Geen btw meer op zonnepanelen

In Europa kunnen goederen en diensten zoals zonnepanelen, water, personenvervoer en livestreaming van sportwedstrijden of shows omlaag komen tot een tarief van 0 tot 5 procent. Alleen ligt de keuze nu wel bij het nieuwe Nederlandse kabinet of zij wel of niet gebruik zullen maken van deze nieuwe mogelijkheid, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Na jaren onderhandelen zijn de EU-ministers van Financiën het eens geworden over een verlaagd tarief van 0 tot 5 procent die voor 7 categorieën telt. Dit gaat over uitbreiding van een richtlijn waarbij de lidstaten meer ruimte krijgen bij het vaststellen van lagere btw-tarieven. Uiteindelijk moet dit voordeel ook komen bij de consument. Het lage tarief kan bijvoorbeeld toegepast worden op medische uitrusting, farmaceutische producten en ook bij het leveren en uitlenen van boeken bij de bibliotheek.

In het verleden heeft Nederland al vaker gepleit voor dit tarief, alleen was dit mogelijk voor zoals de levering en bevoorrading van schepen en vliegtuigen. Door de COVID heeft het demissionair kabinet tijdelijk een nultarief ingezet voor coronatestkits en vaccinaties die goedgekeurd zijn. Alleen liep deze maatregel in september al af.

In Nederland geldt nu het btw-tarief van 21 procent. Alleen voor een beperkt aantal goederen en diensten geldt er een btw-tarief van 9 procent. Elk land die lid is van de EU bepaalt uiteindelijk zelf welk btw-tarief in hun land geldt. Wel moet dat tarief niet lager dan 15 procent zijn. Voor specifieke gevallen mag er één of twee verlaagde tarieven worden toegepast op bepaalde producten of diensten. Daar geldt het minimum 5 procent voor.

Vanaf 1 januari 2030 mogen er geen verlaagde tarieven meer toegepast worden op fossiele brandstoffen, gas, olie en steenkool. Ook geldt dit voor kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, maar dat gaat pas in op 1 januari 2032.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%