Beste zonnepanelen midden segment (tier 2)

beste zonnepanelen midden segment (tier 2)Bij je zoektocht naar een goed merk zonnepaneel, heb je misschien gemerkt dat deze vaak worden onderverdeeld in tier 1, tier 2 en tier 3. De tier 1 fabrikanten worden gezien als de beste op de markt, terwijl de tier 3 fabrikanten minder goede kwaliteiten hebben. Van tier 1 merken kun je verwachten dat je een kwalitatief paneel ontvangt dat ze helemaal zelf hebben geproduceerd en waar je een uitstekende garantie over krijgt. Deze zonnepanelen zijn dan vaak ook gemakkelijk 20 tot 40 procent duurder dan de rest. Hier kun je verder lezen over de goedkopere tier 2 fabrikanten van zonnepanelen, de merken die daarbij horen en de kenmerken die je daarvan kunt verwachten.

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Een classificatie van fabrikant en niet van paneel

Voordat we verder gaan over de definitie van tier 2 fabrikanten, is het belangrijk om aan te geven dat dit een classificatie is van fabrikanten en niet van de producten die ze leveren. Het is zo dat een vakkundige fabrikant die het gehele proces zelf in handen heeft en die constant op zoek is naar verbetering vaak een beter zonnepaneel levert, maar dat betekent niet dat de zonnepanelen van tier 2 of tier 3 automatisch slechter zijn. Je hebt echter bij tier 1 fabrikanten wel de zekerheid dat hier een waterdichte productiemethode, een alomvattende en lange garantieregeling en een gevestigde plek op de markt tegenover staan. Daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen en dat kan het extra geld soms meer dan waard zijn.

De merken onder tier 2

Zoals je beneden zal kunnen zien hebben de tier 2 merken bepaalde kenmerken die zeker in hun voordeel spreken en als je op zoek bent naar een goede prijs/kwaliteit verhouding dan kan dit de klasse zijn waarin je deze vindt. De tier 2 merken nemen 8 procent van de gehele markt in. Hier vind je enkele voorbeelden van fabrikanten uit deze klasse.

ET Solar, CNPV, CSG en REC.

De kenmerken van tier 2 fabrikanten

Het volgende overzicht geeft aan wat de kenmerken van tier 2 fabrikanten zijn ten opzichte van de twee andere klassen.

Tier 1 Tier 2 Tier 3
  • 2 procent van de markt
  • Verticale integratie
  • Volledig geautomatiseerd
  • Grote nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Minimaal 5 jaar actief
  • 8 procent van de markt
  • Weinig nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Gedeeltelijk geautomatiseerd
  • 2 tot 5 jaar actief
  • 90 procent van de markt
  • Geen nadruk op onderzoek en ontwikkeling
  • Produceren zelf niet maar stellen zonnepanelen samen
  • Handmatige processen
  • Meestal minder dan 2 jaar actief
SunPower, BenQ, IBC, Bisol, Kyocera, Yingli, First Solar, LG, JA Solar, Luxor, Solarwatt, ET Solar, Hanwa Q Cells, REC, Panasonic, Axitec, Bauer, Trina Solar, Canadian Solar en Risen Energy ET Solar, CNPV, CSG en REC SunRise, Trunsun, Shinetime, Xuyang, ZNShine en Stion
  • De tier 2 fabrikanten leggen aanzienlijk minder nadruk op ontwikkeling van zonnepanelen en onderzoek naar een nieuwe techniek. Dit kan komen doordat ze daar nu nog de faciliteiten voor missen.
  • Tier 2 zonnepanelen worden gemaakt door middel van een gedeeltelijk geautomatiseerd proces. Dit heeft geen invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de zonnepanelen, maar dit is op de lange termijn wel duurder voor de leverancier. Dit kan ook een reden zijn voor het gebrek aan onderzoek en ontwikkeling.
  • De fabrikanten van tier 2 zijn meestal 2 tot 5 jaar actief op de zonnepanelen-markt. Ze moeten zich dus nog ontwikkelen tot een gerenommeerd bedrijf.

Wat kun je verwachten van de zonnepanelen van tier 2 merken?

De zonnepanelen van de tier 2 merken zijn dus niet per definitie slecht en als je een beetje onderzoek doet naar de kwaliteit door de keurmerken na te trekken, dan kun je zo een prima zonnepaneel aanschaffen. Het is wel aan te raden dat je dan ook kijkt hoe de fabrikant op dit moment op de markt ligt, zodat je zeker weet dat er een kleine kans is dat ze failliet raken en jij je nazorg kwijt bent. De volgende punten zijn dan ook belangrijk om door te nemen voordat je overgaat op de aankoop.

  • Productgarantie: bij tier 1 merken krijg je soms een productgarantieregeling van 25 jaar, maar bij tier 2 merken zal dit eerder 10 jaar zijn. Dit is een gemiddelde regeling en 10 jaar is prima. Bij een kortere looptijd kun je het paneel beter niet aanschaffen.
  • Vermogensgarantie: zorg ervoor dat het voorspelde rendement van de zonnepanelen na 20 jaar nog minstens 80 procent is en dat je hier een goede vermogensgarantie over ontvangt.
  • Tolerantie: met de tolerantie van zonnepanelen wordt aangegeven hoe goed het zonnepaneel presteert ten opzichte van wat er wordt beloofd. Een negatieve tolerantie betekent dus dat je bijvoorbeeld op een vermogen van 250 Wp rekent, maar dat dit in de realiteit maar 240 Wp blijkt te zijn. Kies altijd voor een paneel met een positieve tolerantie of een tolerantie van 0 procent.
  • Warmte coëfficiënt: zonnepanelen presteren slechter als ze warmer worden. Dit is een bekend probleem waar tier 1 merken veel aandacht aan besteden. Je kunt zien hoeveel het rendement zal afnemen door te kijken naar de warmte coëfficiënt op de datasheet van het paneel. Dit is een percentage dat je vertelt wat de afname in rendement is bij elke graad dat het paneel warmer wordt dan 25 graden Celsius. Het is belangrijk dat deze niet hoger is dan 0,5 procent.

Vergelijk de tier 2 merken met elkaar

Merk Prijs (vergeleken met andere tier 2 merken) Voordelen
CNPV Laag Goed rendement, werkt bij zon- en daglicht, ook goed voor kleine en middelgrote daken.
CSG Gemiddeld Goed vermogen, naadloze panelen
REC Hoog Zeer hoog vermogen, goed tegen verschillende weersomstandigheden, goed voor kleine daken, hoge productgarantie..

Vergelijk offertes

Door naar de tier van de fabrikant te kijken kun je dus veel te weten komen over het zonnepaneel dat je ontvangt. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt en die kun je alleen vinden als je een vergelijking uitvoert. Wij kunnen je hierbij helpen door je offertes aan te leveren die je naast elkaar kunt leggen en onze vergelijkingstool is daar specifiek voor ontworpen. Je kunt alleen het beste aanbod aanwijzen als je zeker weet dat je alle opties hebt bekeken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!