Hoe gaat stroom terug leveren in zijn werk?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt liggen dan kun je je eigen energie opwekken. De omvormer zal je laten zien hoeveel energie dit precies is. Maar het kan ook zo zijn dat je niet alle stroom die je opwekt meteen gebruikt. Je wekt in dat geval een stroomoverschot op. Deze energie lever je terug aan het elektriciteitsnet en hier krijg je een vergoeding voor van de netbeheerder. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk?

Energie opwekken met zonnepanelen

Het investeren in zonnepanelen is een goede zet voor een groenere toekomst. Ook staat het erom bekend dat het je een flink bedrag op de jaarrekening kan schelen. Dit is dan ook voor de meeste mensen de reden om de investering in zonnepanelen te doen. Omdat je je eigen energie opwekt, zul je een stuk minder stroom hoeven af te nemen bij de netbeheerder, wat je dus geld zal besparen.

Wanneer je genoeg zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan zal de kans groot zijn dat je op zonnige dagen geheel geen energie hoeft af te nemen van het openbare net. Zo kan het zelfs zo uitpakken dat je een overschot aan energie opwekt. Het zou natuurlijk zonde zijn als deze energie verloren gaat en niet gebruikt zal worden. Daarom kun je de opgewekte stroom terug leveren aan de netbeheerder.

De opgewekte stroom die je terug levert aan de netbeheerder kan op die manier door andere huishoudens gebruikt worden. Omdat zij daar wel gewoon voor betalen aan hun energieleverancier, zal jij daar een vergoeding voor krijgen. Dit wordt berekend per kWh die jij terug levert aan het openbare net. Dit wordt jaarlijks op je jaarrekening verrekend met wat je zelf gebruikt hebt van net.

Salderen van de stroom

Als je zelf energie opwekt dan gebruik je dit meteen weer in en rondom je huis. Maar de kans is ook aanwezig dat je elektriciteit opwekt met je zonnepanelen die je niet direct gebruikt. Dit overschot aan energie lever je terug via jouw aansluiting aan het openbare net. Dit werkt andersom ook zo. Wek je minder energie op dan dat je gebruikt, dan gebruik je zelf energie van het openbare net.

Dat wat jij verbruikt en terug levert per jaar wordt op jaarbasis tegen elkaar weggestreept. Dit noemen we salderen. Je betaalt uiteindelijk dan alleen je netto jaarverbruik op je eindafrekening. Hier kun je dus per jaar een leuk bedrag mee besparen of terug krijgen. Als er aan het eind blijkt dat je meer energie hebt teruggeleverd dan je verbruikt hebt, ontvang je voor de extra teruggeleverde energie een terugleveringsvergoeding. Dit is in een notendop hoe stroom terugleveren met zonnepanelen werkt.

Elk jaar wordt er een prijs afgesproken wat je voor elke teruggeleverde kWh gaat krijgen. Op deze manier wordt er aan het einde van het jaar een bedrag berekend die in mindering gebracht wordt op je eindafrekening. Op deze manier kun je dus gelijk uitkomen of zelfs winst maken! Er gaat wel veel nieuws rond dat stroom terugleveren met zonnepanelen gaat stoppen. Dit stopt de komende jaren nog niet in zijn geheel, maar je zult wel zien dat de vergoeding per kWh jaarlijks naar beneden zal gaan.

Hoe lever je elektriciteit terug?

Stroom terugleveren met zonnepanelen is niet zo ingewikkeld als dat je vooraf denkt. Wanneer je zonnepanelen hebt, moet je aangesloten worden op het net. Dit doe je met een teruglevermeter die je kunt aanvragen bij je netbeheerder. Als er geregistreerd staat dat je zonnepanelen hebt en je een teruglevermeter hebt, kan de teruglevering worden gefactureerd.

Ook moet je aan je de netbeheerder laten weten dat je stroom wilt gaan terug leveren. De netbeheerder is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het uitlezen van de meterstanden en het onderhouden van het elektriciteitsnet. Het is dan ook belangrijk dat de meter die je hebt, geschikt is voor stroom terugleveren met zonnepanelen. Wanneer dit niet zo is, dan moet de netbeheerder langskomen om een nieuwe meter te installeren die hier wel geschikt voor is.

Wat het beleid van stroom terugleveren met zonnepanelen precies is, kan verschillen per netbeheerder. Het is dan ook belangrijk om hier vooraf goed onderzoek naar te doen. Zo voorkom je dat voor verrassingen en hoge onverwachte uitgaven komt te staan. In het algemeen kan het bedrijf wat de zonnepanelen voor je installeert al veel voor je regelen. Toch ben je zelf vaak verantwoordelijk voor het doorgeven bij het netbeheer en het eventueel laten vervangen van de meter.

Hoe wordt het gemeten?

Hoe het terug leveren precies werkt is afhankelijk van het type meter dat je hebt. Hierin kennen we de analoge meter, de digitale meter en de slimme meter. Hiervan werkt de analoge meter met een draaischijf. Dit is de soort meter die je nog veel in verouderde huizen vindt. De levering wordt meteen verrekend met je gebruik. De eindnota wordt opgemaakt aan de hand van de meterstanden die je doorgeeft. Deze meter zie je steeds minder en is dan ook moeilijker te gebruiken wanneer je zonnepanelen hebt. Er wordt dan vaak een nieuwe meter geïnstalleerd.

De digitale meter registreert hoeveel stroom je zelf verbruikt en ook hoeveel stroom je terug levert. Deze teruggeleverde kWh wordt weer in mindering gebracht op je eigen verbruik. Hoeveel dit precies is zul je terug zien op je jaarafrekening. De slimme meter zie je het meeste in combinatie met stroom terugleveren met zonnepanelen. Deze houdt zelf bij hoeveel stroom je verbruikt en terug levert. Dit wordt meteen in mindering gebracht op je verbruik. Hier zit dan ook vaak een app aan gekoppeld waar je per dag precies kunt zien hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel je terug geleverd hebt. Op deze manier heb je ook een goede inzage op je verbruik en kun je inzien of je eventueel kunt besparen op die verbruik.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%