Keuzegids: micro-omvormers of string-omvormers

Bij het overwegen van zonnepanelen is het cruciaal om te kiezen tussen micro-omvormers of string-omvormers. Omvormers zetten gelijkstroom (DC) om in bruikbare wisselstroom (AC) voor huishoudelijke apparaten. Micro-omvormers, geïnstalleerd op elk paneel, zorgen voor onafhankelijke werking, optimaliserend systeemprestaties. String-omvormers daarentegen, centraal geplaatst, schakelen meerdere panelen in serie en combineren hun gelijkstroom alvorens om te zetten in wisselstroom. Deze keuze beïnvloedt de efficiëntie en prestaties van je zonnepaneelsysteem.

In dit artikel vergelijken we micro-omvormers en string-omvormers op basis van verschillende factoren, zoals efficiëntie, prestaties, kosten en onderhoud, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw zonnepaneelsysteem.

Hoe werken micro-omvormers en string-omvormers?

Micro-omvormers werken onafhankelijk per zonnepaneel, waardoor elk paneel optimaal presteert, zelfs bij schaduw of vuil. String-omvormers verbinden zonnepanelen in series en zetten de gecombineerde gelijkstroom om in wisselstroom, wat efficiënt kan zijn, maar de prestaties kunnen worden beïnvloed als één paneel minder presteert. Begrip van beide soorten omvormers helpt bij het kiezen van het beste zonnepaneel systeem.

Nu je een beter begrip hebt van hoe micro-omvormers en string-omvormers werken, kunnen we dieper ingaan op de voor- en nadelen van elk type omvormer en je helpen de beste keuze te maken voor jouw zonnepaneelsysteem.

Voordelen van micro-omvormers

 1. Optimale prestaties per paneel: Omdat micro-omvormers direct op elk zonnepaneel zijn aangesloten, kunnen ze elk paneel onafhankelijk laten werken. Hierdoor presteert elk paneel op zijn maximale capaciteit, zelfs als andere panelen in het systeem worden beïnvloed door schaduw, vuil, of beschadiging.
 2. Flexibiliteit in systeemontwerp: Met micro-omvormers kun je eenvoudig zonnepanelen met verschillende oriëntaties en hellingshoeken combineren. Dit maakt ze ideaal voor complexe dakvormen en situaties waar schaduw een probleem kan zijn.
 3. Eenvoudige uitbreiding: Micro-omvormers maken het eenvoudiger om later extra zonnepanelen aan je systeem toe te voegen, omdat je niet gebonden bent aan een bepaald aantal panelen per string.

Nadelen van micro-omvormers

 1. Hogere initiële kosten: Micro-omvormers zijn over het algemeen duurder dan string-omvormers, zowel wat betreft de aanschafkosten als de installatiekosten. Dit kan een nadeel zijn voor huiseigenaren met een beperkt budget of die de initiële investering in een zonnepaneelsysteem willen minimaliseren.
 2. Moeilijker toegankelijk voor onderhoud: Omdat micro-omvormers op elk zonnepaneel worden geïnstalleerd, kan het lastiger zijn om toegang te krijgen tot de omvormers voor onderhoud, reparatie of vervanging. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten en meer gedoe bij eventuele problemen.
 3. Potentiële levensduur: Hoewel micro-omvormers over het algemeen betrouwbaar zijn, kunnen ze door hun locatie op het dak en de blootstelling aan weersinvloeden en temperatuurschommelingen een kortere levensduur hebben dan string-omvormers.

Voordelen van string-omvormers

 1. Lagere initiële kosten: String-omvormers zijn over het algemeen goedkoper in aanschaf dan micro-omvormers. Dit betekent dat je bij het installeren van een zonnepaneelsysteem met string-omvormers mogelijk minder kosten maakt, wat het systeem aantrekkelijker kan maken voor huiseigenaren met een beperkt budget.
 2. Eenvoudige installatie en onderhoud: Omdat er bij een string-omvormer systeem slechts één of enkele centrale omvormers zijn, is de installatie vaak eenvoudiger en sneller in vergelijking met micro-omvormers. Bovendien bevindt de string-omvormer zich meestal op een gemakkelijk toegankelijke plaats, wat het onderhoud en eventuele reparaties vergemakkelijkt.
 3. Betrouwbaarheid en lange levensduur: String-omvormers hebben over het algemeen een langere levensduur dan micro-omvormers. Dit komt doordat ze meestal niet direct aan de zonnepanelen zijn bevestigd, waardoor ze niet worden blootgesteld aan de temperatuurschommelingen en weersinvloeden die de levensduur van micro-omvormers kunnen verkorten.

Nadelen van string-omvormers

 1. Gevoeligheid voor schaduw en vuil: Omdat de prestaties van een string-omvormer systeem afhankelijk zijn van de prestaties van elk afzonderlijk paneel, kunnen schaduw, vuil of beschadiging op één paneel de prestaties van het hele systeem negatief beïnvloeden. Dit kan leiden tot een lagere energieopbrengst in situaties met ongelijke schaduw of vuil op de panelen.
 2. Beperkingen in systeemontwerp: String-omvormers vereisen vaak dat zonnepanelen met dezelfde oriëntatie en hellingshoek worden gecombineerd, wat kan leiden tot beperkingen in het systeemontwerp, vooral op complexe daken of bij woningen met beperkte zonnestraling.
 3. Minder flexibiliteit bij uitbreiding: Het toevoegen van extra zonnepanelen aan een systeem met string-omvormers kan gecompliceerder zijn dan bij micro-omvormers, omdat je vaak gebonden bent aan een bepaald aantal panelen per string. Dit kan het uitbreiden van je systeem in de toekomst moeilijker of duurder maken.

Vergelijking: efficiëntie en prestaties

Micro-omvormers zorgen voor hogere efficiëntie, aangezien elk paneel onafhankelijk presteert en niet wordt beïnvloed door andere panelen. Schaduw of vuil op één paneel heeft geen invloed op de rest, wat resulteert in betere prestaties. String-omvormers hebben een gecombineerde benadering; als één paneel minder presteert, daalt de efficiëntie van de hele string. Hoewel string-omvormers over het algemeen kosteneffectiever zijn, kunnen micro-omvormers betere prestaties leveren, vooral in systemen met variërende schaduw of complexe dak configuraties.

Kosten en terugverdientijd

Hoewel micro-omvormers doorgaans een hogere initiële investering vereisen, kunnen ze op de lange termijn betere prestaties en een hogere energieopbrengst bieden, wat kan leiden tot een kortere terugverdientijd. String-omvormers zijn vaak goedkoper in aanschaf en installatie, maar de algehele systeem efficiëntie kan lager zijn door gedeelde prestaties tussen panelen. De keuze tussen beide is afhankelijk van je budget, dak configuratie en de mate waarin schaduw een rol speelt in de prestaties van je zonnepaneelsysteem.

Geschiktheid voor verschillende daktypes en zonnepaneel configuraties

De geschiktheid van micro-omvormers en string-omvormers varieert afhankelijk van daktypes en zonnepaneel configuraties. Micro-omvormers zijn ideaal voor complexe dakvormen, verschillende oriëntaties en hellingshoeken, of wanneer schaduw een probleem vormt, omdat elk paneel onafhankelijk werkt. Dit zorgt voor maximale prestaties, zelfs als sommige panelen worden beïnvloed door suboptimale omstandigheden. String-omvormers zijn beter geschikt voor eenvoudige dak configuraties met uniforme oriëntatie en minimale schaduw. In dergelijke situaties kunnen string-omvormers een kosteneffectieve en efficiënte oplossing bieden voor zonne-energiesystemen.

Onderhoud en levensduur

Micro-omvormers, direct op de panelen gemonteerd, kunnen meer onderhoud vergen door blootstelling aan weersinvloeden en temperatuurschommelingen, wat de levensduur kan verkorten. String-omvormers hebben meestal een langere levensduur, omdat ze op een centrale, beter beschermde locatie zijn geïnstalleerd. Onderhoud en reparaties zijn vaak eenvoudiger bij string-omvormers, omdat er slechts één of enkele apparaten zijn die toegankelijk zijn vanaf de grond.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%