Zonnepanelen met 17% rendement op de markt

Waar de gemiddelde polykristallijne zonnecel (zie zonnecellen) tegenwoordig een rendement van 15% haalt, heeft het Chinees-Amerikaanse Suntech een technologie ontwikkeld die een rendement van 17% toestaat. Op monokristallijne cellen worden met dezelfde tehnologie rendementen van 19% behaald, wat ook een verbetering is ten opzichte van het huidige 16%. Let wel: een sprong van 2% lijkt weinig, maar het is een vooruitgang van ongeveer 13% op de conventionele cellen!

Voor de sceptici die zich bij ieder onderzoek afvragen ‘wanneer de techniek in de winkel komt’ is er goed nieuws; de zonnepanelen worden al geproduceerd! Productie van de in Duitsland geteste cellen vond plaats in Suntech’s 34MW productielijn. “We zijn erg blij met de prestaties van onze Pluto-technologie. We behalen consequent rendementen van 19% op monokristallijne cellen en 17% op polykristallijne cellen. De mogelijkheid van de Pluto-techniek om het rendement van zowel monokristallijne als polykristallijne cellen op te vijzelen, is vooralsnog uniek. De panelen uit Suntech’s Pluto-lijn zijn ‘s werelds meest efficiënte commercieel verkrijgbare polykristallijne modules,” aldus Dr. Stuart Wenham van Suntech.

Dr. Zhengrong Shi, directeur van Suntech, zei, “Pluto voldoet aan de kernvoorwaarden van de PV-industrie: hoog rendement, hoge stabiliteit en een hoge opbrengst. En dat alles zonder een andere, betere grondstof te gebruiken. Met Pluto-cellen kunnen de klanten van Suntech beter gebruik maken van de beschikbare ruimte, zonder de kosten op te drijven. Dit maakt Pluto prima geschikt voor zowel projecten op grote schaal als kleine particuliere projectjes.”

De technologie, waarvoor een patentaanvraag is ingediend, is gebaseerd op de Australische PERL-technologie, waarmee in het lab al rendementen van 25% zijn behaald. De cellen hebben een unieke textuur, die ervoor zorgt dat minder zonlicht wordt gereflecteerd. De dunnere bedrading zorgt er verder voor dat er minder schaduw op de cellen zelf valt. De Pluto-techniek kan toegepast worden op allerlei soorten silicium-cellen, zodat ook bijvoorbeeld dunne-film cellen verbeterd kunnen worden.

“De commerciele beschikbaarheid van de Pluto-techniek is het resultaat van jarenlang hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek. Het is een ware mijlpaal voor Suntech,” voegde dr. Shri toe. Suntech verwacht de techniek door te kunnen ontwikkelen tot een rendement van ongeveer 18% op polykristallijne cellen en 20% op monokristallijne cellen. Het bedrijf verwacht de komende twee maanden voor 100MW aan Pluto-modules bedrijfsklaar te hebben. Verder hoopt men in 2009 nog eens 50MW te kunnen leveren.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%