Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Aan de hand van vier factoren kunt bepalen hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen op uw platte dak. De volgende factoren zijn: de beschikbare ruimte, grootte van de panelen, energieverbruik en het budget. Als u de zonnepanelen strak laat plaatsen dan kunt u eigenlijk wel uw hele dak vol plaatsen met zonnepanelen. Wel moet u rekening houden met de cv-pijpjes en eventueel een schoorsteen, die kan namelijk schaduw veroorzaken. Overige objecten die schaduw kunnen veroorzaken zoals bomen of huizen spelen ook een rol als het gaat om hoeveel zonnepanelen u wilt laten plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen kunnen gemiddeld op een plat dak?

Hoe groter het dak, hoe meer zonnepanelen u kwijt kunt. Maar ook hangt dit af van uw situatie. Denk aan grootte van uw gezin en stroomverbruik. U kunt zelf berekenen hoeveel panelen op uw dak u kunt plaatsen. Gemiddeld is een zonnepaneel 2,5 m2 groot. Stel uw dak is 10 m2 dan passen er ongeveer 4 panelen op uw dak. Natuurlijk kan dit verschillen omdat er misschien obstakels zullen zijn die schaduw kunnen veroorzaken. Als u het niet zeker weet kunt u altijd een specialist laten komen.

Houd rekening met wind

Als u een plat dak heeft zult u ook rekening moeten houden met wind. Zonnepanelen worden altijd met een bepaalde hoek gemonteerd, zodat de opbrengst optimaal is. Maar ook zorgt de hoek ervoor dat de wind onder de zonnepanelen kan komen. Als het heftig stormt dan kunnen de zonnepanelen zo losgerukt worden. Het is dus belangrijk dat de panelen stevig gemonteerd worden.

Het gewicht

Een zonnepanelen installatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit geldt alleen voor de zonnepanelen op een plat dak, omdat er namelijk een constructie geplaatst moet worden die de zonnepanelen verstevigd. Zodat ze bijvoorbeeld als het hard waait er niet vanaf gaan. De zonnepanelen op een plat dak nemen ook meer wind omdat ze in een schuine hoek staan opgesteld. Het uiteindelijke gewicht hangt af van een aantal factoren. Gemiddeld is het gewicht van de zonnepaneel samen met de ballast 15 kilo per vierkante meter. Het vraagt dus best veel van een dak. hiervoor kunt u een dakconstructie- of ballastberekening laten uitvoeren door een specialist.

Maar wat als het blijkt dat uw dak toch niet stevig genoeg is? Dan kunt u gelukkig wel zonnepanelen plaatsen, maar wel in een lichter formaat van 10 kilo per vierkante meter. Wel zijn deze panelen net wat duurder dan de andere panelen. Ook kunt u ervoor kiezen om dakpanzonnepanelen te laten plaatsen. Dit zijn kleine zonnepanelen die zijn ingebakken in een dakpan, het gewicht is hierdoor veel lichter.

Dakconstructieberekening

Een dakconstructieberekening wordt vaak gebruikt voor bij het bouwen van een zonnepanelen installatie, dakterras en het bouwen van een nieuw dak. De manier waarop een dak wordt gebouwd en welke materialen er worden gebruikt, zijn een aantal dingen die bepalen hoeveel gewicht een dak mag dragen. De bouwkundig adviseur is degene die de berekening maakt en de constructie bestudeerd van het dak en de bouwtekeningen. Op deze manier berekent de adviseur hoeveel gewicht een dak kan dragen.

Ballastberekening

Op een plat dak moeten de panelen schuin worden bevestigd. Hierdoor vangen ze dus meer wind en bij heftige storm kunnen ze er zo van af waaien. Naast een dakconstructieberekening is er dus ook een ballastberekening nodig. Hierin wordt bepaald hoeveel ballast er nodig is om het systeem goed vast te houden. De hoeveelheid ballast hangt af van de locatie, hoogte en hoek van de zonnepanelen. Er moet dus ook rekening gehouden worden met het extra gewicht dat er bij komt kijken van de ballast. Als het dak nogal hoog is of het gebouw staat dicht aan de kust, dan is er dus meer ballast nodig.

Voordelen zonnepanelen op plat dak

  • Sneller terugverdienen vergeleken met panelen op een schuin dak
  • Minder last van sneeuw
  • Betere koeling
  • Ideale hellingshoek is veel beter en makkelijker te plaatsen
  • Het staat meer uit het zicht
  • De zonnepanelen kunnen meedraaien met de zon
  • U heeft geen vergunning nodig
  • Het zelf installeren gaat veel makkelijker en sneller
  • Panelen meeverhuizen gaat makkelijker

 


Laatste nieuws