Solar Edge omvormer

Communicatie hulpdiensten verstoord door zonnepanelen

Volgens het jaarbericht van het Agentschap Telecom, vormt het groeiend aantal zonnepanelen in Nederland een risico voor de communicatiesystemen van Nederland. Het gaat om het communicatienetwerk C2000 van de politie, brandweer en ambulance. De zonnepaneleninstallaties zouden ernstige storingen veroorzaken binnen deze communicatiesystemen. Het Agentschap Telecom (AT) is een zaak begonnen tegen de fabrikant die de zonnepanelen op de markt brengt. Donderdag heeft de toezichthouder dit bekend gemaakt.

Het is al een tijdje bekend dat zonnepanelen de storingen veroorzaken. Dit komt door de onderdelen van de zonnepanelen die werken als een soort antenne die de ruis veroorzaakt op netwerken van hulpdiensten of voorkomt dat een verbinding tot stand komt. Deze onderdelen voldoen regelmatig niet aan de eisen. Het AT heeft al maanden op zijn website gewaarschuwd voor de risico’s als de onjuiste installatie en apparatuur niet aan de wettelijke eisen voldoet.

‘Bij meer dan honderd van de in totaal zeshonderd C2000-masten die in Nederland staan zijn er al problemen gemeld’ zegt het Agentschap Telecom. Die masten worden op dit moment onderzocht om te kijken of het daadwerkelijk zo is dat de zonnepanelen deze problemen veroorzaken.

Het is nog onbekend om welke fabrikant het gaat en dat blijft voorlopig ook zo. Dit omdat er nog juridische componenten aan de zaak verbonden zijn. Wel is het bekend dat het om een grote internationale speler gaat.

Nog veel onduidelijkheid

Ook is het niet duidelijk wat de storingen zouden betekenen, dit kon de woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid niet vertellen.

Hij wijst wel naar een onderzoek van 2019 van het AT, waarin staat dat zonnepanelen die op het World-Forum gebouw in Den Haag staan, de storingen veroorzaken binnen het C2000-netwerk. De panelen moesten toen uitgeschakeld worden.

Waarschijnlijk komt eind deze maand het AT met meer duidelijkheid en informatie over de fabrikant.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%