Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als woningeigenaar heb je verschillende manieren om je woning te verduurzamen. Dit begint meestal met goede isolatie, gevolgd door lage temperatuurverwarming. Is jouw woning al duurzaam, dan kun je gaan nadenken over het opwekken van je eigen energie of warmte. Je genereert je eigen warmte met een warmtepomp of een zonneboiler. Je eigen groene stroom wek je op met zonnepanelen of een windmolen. Wil jij je eigen groene stroom gaan genereren, duurzamer leven en zo minder afhankelijk worden van je energieleverancier en de energieprijzen? Dan lees je hier over de twee belangrijkste opties die je dan hebt.

Zonnepanelen zijn de gangbare keuze

Als iemand denkt aan het opwekken van energie op een woning, dan denken ze eigenlijk direct aan zonnepanelen. Dat is ook niet vreemd, want die aankoop wordt gestimuleerd door de overheid. Er worden dagelijks een groot aantal zonnesystemen op particuliere daken geplaatst en dat zie je zelf ook terug als je over straat loopt. De alternatieve optie, een windmolen, wordt eigenlijk erg weinig gestimuleerd en daarom zie je er ook veel minder van. Toch is dit een veel gebruikte manier om groene stroom op te wekken en zie je ook het aantal windparken buiten de steden snel toenemen.

Een windmolen voor woningeigenaren

Als je gaat zoeken naar windmolens voor woningen, dan krijg je voldoende resultaten. Er worden schitterende design windmolens gemaakt die je graag in je tuin of op je dak zet. Er zijn kleine windmolens vergelijkbaar met die in een windpark of je kunt investeren in een windturbine voor op je dak. Deze molens zijn 2 meter hoog tot 15 meter hoog en zetten wind om in groene stroom. De prijzen beginnen bij €1000 per windturbine. Dat klinkt ideaal, vooral als jij op een winderige locatie woont. Waarom zie je windturbines dan niet veel vaker bij woningen verschijnen?

Enkele problemen met windmolens

Het grootste probleem met windmolens is dat deze voor woningeigenaren vaak niet winstgevend genoeg zijn. Allereerst is het erg belangrijk dat er voldoende wind staat en dat is in de bebouwde kom al lastig. Vervolgens heb je een omgevingsvergunning nodig om de windmolen te plaatsen. Er is een bouwtechnisch onderzoek nodig, de windmolen moet worden geïnstalleerd en aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Voordat deze werkt ben je dus al een aantal stappen en euro’s verder.

De terugverdientijd

Je ziet dit het beste terug in de terugverdientijd. Stel je hebt een goede locatie en je hebt je windmolen laten plaatsen en aan laten sluiten. Dan zal deze zich in de meeste gevallen niet binnen de levensduur terugverdienen. Een windmolen gaat 20 jaar mee en met de opbrengsten die je daarvan tijdens die levensduur krijgt zullen de uitgaven niet afbetalen. Dit is de belangrijkste reden waarom weinig particulieren besluiten te investeren in een windmolen. Ook al is het qua duurzaamheid een uitstekend initiatief, financieel levert het momenteel nog te weinig op. Je koopt een windmolen dus echt alleen om milieuvriendelijker te worden en niet om geld te besparen.

Hoe zit dat dan met zonnepanelen?

Met zonnepanelen kun je ook je eigen groene stroom opwekken. De aanschaf ervan wordt gestimuleerd door de overheid, want je mag alle btw terugvragen nadat je systeem is geïnstalleerd. Er is geen vergunning nodig, er is geen bouwtechnisch rapport nodig en de plaatsing en aansluiting is binnen een dag gedaan. Eenmaal op je dak zullen zonnepanelen zoveel stroom opleveren dat je je investering binnen 10 jaar hebt terugverdiend. De levensduur van veel zonnepanelen is inmiddels al 30 jaar. Het is dus wel duidelijk waarom er wel steeds meer zonnepanelen op de daken verschijnen en je geen groei in particuliere windturbines ziet.

De kosten van zonnepanelen

Door de grote interesse in zonnepanelen gaan de kosten steeds verder naar beneden. Het is dus simpelweg slim en financieel voordelig om in een zonnesysteem te investeren. Voor de prijs die je momenteel betaalt krijg je bijzonder kwalitatieve en krachtige zonnepanelen terug. De opbrengsten gaan dus elk jaar omhoog en dit is echt een goed moment om in zonnepanelen te investeren. Het is niet zo dat een windmolen op je woning minder duurzaam is, het is op dit moment simpelweg niet de beste optie.

Hebben windmolens een toekomst?

De belangrijkste reden waarom de aanschaf zonnepanelen gestimuleerd worden door de overheid en windmolens niet is dat woningen zich beter lenen voor zonnepanelen. Dit is ook een belangrijke reden waarom de interesse in windmolens bij woningeigenaren nooit echt is aangewakkerd. Windmolens zijn geschikt in weilanden buiten de stad waar veel wind staat en waar een groot aantal enorme turbines samen een relevante hoeveelheid stroom kunnen opwekken. Deze situatie is in de bebouwde kom niet na te bootsen.

De hoeveelheid zon die je dak vangt is veel stabieler en levert jaarlijks ook in de bebouwde kom een interessante besparing op. Tenzij er schaduw op je dak valt kun je niet beschut zijn van de zon en dat ben je in een stedelijke omgeving wel van de wind. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en situaties waarin een woningeigenaar wel voordeel uit een windturbine haalt. Maar voor verreweg de meeste mensen is investeren in zonnepanelen op dit moment financieel veel slimmer.


Laatste nieuws