers net als voor particulieren natuurlijk aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen en jouw bedrijf en ons land van groene energie te voorzien. Wacht daarom nog even tot de officiële bekendmaking in 2020 voordat je je conclusies trekt. Het is goed mogelijk dat jij in de toekomst juist meer geld ontvangt, omdat je veel CO2 hebt weten te reduceren.

Vergelijk offertes

Ben jij een ondernemer of werk je voor een non-profit organisatie en wil je investeren in zonnepanelen? Via ons en de door ons ontwikkelde vergelijkingstool kun je dan snel offertes opvragen en de financiële kant van het verhaal onderzoeken. Geef je opdracht aan ons door en wij zorgen ervoor dat je snel alle financiële informatie ontvangt die je nodig hebt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!