Zonnepanelen bij storm

De beste zonnepanelen van 2020

De laatste jaren is duurzamer wonen aan een ware opmars begonnen. Er zijn speciale programma’s voor opgericht en veelal wordt energiezuiniger wonen ook nog gestimuleerd door de Rijksoverheid door speciale subsidies te geven aan mensen, die hun huis verduurzamen. Een van die verduurzamingsmaatregelen is de installatie van zonnepanelen op je dak.

Zonnepanelen installeren op het dak van je woning

Het opwekken van groene stroom door middel van zonne-energie is een duurzame aanpassing, die je aan je woning kunt doen. Het grote nadeel van zonnepanelen installeren is dat het om een flinke investering gaat. Bij een set van zes zonnepanelen betaal je gemiddeld €520 per paneel. Hoe meer panelen je echter aanschaft, hoe goedkoper ze per stuk worden. Zo kosten achttien panelen nog maar €420 per stuk.

Kun je zonnepanelen ook huren?

Je krijgt sinds 2013 geen landelijke subsidie meer op de aanschaf van zonnepanelen. Een mogelijkheid om de best hoge installatiekosten te vermijden, is door zonnepanelen te huren. Hierbij sluit je een huurabonnement op zonnepanelen af voor een vaste prijs, waarbij de huurprijs niet kan wisselen. Vanaf dag een spaar je kosten op je energierekening, waarmee je gemakkelijk de huur van de panelen kunt betalen. Tevens is het systeem allrisk verzekerd door de verhuurder en wordt middels monitoring voortdurend in de gaten gehouden op falen. Na de huurperiode kun je de zonnepanelen alsnog kopen met kortingen.

Voordelen van het gebruik van zonnepanelen

Het opwekken van stroom door middel van zonne-energie heeft, ondanks de hoge installatieprijzen, een aantal voordelen.

Besparen op je energiekosten

Met zonnepanelen op het dak van je woning kun je jaarlijks flink besparen op je energiekosten. Met tien panelen bespaar je bijvoorbeeld al tot €600 per jaar. Als je daarnaast meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je dit overschot aan een energieleverancier verkopen tegen een vergoeding. Door de besparing in je energiekosten verdien je jouw panelen binnen tien jaar al terug.

Verhoging van de woningwaarde

Zonnepanelen zorgen voor een hogere waarde van je woning door een verbetering van je energielabel. Dit energielabel ben je als woningeigenaar sinds 2015 verplicht aan te tonen, wanneer je bijvoorbeeld je huis gaat verkopen. Zonnepanelen verminderen de Energie Index, waardoor je in een hogere energieklasse komt in het energielabel.

Milieubewuste keuze

Door het gebruik van zelf opgewekte stroom, gebruik je geen of minder eindige, fossiele brandstoffen. Je huishouden werkt op duurzame energie, waardoor je je CO2-uitstoot verlaagt. Daarnaast zul je geen geluidsoverlast hebben van de zonnepanelen, wanneer deze zon omzetten naar energie.

De merken van zonnepanelen vergelijken

Het klinkt allemaal geweldig het installeren van zonnepanelen, maar hoe kies je goede zonnepanelen? Op de datasheet vind je alle kenmerken waaraan een zonnepaneel moet voldoen om goed te functioneren:

 • Garantie van de panelen: de garantie op de panelen, wanneer deze onverhoeds niet meer werken. Maar ook de vermogensgarantie valt hieronder.
 • Rendement: dit is vooral belangrijk, wanneer je over weinig oppervlakte beschikt. Goed functionerende zonnepanelen hebben een rendement van 20 tot 22 procent.
 • Temperatuur coëfficiënt: zonnepanelen werken het beste bij een temperatuur van 25 graden Celsius.
 • Tolerantie: dit is het verschil dat kan optreden in de Standaard Test Condities uitgedrukt in wattpiek. Deze waarde mag niet negatief zijn.

Het tier-systeem voor zonnepanelen

Omdat er zoveel verschillende merken zonnepanelen zijn, is het onmogelijk om elk merk afzonderlijk te vergelijken. Daarom is het tier-systeem opgericht, waarbij de merken zonnepanelen gerangschikt worden in verschillende segmenten/tieren. Hoge segmenten vallen onder tier 1. Hierbij wordt de installatie, montage en productie van de materialen binnen een bedrijf gedaan. Het betreft vooral innoverende bedrijven. Tier 2 bevat jongere bedrijven, die vaak materiaal kopen bij de bedrijven uit tier 1. De productie is niet vol automatisch en er wordt weinig geld besteed aan innovatie. Bij tier 3 gebeurt de arbeid manueel. Het zijn zeer jonge bedrijven, die het eerste ten onder gaan bij ingrijpende veranderingen in de zonnepanelen wereld.

De beste merken van zonnepanelen

De merken zonnepanelen, die onder tier 1 vallen, zijn over het algemeen het beste en betrouwbaarst. Hier vallen merken als Sun Power, LG, REC, Solarworld, Canadian Solar, Renesola, Panasonic, Luxor en Solarwatt onder. Sinds 2013 is de importtarieven van Chinese merken zonnepanelen flink verhoogd, waardoor de markt veel stabieler is geworden. Europese bedrijven maken nu ook een kans en de Chinese bedrijven die niet failliet zijn gegaan bieden ook hoogwaardigere zonnepanelen aan.

Top 10 van beste zonnepanelenmerken

De beste merken van zonnepanelen op basis van kwaliteit, garantie, betrouwbaarheid en prijs/kwaliteit zijn de volgende:

 • LG Solar
 • REC
 • Panasonic
 • Solarwatt
 • Sun Power
 • Jinko
 • Canadian Solar
 • QCells
 • Znshine
 • Sharp
Comments for this post are closed.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%