Lekkage zonnepanelen

Een installatie met zonnepanelen wordt op je dak gemonteerd. Dit kan op platte daken en op schuine daken gedaan worden. Het is van groot belang dat de montage goed gebeurt, omdat storm anders grote schade kan aanrichten. Het is dan ook van groot belang dat de bevestigingsmaterialen van goede kwaliteit zijn en dat de stellage op je platte dak van voldoende ballast is voorzien. Heb je hier allemaal goed aandacht aan besteed, dan is de kans dat je zonnepanelen beschadigen door storm aanzienlijk kleiner. Maar lekkage van je dak door je zonnepanelen voorkom je hiermee helaas niet. Lees hier verder over lekkage die veroorzaakt wordt door zonnepanelen, wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je het kunt voorkomen.

Lekkage en zonnepanelen op een plat dag

Zonnepanelen kunnen lekkage veroorzaken zowel op een schuin dak als op een plat dak. Het is echter een meer voorkomend probleem bij schuine daken. Dat komt doordat zonnepanelen op platte daken op een stellage worden geplaatst en deze stellage staat meestal los. Er wordt dus niet in het dak gewerkt. Het probleem met lekkage bij platte daken komt meestal voort uit het feit dat de zonnepanelen te zwaar zijn. Er is namelijk nogal een zware ballast nodig om ze goed te kunnen verankeren. Deze kunnen op twee manieren lekkage veroorzaken.

  • Te hoge drukkracht: de stellage kan in de dakbedekking drukken en daar naar verloop van tijd scheurtjes veroorzaken. Vooral als het materiaal op het dak al wat ouder is kan dit problemen geven. Laat bij twijfel altijd je dakbedekking vernieuwen voordat je er zonnepanelen op plaatst, zodat je lekkage kunt voorkomen.
  • Te kleine draagkracht: als het goed is zal de installateur van zonnepanelen je adviseren over de draagkracht van je dak en het maximale bijbehorende gewicht van je zonnepanelen. Zijn deze te zwaar, dan kan de dakconstructie het gewicht niet aan en kan deze defect raken. Goede monteurs weten dit exact, maar als je met een onervaren of onwetende monteur te maken hebt, dan kan dit feit nog wel eens vergeten worden. Het is belangrijk om altijd op zoek te gaan naar bewijs van kwaliteit en ervaring voordat je een installateur aanneemt.

Lekkage en zonnepanelen op een schuin dak

Lekkage komt veel vaker voor bij zonnepanelen op een schuin dak. Dat komt doordat de zonnepanelen niet los op het dak gezet worden, maar omdat ze op het dak worden gemonteerd en vastgezet. Er zijn dus werkzaamheden nodig in de dakconstructie en aan de dakpannen en dat heeft de nodige risico’s. De meest gangbare reden voor lekkage bij zonnepanelen op schuine daken is doordat er te weinig dakhaken gebruikt zijn of doordat een dakpan niet is ingeslepen door de monteur.

  • Te weinig dakhaken: zonnepanelen op schuine daken worden op een rail gemonteerd en deze rail is bevestigd aan de dakconstructie met dakhaken. Als er niet genoeg van deze haken worden gebruikt, dan komt er te veel druk op de wel gebruikte dakhaken. Deze kunnen daardoor gaan buigen of vervormen en ook losraken. Dit kan als gevolg hebben dat er een dakpan van zijn plek wordt getild en er lekkage ontstaat. Houd daarom altijd de regel aan dat er elke 85 centimeter een dakhaak moet worden gemonteerd.
  • Niet ingeslepen dakpan: als de dakhaken aan de constructie worden bevestigd zal de monteur de dakpan tijdelijk verwijderen. De haak wordt vervolgens geplaatst en de dakpan kan worden teruggelegd. Het is echter wel belangrijk dat de monteur deze dakpan dan inslijpt, zodat deze rondom de uitstekende dakhaak kan worden gelegd. Doen ze dit niet, dan ontstaat er mogelijk een kier en kan je dak gaan lekken.

Hoe kun je lekkage voorkomen?

Uiteraard kan er altijd een foutje gemaakt worden en dat betekent dat iedere installatie van zonnepanelen lekkage kan veroorzaken. Er zijn echter wel manieren waarop je de kans zo klein mogelijk kunt maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de kwaliteit en de kennis van de monteur natrekt en dat je zeker weet dat deze voldoende vakkundigheid heeft om jouw installatie goed te plaatsen. Het is niet de bedoeling dat ze overhaast moeten werken en dat hun ploeg groot genoeg is om het werk in een normaal tempo uit te kunnen voeren. Er wordt vaak in teams van minimaal 3 monteurs gewerkt. De meest voorkomende oorzaak voor lekkage als gevolg van zonnepanelen is een gebrek aan kennis bij de monteurs die deze plaatsen. Om jezelf in te dekken kun je een bedrijf uitkiezen dat je een goede garantieregeling geeft over de uitgevoerde werkzaamheden en kun je een verzekering afsluiten die dit soort dingen dekt.

Vergelijk offertes

Ben je ook van plan om zonnepanelen aan te schaffen en wil je een betrouwbare leverancier of monteur vinden om ze te plaatsen? Dan kun je deze vinden via onze website. Wij staan in contact met honderden vakkundige bedrijven die je installatie snel en correct kunnen uitvoeren. Voorkom lekkage en gebruik onze vergelijkingstool voor het opvragen van offertes en het aanschaffen van de meest gunstig geprijsde zonnepanelen voor jou.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!