
Haal het maximale uit je zonnepanelen: Gebruik je zonnestroom direct
Als je zonnepanelen op je woning hebt geplaatst, is het voor veel mensen de vraag of de stroom die je hiermee opwekt ook direct te gebruiken is. Het is afhankelijk van hoe je zonnepanelen werken hoe dit precies in zijn werk gaat. De meeste zonnepanelen werken gelukkig op dezelfde manier.
Op het moment dat je zonnepanelen stroom opgewekt hebben, kan dit niet direct gebruikt worden. Dit moet namelijk als eerste langs de omvormer gaan. Als dit niet gedaan wordt, is de stroom niet te gebruiken. De omvormer moet de zonnestroom eerst omzetten naar wisselstroom.
Vanuit de omvormer wordt de stroom doorgegeven naar het stroomnet in je woning. De stroom kan direct naar apparaten die erom vragen gaan. Een groot deel van de stroom die je zonnepanelen opwekken, gebruik je direct zelf. Echter is er ook een ander deel dat naar het net gaat. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Hier gaan we kijken hoe dit precies in zijn werk gaat.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn grote panelen die gemaakt zijn uit kleine zonnecellen. Deze zonnecellen worden gemaakt van silicium. Als er licht op deze cellen komt, wordt dit omgezet naar zonnestroom. Deze zonnestroom is elektriciteit in de vorm van gelijkstroom. Dit elektriciteit dat niet direct te gebruiken is door je apparaten.
Om ervoor te zorgen dat de apparaten in je huis de zonnestroom kunnen gebruiken, is het nodig om de stroom eerst door een ander apparaat te laten lopen. Dit apparaat wordt ook wel een omvormer genoemd. De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom. Nadat de stroom omgezet is naar wisselstroom kun je de stroom direct gebruiken.
Stroom gebruiken met je zonnepanelen
Als je optimaal gebruik wilt maken van de stroom van je zonnepanelen, is het belangrijk om je apparaten op de juiste momenten te gaan gebruiken. Dit kan het beste gedaan worden op de momenten dat de opbrengst van de zonnepanelen het grootste is.
Geld besparen op de energierekening
De opbrengst van je zonnepanelen zijn het hoogste in de middag. Als je huishoudelijke apparaten wilt gebruiken, kan dit dan ook het beste gedaan worden. Hierbij moet je vooral denken aan machines die veel stroom gebruiken, zoals de vaatwasser, wasmachine en de droger.
Voor de energierekening kan het veel verschil maken om deze apparaten in de middag aan te zetten. Als je in de middag vaak niet thuis bent, kan het handig zijn om de apparaten in te kunnen stellen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden.
Zo kun je er voor kiezen om speciale apparaten te kopen die op afstand te bedienen zijn. Een andere optie die je hebt, is het kopen van een timer die voor een apparaat kan werken. Hierdoor is het mogelijk om in te stellen wanneer je wilt dat het apparaat gaat werken.
Wanneer wekken mijn zonnepanelen het meeste op?
Het is natuurlijk afhankelijk van de stand van de zon wanneer je zonnepanelen het meeste stroom opwekken. Echter zijn er daarnaast ook nog een aantal andere factoren die hier een grote rol in spelen. Zo is de oriëntatie van de zonnepanelen ook een grote invloed hierin.
Als de zonnepanelen gericht zijn op het oosten, zullen deze vooral in de ochtend veel stroom opwekken. Dit komt omdat ze gericht zijn naar de kant waar de zon opkomt. Deze zonnepanelen beginnen eerder met stroom opwekken, maar stoppen ook eerder met opwekken.
Bij zonnepanelen die naar het westen gericht zijn, is het precies andersom. Dit komt omdat deze later beginnen met stroom opwekken. Natuurlijk blijven deze ook langer stroom opwekken als het avond is.
Het punt waarop de zonnepanelen het meeste opwekken is meestal gelijk. Dit komt omdat de zon het sterkst is in de middag. Het piekpunt van zonnepanelen gericht op het oosten en westen ligt wel iets uit elkaar. Dit verschil is echter niet al te groot.
Altijd de stroom van je zonnepanelen gebruiken
Stroom van je zonnepanelen kun je ook altijd gebruiken. Als je geen stroom meer van het net wilt gebruiken, is het handig om hiervoor te kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om een thuisbatterij te installeren. Dit is een grote batterij die stroom voor je op kan slaan.
Je zonnepanelen leveren meer stroom dan je gebruikt. Het stroom dat er meer opgeleverd wordt, gaat het net op. Vandaag de dag kun je dit nog van je energierekening afhalen aan het einde van het jaar. Dit wordt door de jaren heen echter steeds minder. Een thuisbatterij is daarom essentieel om te hebben.
De thuisbatterij is een ideale manier om je eigen stroom op te slaan. Als het donker is en je zonnepanelen niet meer opleveren, is het mogelijk om gebruik te maken van de stroom die je al opgewekt hebt. Op die manier is het niet meer nodig om de stroom van het net te gebruiken. Vooral voor in de winter is het mogelijk om hiermee flink wat kosten te gaan besparen.
Plaats een bericht