Hiermee verhoog je het rendement op je zonnepanelen!

Zonnepanelen zijn op het moment erg voordelig om aan te schaffen. Door zonnepanelen aan te schaffen, krijg je namelijk een rendement dat nog voordeliger is dan het rendement op een spaarrekening.

Vooral als je op de juiste manier met je zonnepanelen omgaat, is het mogelijk om het rendement nog verder omhoog te brengen. Hieronder hebben we een aantal manieren om het rendement van je zonnepanelen te optimaliseren gezet!

Gebruik een optimale oriëntatie en kantelhoek

De oriëntatie en de kantelhoek kunnen een grote invloed hebben op het rendement van je zonnepanelen. Daarom is het handig om te weten waar je het beste rekening mee kan houden als het gaat om de oriëntatie en de kantelhoek van zonnepanelen.

De optimale oriëntatie

Als het gaat om de oriëntatie van de zonnepanelen, is het ideaal om te kiezen voor een dak die volledig naar het zuiden gericht staat. Hier produceren de zonnepanelen namelijk de optimale hoeveelheid. Als je een dak hebt dat gericht staat naar het zuidoosten of zuidwesten, verlies je hooguit 4% tot 5% aan rendement.

Een dak dat naar het oosten of westen gericht staat, is een stuk minder optimaal. Hiermee verlies je ten opzicht van zonnepanelen die op het zuiden gericht staan 10% tot 15%. Dit houdt echter niet in dat het geen voordelig rendement meer oplevert om zonnepanelen te nemen.

In het geval van een dak dat naar het oosten of westen gericht staat, is het mogelijk om het rendement te compenseren door een extra zonnepaneel te plaatsen. Hierbij zorg je ervoor dat de energie die je opwekt alsnog gelijk is.

De optimale kantelhoek

Het is een beetje afhankelijk van het dak wat de beste kantelhoek is. Bij een hellend dak, is het ideaal om te gaan voor een kantelhoek van tussen de 30 en de 35 graden. Gelukkig is het bij een kantelhoek van 15 tot 55 graden nog steeds mogelijk om voldoende rendement te krijgen.

Op een plat dak is het ideaal om te gaan voor een kantelhoek van 36 graden. Door ervoor te zorgen dat de kantelhoek van de zonnepanelen ideaal zijn, is het mogelijk om een hoek van 90 graden te vormen met het zonlicht als de zon op zijn hoogste punt staat.

Regelmatig onderhoud en reiniging

Naast dat het handig is om de zonnepanelen optimaal te installeren, is het ook belangrijk om regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren. Onderhoud is iets wat je het beste kunt laten doen door een professional. Het is voldoende om dit jaarlijks uit te laten voeren.

Als het gaat om reiniging, kan dit beter wat vaker gedaan worden, vooral in de zomer. Zonnepanelen vangen nog wel eens stof, zand en andere troep op. Het is handig om dit regelmatig schoon te maken. Dit kan het beste maandelijks of om de maand gedaan worden. Gelukkig kun je dit in de meeste gevallen zelf doen.

Implementeer een energieopslag

Om optimaal rendement te hebben, is een eigen energieopslag de beste manier om dit voor elkaar te krijgen. Zonnepanelen leveren natuurlijk meer op dan je zelf gebruikt. Een energieopslag, zoals een thuisbatterij, zorgt ervoor dat je dit op kan sparen om in de wintermaanden te gebruiken. In deze tijd leveren je zonnepanelen namelijk minder op.

Op het moment is er nog een salderingsregeling. Dit houdt in dat je de energie die je opgewekt hebt, via het net nog kunt gebruiken in de winter. Dit zal vanaf 2025 echter afbouwen. Op een gegeven moment zal dit niet meer zo zijn. De beste manier om je rendement zelf te optimaliseren, is daarom door direct een eigen energieopslag te implementeren.

Monitor en volg de prestaties

Als je wilt weten hoe goed je zonnepanelen het doen, is het altijd aan te raden om te monitoren en de prestaties te volgen. Door dit te doen, is het mogelijk om te weten hoe goed je zonnepanelen het doen. Zo kun je direct zien als er iets niet helemaal goed gaat met de opbrengsten van je zonnepanelen.

Het monitoren van de prestaties is iets wat je het beste direct kunt gaan doen. Tijdens de installatie kan er dan ook gemakkelijk een meter geïnstalleerd worden die het mogelijk maakt om dit te doen. Op die manier kun je alles ook goed in de gaten houden.

Het is te verwachten dat de prestaties van de zonnepanelen verschillen per maand. Het is echter wel handig om in de gaten te houden of de zonnepanelen wel ongeveer even veel opleveren. Als dit minder is, is het handig om de zonnepanelen te laten onderhouden of ze even te reinigen.

Overweeg een tijd van gebruik (TOU)

Als je zonnepanelen hebt, kan het veel opleveren om gebruik te maken van een tijd van gebruik. De zon schijnt alleen maar overdag. Als je veel energieslurpende apparaten hebt, wil je zo veel mogelijk dat deze op de zonne-energie werken. Door deze in de middag te gebruiken als de zon optimaal schijnt, haal je hier natuurlijk het meeste uit. Dit is ook wel de tijd van gebruik.

Het komt soms voor dat je niet altijd thuis bent als de zon optimaal schijnt. Dit komt ook regelmatig voor. In dat geval is het handig om te kiezen voor apparaten die je vanaf een afstand aan kunt zetten. Tegenwoordig hebben de meeste nieuwe apparaten deze mogelijkheid.

Plaats een bericht

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%