Zonnepanelen op auto

Speciale zonnepanelen verzekering afsluiten?

Voor de meeste huizenbezitters geldt dat de zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering van het huis. Huurders die zonnepanelen op een woning plaatsen dienen deze investering te verzekeren. Ervaring leert dat een verzekering op deze kostbare panelen toch zeker de moeite waard is. Steeds meer mensen kiezen voor een speciale verzekering voor de zonnepanelen op het dak van de woning. Maar is dat ook nodig?

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal?

Zonnepanelen zijn groot, zwaar en liggen ook nog eens op een plek waar inbrekers niet gemakkelijk bij kunnen komen zou je denken. Toch worden zonnepanelen nog weleens gestolen. Vooral van daken die uit het zicht van anderen liggen en van platte daken waar de zonnepanelen demonteren minder risico’s met zich meebrengt worden zonnepanelen nog weleens meegenomen. Er zijn criminelen die zich toegespitst hebben op het ontvreemden van zonnepanelen en dus ook heel goed weten hoe ze snel en schadeloos de panelen kunnen demonteren. Helaas hebben sommige verzekeringsmaatschappijen wel de voorwaarde dat er alleen wordt vergoed wanneer er zichtbare inbraakschade is.

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurschade

Zonnepanelen zijn over het algemeen sterk en kunnen wel een stootje hebben. Toch zijn ze niet allemaal bestand tegen natuurrampen en natuurgeweld. Denk hierbij vooral aan harde windstoten en hagelstenen die flink wat schade kunnen veroorzaken aan jouw zonnepanelen. Kijk daarom eens goed in je polis of jouw verzekeraar deze vorm van schade ook dekt in jouw opstalverzekering.

Opstalverzekering of inboedelverzekering

Bij huizenbezitters worden zonepanelen meeverzekerd bij de opstalverzekering. De regel is immers dat alles wat aard- en nagelvast aan de woning zit valt onder de opstalverzekering. Bewoners van een huurwoning kunnen bij hun verhuurder nagaan of de zonnepanelen zijn verzekerd via de woningcorporatie. Indien dit niet het geval is kun je deze apart meeverzekeren bij je inboedelverzekering. Dit kan bij het onderdeel huurdersbelang. Lees ook: kosten alarmsysteem of alarmsysteem.

Verzekering aanpassen

Het is belangrijk dat je je verzekeringsmaatschappij op de hoogte stelt wanneer je zonnepanelen hebt laten leggen. Wellicht wordt je termijn bedrag hierdoor iets aangepast omdat je woning in waarde is gestegen. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die speciale verzekeringen voor zonnepanelen in het assortiment hebben. Toch blijkt dit in veel gevallen overbodig. De meeste risico’s worden gewoon gedekt met je huidige opstal- of inboedelverzekering. De verzekeringen zijn tegenwoordig zeer uitgebreid. Je kunt eventueel je huidige verzekeringen uitbreiden, zoals het nemen van een all-risk verzekering die alle kosten voor je dekt. Twijfel je nog dan kun je altijd eerst nog advies inwinnen bij jouw verzekeraar.

1 Comment

 • Alex Molenaar

  Goed artikel.
  Het is wel belangrijk dat je goed de voorwaarden van je opstalverzekering leest. Deze kunnen namelijk uitzonderingen bevatten en dit kan je duur komen te staan.
  Ik hoop dat je hier iets aan hebt :)

 • Plaats een bericht

  Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

  Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%