Schone energie voor de toekomst: Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen we bijna niet meer wegdenken uit het straatbeeld. Steeds meer woningen en ook bedrijven plaatsen zonnepanelen op hun daken. Over zonnepanelen en het milieu wordt er vaak gezegd dat ze hand in hand gaan. Zonnepanelen worden duurzaam genoemd en zouden het milieu ondersteunen en verbeteren. Maar welke voordelen hebben zonnepanelen nu echt op het milieu?

CO2 uitstoot tijdens productie

Er zijn steeds vaker mensen die hun vraagtekens zetten bij hoe duurzaam zonnepanelen nu echt zijn. Er is zeker een duurzaam karakter tussen zonnepanelen en het milieu, omdat bij het opwekken van zonne-energie geen CO2 vrij komt. Maar dit betekent niet dat we zonnepanelen CO2 vrij kunnen noemen.

Bij het produceren van zonnepanelen komt nog steeds CO2 vrij. Wel is er vastgesteld dat de milieubalans ruimschoots positief is. Bij de productie van een gemiddeld zonnesysteem wordt ongeveer 5850 kilogram CO2 uitstoot geproduceerd. In Nederland kost het ongeveer 5 jaar om deze uitstoot te compenseren met je zonne-energie. Omdat zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 á 30 jaar meegaan, heb je nog 20 á 25 jaar uitstootvrije stroom.

Voordelen van zonnepanelen voor het milieu

Er zijn verschillende redenen waarom zonnepanelen voordelig zijn. Er wordt natuurlijk als eerste gedacht aan de financiële voordelen, maar er zijn nog veel meer voordelen dan dat. Zo is het voor veel mensen een fijn idee dat ze energie onafhankelijk zijn en dat het ook beter voor het milieu is. Waarom het zoveel beter is voor het milieu zullen we je uitleggen.

Vermindert luchtvervuiling

Een groot gedeelte van de energie komt nog van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zorgen dan ook voor veel luchtvervuiling. Dit veroorzaakt smog, wat niet alleen slecht voor het milieu is, maar ook voor je gezondheid. Zeker in grote steden blijft deze smog vaak hangen.

Zonnepanelen helpen op dat punt bij het wegwerken van luchtvervuiling. Zonnepanelen wekken groene schone energie op wat dus geen luchtvervuiling veroorzaakt. Hoe meer mensen kiezen voor zonne-energie, hoe minder de lucht vervuilt zal worden.

Door het gebruik van zonnepanelen zal het milieu verbeteren. Dit heeft ook een groot effect op de gezondheid van de mensheid op lange termijn. Zeker in steden waar veel smog hangt, zal dit terug te zien zijn in de gezondheid van de bevolking. Het hebben van schonere lucht zal zeker een positief effect hebben op de gezondheid omdat er schonere lucht in de longen komt. Dit zal zeker op lange termijn voordelen geven.

Vermindert de afhankelijkheid van niet hernieuwbare bronnen

Iets wat veel mensen een fijn idee vinden aan zonne-energie is het energie onafhankelijk kunnen zijn. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen is er altijd het risico dat het op kan raken. Het zijn dan ook niet vernieuwbare energiebronnen.

Door het gebruik van zonnepanelen zal het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Dit zal op verschillende manieren een positief effect op het milieu geven. Hoe eerder en hoe meer mensen overstappen naar hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, hoe beter dit voor het milieu zal zijn.

Het effect op waterschaarste

Voor het gebruik van fossiele brandstoffen is er ook erg veel water nodig. Denk hierbij aan het koelen van een kerncentrale of energie opwekken uit waterkracht. Om energie uit waterkracht op te kunnen wekken moet er een grote dam aangelegd worden. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op het ecosysteem. Bij zonnepanelen is er geheel geen water nodig bij het gebruik. Het enige moment waarop er water gebruikt wordt voor zonnepanelen is als ze schoongemaakt moeten worden eens per jaar.

Doordat er dus geen water voor zonnepanelen nodig is, zal het kunnen helpen om de waterschaarste te verminderen. Dit is een steeds groter probleem overal ter wereld en hier moet zeker rekening mee worden gehouden voor de toekomst. Het omschakelen naar zonne-energie kan hier zeker een grote bijdrage aan leveren.

Zonnepanelen en het milieu verbeteren

Als laatste is er natuurlijk de kwestie van klimaatverandering. Alle extra CO2 in de lucht heeft een groot effect op de aarde. Dit maakt het ook steeds moeilijker om de vervuilde lucht te zuiveren. Hoe hoger dit koolstofgehalte is, hoe meer de aarde zal opwarmen. Deze veranderende luchtcondities zullen in de toekomst nog meer effect hebben op het milieu en de verschillende klimaten.

Hierdoor zullen bepaalde klimaten juist warmer worden en andere weer afkoelen. Ook zullen weerpatronen overal sneller en vaker veranderen. Zonne-energie is daarom een goede manier om het milieu te verbeteren en zo de klimaatverandering te verminderen. Door de CO2 uitstoot te verminderen zal de lucht minder vervuild zijn, waardoor de klimaatverandering weer vertraagd kan worden. Op deze manier draagt het gebruik van zonnepanelen bij aan een beter klimaat.

Het recyclen van zonnepanelen

Als je denkt aan zonnepanelen en het milieu, dan is recyclen natuurlijk een logische stap. Een gemiddeld zonnesysteem gaat zo’n 30 jaar mee. Wanneer ze aan het einde zijn gekomen kan gelukkig zo’n 95% van de oude zonnepanelen gerecycled worden. Dit gebeurt op dit moment alleen nog te weinig.

De materialen leveren te weinig op en de zonnepanelen zijn moeilijk te demonteren. Op deze manier kost het bedrijven meer om alles te recyclen dan dat het ze oplevert. Ook zijn er nog niet veel panelen die gerecycled kunnen worden. Een systeem gaat gemiddeld zo’n 25 á 30 jaar mee en de zonnepanelen zijn dan nu ook nog niet zo oud dat ze al van het dak gehaald worden.

In de komende jaren zal dit wel gaan gebeuren. De afvalberg van zonnepanelen zal gaan groeien, waarna het wel belangrijk zal gaan worden dat ze goed gerecycled worden. Veel recyclingsystemen worden op dit moment al bedacht en uitgetest om tegen die tijd een goed werkend systeem te hebben.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%