Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het wordt vaak als één van de grootste tegenstrijdigheden gezien dat de temperatuur van je zonnepanelen de opbrengst beïnvloedt. Aan de ene kant is het licht van de zon nodig om energie op te wekken, maar aan de andere kant zorgt de warmte van de zon voor een verlies in rendement. Hoe warmer de zonnepanelen worden, hoe meer het rendement achteruit gaat. Bij het ene zonnepaneel is deze afname groter dan bij de andere. In Nederland, waar het weer zeker wisselvallig te noemen is, is dit probleem uiteraard veel kleiner dan in een zonnig land. Toch zal een lekkere warme zomer dag het rendement van je zonnepanelen verlagen. Hoeveel, dat lees je hier.

Het vermogen van je zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit is een vast getal, terwijl de opbrengst van je zonnepanelen nooit hetzelfde is. De weersomstandigheden zijn elke dag anders, in ze zomer staat de zon hoger dan in de winter, de temperatuur is nooit hetzelfde, enzovoorts. Met het vermogen van zonnepanelen wordt dan ook bedoeld de hoeveelheid stroom die ze op kunnen wekken in een ideale en constante situatie. Dat betekent bij een hellingshoek van 36 graden, bij een opstelling richting het zuiden, wanneer de zon op het perfecte punt aan de hemel staat én (dit is voor ons verhaal belangrijk) als het zonnepaneel een temperatuur van 25 graden Celsius heeft.

Waarom heeft de temperatuur invloed op het vermogen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen en deze cellen hebben een positieve- en een negatieve kant. Daardoor gaat de stroom lopen. Als de temperatuur in deze cellen toeneemt worden de elektronen mobieler, waardoor de stroomsterkte stijgt. Je zou dus denken dat er meer stroom zou worden opgewekt als de zonnepanelen warmer zijn. Deze verhoogde mobiliteit zorgt er ook voor dat de elektroden eventuele gaten in het materiaal makkelijker opvullen. De elektrische balans in de zonnecel verbetert hierdoor, maar het elektrische veld op de grens tussen de positief geladen- en de negatief geladen elektronen wordt minder sterk is of valt zelfs weg. En dat resulteert weer in een daling van de spanning.

De warmte coëfficiënt

De daling van de spanning in de cellen is hoger dan de toename aan stroomsterkte. Dat is dus de reden waarom het rendement van je zonnepanelen naar beneden gaan als ze warmer worden. De warmte coëfficiënt vertelt je hoeveel dit is. Deze informatie vind je bij de productspecificaties van je zonnepanelen. De warmte coëfficiënt is per zonnepaneel anders en wordt bepaald door het soort zonnepaneel en de kwaliteit van het zonnepaneel. Het wordt uitgedrukt in een percentage. Stel, de warmte coëfficiënt van jouw zonnepanelen is 0,5%, dan betekent dit dat het rendement met 0,5% afneemt per graad dat je zonnepaneel warmer wordt dan 25 graden Celsius.

Een voorbeeld

De warmte coëfficiënt en de manier waarop het de afname in opbrengst van je zonnepanelen uitdrukt, is misschien beter toe te lichten met een voorbeeld. Op een mooie zomerdag in Nederland kunnen je zonnepanelen een temperatuur van 65 graden Celsius bereiken. Dit is 40 graden Celsius hoger dan de ideale temperatuur van 25 graden Celsius. Met een warmte coëfficiënt van 0,5 procent zal het rendement van de zonnepanelen dus afnemen met 0,5 x 40 = 20%.

De warmte coëfficiënt per soort zonnepaneel

Het is dus niet onverstandig om dit cijfer na te trekken voordat je een zonnepaneel aanschaft. Een verlies van 20 procent is veel en in Nederland ook niet onrealistisch. Als je je meer in de warmte coëfficiënt gaat verdiepen dan zal je zien dat het soort zonnepaneel hier direct invloed op heeft. De onderstaande tabel vertelt je welk vermogen je per zonnepaneel kunt verwachten en wat de warmte coëfficiënt is per paneel. Met het rendement wordt het percentage van het licht van de zon bedoeld dat wordt omgezet in elektriciteit.

Soort paneel Rendement Warmte coëfficiënt Prijs
Amorf 10% tot 12% 0,15% – 0,25%/°C Laag
Polykristallijn 14% tot 16% 0,5%/°C Gemiddeld
Monokristallijn 16% tot 20% 0,4%/°C Gemiddeld tot hoog

Kies je zonnepanelen slim uit

In Nederland hebben we veel minder echte warme dagen en dat betekent dat ons land eigenlijk heel geschikt is voor zonnepanelen. Want zon is er wel degelijk en ook best veel. Om de zonnepanelen optimaal hun werk te laten doen, is ventilatie erg belangrijk. Daarom worden ze ook op een stellage op je dak gemonteerd, de wind houdt ze koel. Een andere maatregel die je kunt nemen om zo min mogelijk effecten te merken van de weersomstandigheden is door het juiste zonnepaneel uit te kiezen voor jouw dak. Als de zon hier veel en pal op staat, dan kan het beter zijn om in meerdere amorf zonnepanelen te investeren dan in een polykristallijn paneel, bijvoorbeeld. Lees ook zonnepanelen kopen en de kosten van zonnepanelen.

Is amorf de toekomst?

Amorf zonnepanelen hebben een laag rendement en een lage prijs. Ze zijn ook kleiner dan de standaard zonnepanelen. Het verschil is dat ze uit één grote zonnecel bestaan en niet meerdere cellen zoals bij de kristallijne panelen het geval is. Amorf zonnepanelen hebben een aantal belangrijke voordelen laten zien ten opzichte van de andere panelen. De lage warmte coëfficiënt is hier een goed voorbeeld van, maar ook het verlies in rendement bij bewolking en schaduwval is kleiner. De opbrengst van amorf zonnepanelen is dus veel stabieler en dat het hele jaar door. Op dit moment zorgt het lagere rendement nog in een voorkeur voor de kristallijne zonnepanelen. Als er amorf zonnepanelen met een hoger rendement op de markt worden gebracht, kan daar maar zo verandering in komen.

Vraag het een specialist!

Wil je gespecialiseerd advies? Vraag het dan aan een specialist. Je kunt dan de verschillende soorten panelen met elkaar vergelijken. Kies het paneel wat past in jouw situatie. Dus als je een groot dak hebt kies je panelen die niet per se een hoog rendement hebben.


Laatste nieuws