
Er bestaan diverse soorten zonnepanelen, met verschillende uitvoeringen om zonne-energie op te wekken. Enige kennis van de verscheidene opties is handig voor je kiest welke zonnepanelen op je dak te plaatsen.
Hieronder lees je alles wat je moet weten over de populaire monokristallijne, polykristallijne, hybride, glas-glas panelen en amorfe ofwel dunne film zonnepanelen.
Welke zonnepanelen je uiteindelijk kiest is afhankelijk van verschillende factoren. Zaken om rekening mee te houden zijn je budget, oppervlakte van je dak, benodigd rendement en specifieke wensen. Graag professioneel advies? Vraag vrijblijvend offertes aan bij ervaren dakdekkers.
Inhoudsopgave
Soorten zonnepanelen
Er zijn 4 types zonnepanelen die beduidend vaker gekozen worden. Dat zijn monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen, glas-glas zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. Ook bestaan er nog PVT-zonnepanelen, PVT-zonnecollectoren, hybride zonnepanelen en waterstofpanelen. Hieronder vind je een overzicht:
Monokristallijne zonnepanelen
Bij monokristallijne zonnepanelen bestaan de zonnecellen uit slechts één kristal. De naam verraadt het al een beetje. Zonnepanelen van monokristallijn komen heel vaak voor. De zonnecellen worden gemaakt van silicium. Dat wordt gesmolten, waardoor de afkoeling op een gecontroleerde manier kan gebeuren. De kristallen per zonnecel liggen netjes geordend en vormen samen één kristal. Hierdoor kan er meer energie per oppervlak opgewekt worden, wat zorgt voor een stijging van het rendement.
Dat hoge rendement per vierkante meter is dan ook het grootste argument om voor dit soort zonnepanelen te kiezen. Daar tegenover staat wel een hogere kostprijs. Voor monokristallijne zonnepanelen betaal zo’n 500 tot 700 euro, dat is iets meer dan voor de alternatieven. Wil je dus een zo hoog mogelijk rendement halen uit en zo klein mogelijk oppervlak? Zonnepanelen van monokristallijn zijn jouw oplossing!
Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen zijn de tegenhanger van de monokristallijne zonnepanelen. Ook zo zijn van silicium gemaakt. Een polykristallijn zonnepaneel bestaat uit meerdere kristallen. Dit komt edoordat het zonnepaneel in grote blokken gegoten wordt, bij afkoeling ontstaan ruwere kristalstructuren.
Zonnepanelen van polykristallijn bieden een iets minder, maar nog steeds behoorlijk rendement en zijn voor een lagere prijs te verkrijgen dan monokristallijne zonnepanelen.
Wie een groot dak en beperkt budget heeft wordt aangeraden voor dit type zonnepanelen te kiezen. Polykristallijne zonnepanelen kosten zo’n 150 à 450 euro per paneel. De lagere prijs is vooral te wijten aan het minder lang durende productieproces.
Glas-glas zonnepanelen
Een andere mogelijkheid is kiezen voor glas-glas zonnepanelen. Glas-glas zonnepanelen zijn relatief nieuw. Deze panelen hebben de langste levensduur. Andere zonnepanelen hebben na verloop van tijd last van degradatie van het rendement, dit type panelen probeert dat tegen te gaan. Dit zorgt voor een hogere opbrengst op lange termijn.
Glas-glas zonnepanelen worden uit twee lagen glas gemaakt, met daartussen een zonnefilm. Het voordeel hiervan? Minder last van mechanische spanning, vocht of extreme temperaturen.
Deze lange levensduurte en andere voordelen nemen wel een iets steviger prijskaartje met zich mee. Het aanbod van dit type panelen ligt lager, aangezien het nog vrij nieuw op de markt is. Voor glas-glas zonnepanelen leg je gemiddeld 800 tot 1.100 euro per paneel neer. Wie deze zonnepanelen zonder frame wenst, betaalt 40% meer dan voor glas-glas panelen met frame.
Amorfe zonnepanelen
Een andere naam voor amorfe zonnepanelen zijn dunne film zonnepanelen. Af en toe worden ze ook nog wel eens CIS of CIGS zonnepanelen genoemd. ‘Dunne film’ verwijst naar de werking van het zonnepaneel. Er wordt een dunne foltovoltaïsche laag aangebracht.
Bij deze soort zonnepanelen gebruikt men amorf silicium. Een amorf zonnepaneel bevat geen kristallen. Dit maakt dat ze erg buigzaam zijn, maar op vlak van rendement niet de beste van de klas zijn. Van de vier populaire zonnepaneelsoorten scoren zij op dat vlak het laagste. Dit maakt dat je een erg groot oppervlak nodig hebt om het systeem rendabel te houden.
Wel zijn amorfe zonnepanelen dan ook een stuk goedkoper in productie en prijs. Ook kunnen ze erg goed tegen hoge temperaturen. Daarnaast ogen ze erg mooi en hebben ze een diepzwarte, matte kleur. Dit geeft ze een erg mooie uitstraling.
Een paneel kost tussen 150 en 300 euro. Deze zonnepanelen worden niet vaak op daken geplaatst. Ze worden dan ook vooral gebruikt op voertuigen. Denk aan bussen, vrachtwagens en boten. Door hun flexibiliteit zie je ze wel op gebogen daken terug.
Hybride zonnepanelen
Wat maakt hybride zonnepanelen hybride? Ze zijn zowel fotovoltaïsch als thermisch. Dat wil zeggen dat ze zowel energie kunnen opwekken, als voor verwarming zorgen. Het is een combinatie van een traditioneel zonnepaneel en een thermisch zonnepaneel. Er bestaan 2 soorten hybride zonnepanelen: PVT-zonnepanelen en PVT-zonnecollectoren.
Hybride zonnepanelen zijn efficiënt, maar kostelijk. Een paneel kost ongeveer 1.250 à 1.750 euro.
PVT zonnepanelen
PVT-zonnepanelen zijn traditionele zonnepanelen met koperen leidingen onder. De zon warmt de vloeistof in deze leidingen op. Hierdoor genereren ze ook warmte. Dit kan gebruikt worden om bijvoorbeeld het water van de verwarming of het water in de badkamer te verwarmen.
Dit type zonnepanelen hebben een erg hoog rendement en genereren hoge hoeveelheden aan elektriciteit.
PVT zonnecollectoren
PVT-zonnecollectoren hebben een erg hoog thermisch rendement, maar het elektrische rendement ligt iets lager. Ze worden vooral gebruikt voor een hoge warmteopbrengst.
De collectoren worden geïsoleerd door een geïsoleerde omkasting. Hierdoor kunnen de collectoren heel effectief warmte creëren.
Waterstofpanelen
Waterstofpanelen zijn vrij nieuw op de markt en staat nog in zijn kinderschoenen. Toch is het al rendementsvol. Bij regenval blijft er water op je zonnepanelen liggen. Dit vermindert het rendement van je panelen. Waterstof zonnepanelen kunnen dit compenseren door dat water om te zetten in waterstofgas. Dat kan dan weer in de woning gebruikt worden.
Een waterstofpaneel heeft wel een vrij hoge prijs. Naar verluidt betaal je iets meer dan 2 euro per kilogram waterstof.
Soorten zonnepanelen prijzen
De prijzen van de panelen zelf staan hierboven opgesomd. Natuurlijk is dat niet het enige waar je voor moet betalen. Zo zijn er nog enkele zaken die de totale kostprijs van je zonnepanelen installatie mee bepalen.
Zo dien je ook het benodigde vermogen en de installatiekosten mee in acht te nemen. Bespaar op installatiekosten door vrijblijvend offertes aan te vragen via deze link. Zo krijg je een goed zicht op de gangbare prijzen voor zonnepanelen.