Wat is de gemiddelde tijd om zonnepanelen terug te verdienen?

Het investeren in zonnepanelen is iets waar steeds meer mensen geïnteresseerd in zijn. Niet zo gek ook, want het is een stuk duurzamer en het zal ook een leuk bedrag kunnen schelen op je energie afschrift. Dit is dan ook een zeer aantrekkelijke reden om de investering te doen. Maar hoelang duurt het ongeveer voor je de investering van zonnepanelen terugverdient hebt?

Investeren in zonnepanelen

Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen. Het is een manier om op een duurzame manier je eigen groene stroom op te wekken uit een natuurlijke en oneindige bron. Dit kan een flink bedrag schelen op je energierekening. Daarnaast zijn ze duurzaam en gaan ze lang mee, namelijk gemiddeld wel 25 jaar. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en recyclebaar. Hierdoor ben je met je zonnepanelen ook nog eens milieuvriendelijk bezig.

Wat veel mensen ook een groot pluspunt vinden aan zonnepanelen is dat ze een stuk minder afhankelijk zijn van de energieleverancier. Als je meerdere zonnepanelen op je dak hebt, kun je zelfs geheel niet meer afhankelijk ervan hoeven zijn. In dat geval kun je energie terug leveren aan het stroomnet en er nog wat mee verdienen ook. Zo gaat het terugverdienen investering zonnepanelen nog sneller. Dit zijn een paar van de voordelen die zonnepanelen je kunnen opleveren.

Kosten en opbrengst

Dat het investeren in zonnepanelen slim is dat weten we onderhand wel. Dat het veel geld kost om zonnepanelen aan te schaffen is ook iets waar veel mensen meteen aan denken. Dit is tegenwoordig gelukkig wel een stuk betaalbaarder geworden. Zo is per 2023 het btw-tarief voor zonnepanelen voor particulieren komen te vervallen. Dit zal dan ook schelen bij het aanschaffen van de zonnepanelen, je hoeft namelijk niet meer de 21% btw te betalen. Dit maakt het dan ook een stuk aantrekkelijker om ze aan te schaffen.

Het investeren in zonnepanelen is vooral een zeer duurzame investering. De zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee. In die 25 jaar heb je misschien een keer een uitgave voor een reparatie of schoonmaakkosten, maar dit zullen geen grote investeringen zijn. Als je de zonnepanelen terugverdient hebt, dan heb je daarna een flinke besparing per maand. Het investeren in zonnepanelen is daarom ook een stuk duurzamer en beter voor het milieu.

Wat de opbrengst precies zal zijn zul je nooit van tevoren weten. Dit is natuurlijk van verschillende dingen afhankelijk. Daarom is het aan te raden om eerst goede informatie in te winnen bij een expert. Zij kunnen je het beste vertellen welke zonnepanelen geschikt zijn voor jouw woning, hoeveel je er zou moeten nemen en waar je ze het best kunt laten installeren op het dak. Zo weet je dat je de optimale opbrengst uit je zonnepanelen gaat halen en je investering het zeker waard gaat zijn.

Het terugverdienen van je investering in zonnepanelen

Het terugverdienen investering zonnepanelen doe je vooral door het besparen op je eigen energiekosten. Ook kun je terugverdienen doordat je energie terug kunt leveren aan je energieleverancier. Hier krijg je een vergoeding voor, welke wordt geplust op je energierekening. Zo kun je er uiteindelijk zelfs voor kiezen om je maandelijkse energiekosten op een laag bedrag of zelfs € 0,- te zetten.

Dat je er geld mee bespaard is voor veel mensen toch de reden om voor zonnepanelen te kiezen. Toch is er nog meer terug mee te verdienen dan alleen geld. Door de prijsdaling en de verhoogde kwaliteit van de zonnepanelen, zul je een hoger rendement kunnen krijgen voor je investering. Zo zul je ook de investering van je zonnepanelen sneller terug kunnen verdienen.

Berekening terugverdienen van je investering

Hoe bereken je het terugverdienen investering zonnepanelen? Dit berekenen is sinds begin 2023 helemaal makkelijk te doen. Je begint hierbij met het berekenen van de totale kosten van de aanschaf en installatie van het zonnesysteem. Je kunt in overleg met de leverancier bespreken wat de verwachte opbrengst van je zonnepanelen per jaar gaat zijn.

Hierna moet je onderzoeken wat de elektriciteitsprijs is en dit vermenigvuldig je met de prijs per kWh met het aantal kWh’s wat je per jaar verwacht te gaan opwekken. Dit kun je delen door de totale aanschafprijs. Zo kun je makkelijk berekenen hoeveel jaar de terugverdientijd gaat zijn. Bij de meeste mensen is dit tussen de 6 en 8 jaar.

Terugverdientijd verkorten of verlengen

Het terugverdienen investering zonnepanelen kan door verschillende factoren sneller of juist langzamer gaan. Er zijn namelijk een paar factoren die hier invloed op kunnen hebben. Zo ben je bij zonnepanelen afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer het helder en zonnig weer is, zul je al energie opwekken met je zonnepanelen. Dit kan dus ook gewoon in het najaar of zelfs op een helder winterdag zijn. Op deze manier zal het terugverdienen investering zonnepanelen sneller kunnen gaan dan je verwacht had.

Door verandering in je omgeving, zoals bomen die groeien en voor schaduw zorgen, kan juist de terugverdientijd verlengd worden. Ook wanneer een zonnepaneel defect raakt en reparatie nodig heeft, kan het langer duren voordat je je investering terugverdiend. Wanneer je hier rekening mee houdt zul je de terugverdientijd goed kunnen berekenen.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%