Zonnepanelen 2022

Zonne-energie is in opkomst: ieder jaar worden er in Nederland zo’n 10 miljoen nieuwe zonnepanelen op daken en in weilanden gelegd. Maar met die enorme toename in panelen komt ook een nieuwe afvalstroom op gang. Volgens schatting worden in 2030 in Nederland al ongeveer 250.000 zonnepanelen afgedankt. Op dit moment is daarvoor de enige optie: door de shredder halen.

Op dit moment bestaan er geen ‘echte’ zonnepaneel subsidies meer. Dat lijkt in eerste instantie afschrikwekkend, maar zelfs zonder subsidie zijn zonnepanelen een goede investering. Ze gaan vaak tot 30 jaar mee en kan jouw huishouden op jaarbasis tot wel €1.200 besparen. Gedurende de levensduur van het systeem kun je tot wel 3 keer je investering terugverdienen.

Gemiddelde kosten

Zonnepanelen kosten gemiddeld tussen de €4.700 en €5.600 voor elf zonnepanelen voor een eenpersoonshuishouden en tot €9.000 voor 25 zonnepanelen voor een huishouden met 6 personen. Je kan hiermee tussen de €500 en €1.200 per jaar besparen, waar 25% op gaat aan installatiekosten en 75% aan materiaal. Binnen acht jaar kun je je geld terugverdiend hebben.

Huishouden Jaarverbruik (kWh) Aantal panelen Totaalprijs Jaarlijks rendement Terugverdientijd
1 persoon 2.000 8 €4.150 €450 9 jaar
2 personen 3.000 13 €6.300 €700 8 jaar
3 personen 3.500 16 €7.250 €850 7,5 jaar
4 personen 4.000 18 €7.750 €950 7 jaar
5 personen 4.750 20 €8.400 €1.050 6 jaar
6 personen 5.250 21 €8.800 €1.150 6 jaar

 

Geen subsidie, maar wel een Btw-regelen in 2022

Als particulier kun je nu gebruik maken van de Btw-regelen en vorder je bij de Belastingdienst het volledige Btw-bedrag na de installatie in 3 stappen terug. Dat is dus een korting van 21% die je meepakt. Zo verdien je je investering een stuk sneller terug.

Soms kun je ook gebruik maken van zogenoemde plaatselijke subsidieregelingen die aangeboden worden door jouw provincie en/of gemeente.

SDE++-subsidie 2022

Met de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie. Voor een periode van 15 jaar ontvangt je een vergoeding per opgewekte kWh.

De subsidie zonnepanelen

SDE++ stimuleert (onder andere) de productie van duurzame energie en focust vooral op bedrijven en instellingen. Zonnepanelen met SDE++-subsidie zijn daarom dus erg interessant. Het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de opbrengsten ervan wordt vergoed voor een periode van 15 jaar. Dat betekent dat als je een SDE++-subsidie voor zonnepanelen toegewezen krijgt, je 15 jaar lang een vast subsidiebedrag per opgewekt kilowattuur ontvangt. Om welk bedrag per opgewekte kWh dat gaat, wordt later in 2022 door de overheid bekend gemaakt. In 2021 ging dat om maximaal 7,22 eurocent per opgewekte kWh.

Met een SDE++-subsidie verdient je dus van drie fronten geld:

 • Je ontvangt 15 jaar lang een vast bedrag per opgewekte kWh zonne-energie
 • Je bespaart op de stroomrekening omdat je zelf jouw energie opwekt
 • De stroom die niet wordt verbruikt verkoop je aan de energiebedrijf
Openstellingsronde

Er is in 2022 maar één openstellingsronde waarbinnen bedrijven zich in kunnen schrijven om in aanmerking te komen voor SDE++-subsidie. De overheid heeft al wel bekend gemaakt dat er in 2022 maximaal 11 miljard euro beschikbaar wordt gemaakt voor deze subsidie. Dat is maar liefst 6 miljard euro meer dan er dit jaar beschikbaar was gesteld.

Voorwaarden

SDE++subsidie is alleen beschikbaar voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting. Dat is een hoofdaansluiting groter dan 3x80A. Je kunt wel als kleinverbruiker subsidieaanvraag doen. Krijg je subsidie toegekend, dan moet je verzwaren naar een grootverbruikersaansluiting om de subsidie ook te kunnen ontvangen.

Sinds 2020 is het verplicht bij een subsidieaanvraag een positieve transportindicatie aan te leveren. Door de druk op het elektriciteitsnet moet je netbeheerder voorafgaand aan jouw subsidieaanvraag aangeven dat er voor jouw toekomstige installatie waarschijnlijk ruimte is op het elektriciteitsnet.

De top 10 beste zonnepanelen

 1. Conergy
 2. Solar Frontier
 3. AEG
 4. Boviet
 5. QCells
 6. Solarwatt
 7. Yingli
 8. ReneSola
 9. NSP
 10. JA Solar

1. Conergy

De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van dit moment. Volgens onderzoek behalen deze panelen 15% tot 18% rendement en blijft dit percentage stabiel door de levensduur heen, waardoor dit echt de beste zonnepanelen zijn.

2. Solar Frontier

Ook deze panelen komen regelmatig als een knaller uit de test. Er wordt bij de productie gebruik gemaakt van een dunne film en de panelen zijn kleiner dan de meesten, waardoor je meer zonnepanelen op je dak kwijt kunt om extra energie op te wekken.

3. AEG

Naderhand is exclusief de zonnepanelen zelf gaan maken en dat doet AEG met aanmerkelijk welslagen. Net als andere producten van dit merk zijn de zonnepanelen betrouwbaar en van hoge kwaliteit, met een goed rendement en lange levensduur. Het ruime assortiment zorgt ervoor dat je altijd het beste zonnepaneel voor je situatie kunt vinden.

4. Boviet

Het Vietnamese bedrijf Boviet wil meewerken aan een groene toekomst en doet dit door te blijven vernieuwen en met de tijd mee te gaan. Boviet heeft alle elementen van het proces in eigen beheer, waardoor ze het overzicht kunnen houden en de kwaliteit van de zonnepanelen kunnen garanderen.

5. QCells

QCells is ook al tientallen jaren aan de weg aan het timmeren wat zonnepanelen betreft. Het Duitse merk levert niet alleen de zonnepanelen, maar ook alles eromheen.

6. Solarwatt

Solarwatt legt de focus op glas-glas zonnepanelen. Je kunt hier dus niet terecht voor elke soort paneel. Aan de andere kant zorgt deze focus er wel voor dat deze soort panelen gegarandeerde kwaliteit hebben. Het Duitse bedrijf biedt een volledig energiesysteem aan, inclusief verzekering, om alles naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

7. Yingli

Yingli is de afgelopen tijd bezig geweest met zijn productiecapaciteit flink op te schroeven en blijft streven naar zo duurzaam mogelijk zonnepanelen produceren.

8. ReneSola

Dit merk zonnepanelen is helaas op het moment niet verkrijgbaar in Europa, maar heeft in de voorgaande jaren aanhoudend als een van de betere zonnepanelen getest. Maar mocht het merk terugkomen of als je op een andere manier aan Renesola kunt komen, is het zeker een aanrader.

9. NSP

Het Taiwanese NSP is een van de grootste makers van zonnepanelen in de wereld. De panelen komen regelmatig goed uit de testen, vooral in de prijs-kwaliteit categorie. De product garantie voor de zonnepanelen ligt hier wel maar op 10 jaar, in tegenstelling tot de 12 die andere producenten op deze lijst bieden.

10. JA Solar

JA Solar is een Chinees bedrijf dat een groot assortiment aan zonnepanelen produceert. Het merk is een van de jongsten in deze lijst, maar dat weerhoudt ze niet van goede kwaliteit panelen te produceren en wereldwijd aan te bieden.

 

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%