Investeer in duurzaamheid: Hoe je kunt profiteren van de subsidies

Heb je het idee dat je te laat bent met investeren in zonnepanelen? Dit is gelukkig niet zo! Door de landelijke afschaffing van subsidies zonnepanelen denken veel mensen dat het heel duur geworden is. Dit valt gelukkig hartstikke mee. We gaan je uitleggen hoe je het beste gebruik kunt maken van de subsidies zonnepanelen die er nog wel zijn!

Juist nu in zonnepanelen investeren!

Of je nu zonnepanelen wilt gaan plaatsen op je eigen woning of als investering in je bedrijf, in beide gevallen is het nog steeds aantrekkelijk om in zonnepanelen te investeren. In beide gevallen word je door de overheid geholpen met subsidies zonnepanelen. Deze gaan alleen iets anders in zijn werking dan voorheen. Toch is het in beide gevallen nog steeds een zeer goede keuze om te investeren.

Subsidies zonnepanelen vroeger tegenover nu

Als je voorheen zonnepanelen wilde aanschaffen, dan werd je door de overheid beloond met een subsidiebedrag. Dit bedrag werd gegeven om de kosten van de zonnepanelen te verlagen en het op die manier aantrekkelijker te maken om te investeren en te verduurzamen.

In dat geval schafte je de zonnepanelen aan en liet ze installeren. Van deze kosten kon je een bedrag terugkrijgen. Dit bedrag stond gelijk aan de btw die je betaalde. Zo kon je de kosten indienen en kreeg je dit bedrag al vergoeding.

De overheid heeft er nu voor gezorgd dat dit een stuk makkelijker te regelen is. Je hoeft namelijk geen aanvraag meer te doen. Ze hebben nu besloten dat zowel op de zonnepanelen zelf, als op de dienst om ze te laten installeren 0% BTW gerekend wordt. Dit heeft ervoor gezorgd dat het investeren in zonnepanelen een stuk goedkoper geworden is.

Zakelijke voordelen voor bedrijven

Ook voor bedrijven is het aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Hier zijn ook subsidies zonnepanelen voor mogelijk. Deze voordelen voor bedrijven komen in de vorm van belastingvoordeel. Zo heb je recht op verschillende soorten aftrekposten, wat je winst kan verlagen. Dit kan weer zeer voordelig uitvallen voor je bedrijf.

Mogelijkheden voor particulieren

De landelijke subsidie op zonnepanelen is dan wel afgeschaft, maar toch krijg je het volledige btw-bedrag terug. Om dit makkelijk te maken wordt er sinds begin 2023 gerekend met 0% BTW op de aanschaf. Dit maakt het dan ook direct een minder gedoe om het btw-bedrag terug te vragen, want dit is dus niet meer nodig.

Wanneer je wilt investeren in zonnepanelen, dan kan het zo zijn dat jouw gemeente hier nog wel een subsidie voor beschikbaar stelt. Dit is dan in de vorm van een groene lening. Verschillende gemeenten hebben een aantal leningen die ze per periode of per jaar mogen verstrekken. Let hierbij wel op dat het om een lening gaat, dit kan dus rente met zich meebrengen. Daarnaast bieden gemeenten soms nog lokale initiatieven om bijvoorbeeld groepsaankopen te stimuleren. Zulk soort subsidies zijn dus ook zeker de moeite waard om uit te zoeken.

Voordelen voor particulieren

Dat zonnepanelen veel voordelen bieden, dat weten we onderhand wel. Toch zijn er meer voordelen dan dat je je kunt bedenken. Vaak wordt er direct gedacht aan dat het beter voor het milieu is en het feit dat je er een leuk bedrag mee kunt besparen op je energierekening. Door je zonnepanelen wek je zelf je energie op en deze hoef je niet meer te betalen of af te nemen bij het energienet. Dit kan al een flinke besparing opleveren per jaar.

Op deze manier kun je binnen enkele jaren de investering op je zonnepanelen terugverdienen. De rest van de levensduur van de zonnepanelen heb je dus eigenlijk voor een groot gedeelte gratis stroom. Daarnaast is er ook de salderingsregeling, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om te investeren. Deze regeling houdt grofweg in dat als je meer energie opwekt dan je op dat moment kunt gebruiken, deze energie terug geleverd wordt aan het net. Hier krijg je dan een vergoeding voor. Als je zelf zuinig met je energie omgaat en het een zonnige periode is, dan zou je hier ook nog leuk aan kunnen verdienen per jaar.

Daarnaast zijn de prijzen van de zonnepanelen afgelopen jaren ook flink gedaald, maar zijn ze wel nog duurzamer geworden. Dit betekent dan ook dat het een zeer goede en stabiele investering is. Zeker nu je geen BTW meer betaald over de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen, is het nog aantrekkelijker geworden. Op deze manier wordt het investeren in zonnepanelen ook voor steeds meer mensen toegankelijk.

Subsidie zonnepanelen 2023

Je kunt op dit moment dus verschillende subsidies zonnepanelen krijgen. Hiervan is de eerste vorm het feit dat je geen BTW meer hoeft te betalen. Dit hoef je dan ook niet meer terug te vragen aan de overheid. Dit scheelt veel geregel en maakt de aanschaf van zonnepanelen een stuk goedkoper en daardoor aantrekkelijker. Dit zal dan ook makkelijker je financiële situatie kunnen verbeteren.

Daarnaast hebben we nog de salderingsregeling. Dit kun je ook zien als een subsidie. Je krijgt hierbij een vooraf afgesproken bedrag voor elke kWh die je opgewekt hebt en niet zelf gebruikt. Deze lever je terug aan het energienet en hier krijg je een vergoeding voor. Deze vergoeding krijg je niet direct op je rekening gestort, maar wordt verrekend met je jaarlijkse afrekening. Op het moment dat er geen zon schijnt, neem je namelijk wel energie af van het net. Als je je bewust bent van je energiegebruik, dan is het mogelijk dat je eigen verbruik en je terug levering aan het net, gelijk is aan elkaar en op deze manier niets hoeft te betalen of zelfs geld terug krijgt!

Investeren in zonnepanelen kun je ook samen doen. Hiervoor kun je vaak een subsidie krijgen van de gemeente. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een huizenblok dat met z’n alle beslist om in zonnepanelen te investeren. De kosten hiervoor zullen lager zijn omdat je met elkaar investeert. De gemeente wil dit soort initiatieven graag stimuleren en wilt hier eventueel ook aan bijdragen.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%